Hlavní obsah
Názory a úvahy

Sociální demokraté se v boji o přežití rozhodli správně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Oldrich Szaban

Posledním sociálně demokratickým premiérem byl Bohuslav Sobotka.

Sociální demokracie stála na svém sjezdu v Hradci Králové na rozcestí. Poměrně výrazným poměrem si jednu cestu vybrala. Podle mě tu lepší.

Článek

Sociální demokraté si do svého čela zvolili bývalou ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou. Porazila v boji o předsednický post bývalého ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera. A to poměrně výrazně. Maláčová získala 101 ze 139 platných hlasů. Největším jádrem sporu byla případná spolupráce s komunisty. „Taková spolupráce je popřením základních sociálně demokratických principů,“ myslel si Dienstbier a spolu s ním i někteří další sociální demokraté. Podle výsledků voleb však jsou ve výrazné menšině.

Dienstbierova skupina porovnává dnešní situaci s rokem 1948. Podle mého zcela mylně. Porovnávají neporovnatelné. Když v červnu 1948 komunistická strana pohltila sociální demokraty, byla už vládnoucí stranou. A v zádech měla mocný Sovětský svaz. Dnes nic takového není. Levice v Česku je zcela marginální politickou silou, vládne nám středopravicová vláda, která sociální rozhodně není. Ba naopak. Sociální demokraté pohořeli v několika volbách po sobě, v evropských neměli ani dvě procenta, preference jim kolísají mezi dvěma až třemi procenty. Samostatně ve volbách šanci nemají.

Předvolební koalice není slučování

Na druhé straně se komunisté pod svoji předsedkyní Kateřinou Konečnou šikovně ukryli pod značku Stačilo!, která těžila ze své silné kritiky současné vlády. A uspěli v evropských volbách. Přílišná převaha komunistů v tomto uskupení pro ně však vzhledem k parlamentním volbám není výhodná, protože stále ještě mnoha levicově zaměřeným voličům tato skutečnost vadí. Pokud by však Stačilo! utvořilo předvolební koalici se sociální demokracií (což je ovšem něco zcela jiného než slučování), bylo by to dle mého výhodné pro obě strany. Šance na překročení pětiprocentní hranice ve volbách do poslanecké sněmovny by tu rozhodně byla. A tím i možnost zastupovat zájmy svých potencionálních voličů.

Dá se očekávat, že část sociálních demokratů patřících k nyní poraženému křídlu na sjezdu v Hradci, stranu opustí. Tento krok už ohlásila bývalá ministryně školství Petra Buzková a také bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Pokud by se však sociální demokraté rozhodli pro druhou cestu (což se však výraznou většinou nerozhodli) znamenalo by to pro ně v ne příliš dlouhém čase prakticky konec jejich strany. Za mě se rozhodli správně.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/domaci-predsedkyni-socdem-se-stala-malacova-40491875

https://www.echo24.cz/a/HN8PE/zpravy-domov-petricek-a-buzkova-odchazeji-ze-socdem

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz