Hlavní obsah
Aktuální dění

Klidná síla si zvolila kosmetickou změnu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Oldrich Szaban

Marian Jurečka (na snímku uprostřed) už není předsedou KDU-ČSL.

Lidovci si zvolili nového předsedu Marka Výborného. Jeho zvolení je však kosmetická změna a sázka na jistotu.

Článek

KDU-ČSL se dlouhodobě potácí mezi dvěma a třemi procenty preferencí. Jejich záchranou je tak koalice Spolu, jejíž jsou součástí. Před čtyřmi lety se jim tento krok vyplatil. Získali 22 poslanců, křeslo vicepremiéra a tři ministerstva. Je to však ošidné. Vláda je sice nepopulární jako celek, ale zdá se, že lidovci to odnášejí nejvíce ze všech. Měli být a tvrdili o sobě, že budou sociální částí vlády. Jejich dosavadní předseda Marian Jurečka se stal ministrem práce a sociálních věcí. Jeho kritikům však přijde, že je ministrem asociálních věcí. „Úplně rezignovali na slibovanou pozici sociálního svědomí vlády, ustoupili na všech frontách. Dokonce coby strana v čele s ministrem práce a sociálních věcí byli sami nositeli většiny špatných zpráv,“ výstižně popsal komentátor MF Dnes Miroslav Korecký. „Vyšší důchodový věk. Pomalejší valorizace penzí. Přitvrzený zákoník práce. Tragicky nízké platy některých profesí. Skokový růst platů politiků. Apanáž pro paní prezidentovou,“ vyjmenoval některé.

Je pro mě až s podivem, že do souboje o předsedu šel opět Marian Jurečka. Proti němu stál jeden ze dvou úspěšných lidoveckých komunálních politiků Jiří Čunek, který je zástupcem konzervativního křídla strany. A to je prostě mezi lidovci pouze maximálně třetinové. Třetím bývalým předsedou (stejně jako Čunek a Jurečka), který šel do boje, je Marek Výborný. Už před volbou byl největším favoritem. Člověk z lidovecké rodiny, sice ne příliš výrazný, ale bez skandálů a schopný vyjednávač. Toho si nakonec lidovci za předsedu také zvolili. Dá se to hodnotit jako mírný pokrok v mezích zákona či kosmetická změna.

Nezměna, kterou část voličů možná ani nezaznamená

V podobném duchu se vyjadřovali i komentátoři v médiích. „Volba předsedy nám napověděla, že lidovci volí cestu, která bude stranické funkcionáře nejméně bolet a neohrozí jejich životní jistoty a prosperitu. Nyní schází maličkost, přesvědčit voliče o tom, že je to nesmírně výhodné i pro ně,“ soudil komentátor serveru Lidovky.cz. Pro lidovou stranu podle něj pokračuje „politika bezalternativnosti“. V Právu zase uvedli, že „neprovést žádnou změnu by stranu usvědčilo z neschopnosti, volba Výborného je však sotva náznakem.“ Podle týdeníku Respekt si lidovci v pátek zvolili to, co by se dalo nazvat střední cestou - nikoli přílišné vybočení ze současného vládního směru pod hlavičkou Spolu, které by představovalo vítězství Jiřího Čunka, ale spíše jeho korigování. Lidovci se podle Deníku N sice odhodlali ke změně, ale ne zrovna výrazné. „Staronový šéf Výborný reprezentuje obdobné křídlo strany jako dosavadní předseda a v otázkách směřování KDU-ČSL, podoby její vládní účasti, otázce setrvání v koalici Spolu či dalších bodech se liší pouze minimálně. Je to tedy klausovsky řečeno ‚nezměna‘, kterou část voličů možná ani nezaznamená,“ myslel si autor článku.

Nejperspektivnější lidovecký politik, jihomoravský hejtman Jan Grolich na předsedu nekandidoval. Patrně usoudil, že je lepší vrabec v hrsti, než holub na střeše a v této vnitropolitické situaci je lepší nevstupovat do celostátní politiky. Zajímavým zjevením lidoveckého sjezdu byl velký neúspěch současného ministra životního prostředí Petra Hladíka. Seznam Zprávy napsaly, že nečekané komplikace při volbě prvního místopředsedy způsobil zřejmě fakt, že proti Hladíkovi se obrátilo hned několik proudů ve straně - podporovatelé Mariana Jurečky i konzervativní křídlo strany, které předtím neuspělo při volbě předsedy. Hladík nedostal zřejmě ani všechny hlasy podporovatelů Marka Výborného. „Někteří kolegové mu mimo záznam vyčítají, že je příliš sólový hráč,“ uvedl zpravodajský web. K tomu bych subjektivně dodal, že na mě - a třeba mu křivdím, protože ho osobně neznám - působí ministr Hladík jako někdo, komu kariérismus a ambicióznost kape z očí… Prvním místopředsedou KDU-ČSL tak byl zvolen další expředseda Pavel Bělobrádek.

Výstižně volbu okomentoval pro Novinky.cz senátor Jiří Čunek. „Velení, které přivedlo tu loď k bankrotu, je totéž velení, co ho má z bankrotu vytáhnout,“ konstatoval s tím, že se ale může stát zázrak, který by lidovcům přál. V nejbližší době by dle mého takovým zázrakem bylo, kdyby koalice Spolu příští volby do poslanecké sněmovny drtivě neprohrála a díky ní se i nějací poslanci za KDU-ČSL dostali do příští sněmovny. Úplně vyloučené to samozřejmě není. Ale upřímně řečeno, zázraky se od Marka Výborného fakt čekat nedají. Jak si povšiml komentátor serveru Fintag.cz, nový předseda na sjezdu několikrát pronesl: „My prostě nebudeme lidem nabízet nižší daně a vyšší důchody. Takovou politiku my dělat nebudeme,“ uvedl s tím, že lidovci nejsou stranou pro všechny a nejsou populisté, ale jsou zodpovědní.

Úkolem kvalitních politiků je daně snižovat a důchody zvyšovat

Podle autora textu tato slova jen docela zřetelně popisují impotenci, nemohoucnost, neschopnost a neumětelství nejenom lidovců a jejich nového šéfa, ale i vlády Petra Fialy. „Každý kvalitní politik totiž ví, že jeho úkolem je lidem daně snižovat a důchody zvyšovat. Že to je fungující společnost, politika, ekonomika, efektivní výběr daní, prosperita, právní stát, funkční státní aparát, a tak i bohatší a spokojenější lidé, kteří díky tomu mají nejen vyšší mzdy a platy, ale i důchody. Výborný toto ale zjevně neví. Jinak by neakcentoval pouze fráze, kterými vláda Petra Fialy omlouvá to, že lidem a firmám akorát sahá do kapes pro peníze, které jí neříkají pane. A nic dobrého jim za to ale nenabídne. Nenabízí vizi a nenabízí prosperitu,“ povšiml si. „Výborný mluví o tom, že tu lidovci nejsou proto, aby lidem snížili daně a zvýšili důchody. Což znamená, že Výborný nemá jako politik přesah. A nemá ani žádné politické ambice. Bude jen výborně říkat, co mu řeknou, že má říkat, a bude stát tam, kam ho postaví. V tom bude výborný. Takový lídr strany ale nemá šanci na úspěch. A není to chyba lidí, je to chyba lídra,“ okomentoval.

Pořád však lidovci mají poslance a hlavně jsou v některých oblastech silní v komunální politice. V té celostátní si zvolili pokračování spolupráce v koalici Spolu. Samostatně by se do parlamentu nedostali, proto se pragmaticky rozhodli pro toto řešení, i když jim to vzestup preferencí nepřinese.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/domaci-novym-predsedou-lidovcu-je-marek-vyborny-40493694

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-cunek-vyhralo-totez-vedeni-ktere-privedlo-lod-k-bankrotu-pral-bych-lidovcum-zazrak-40493713

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-vyborny-vyhral-ale-jinak-nez-si-predstavoval-262812

https://www.lidovky.cz/nazory/lidovci-kdu-csl-klidna-zdecimovana-sila-predseda-volba-jurecka-cunek-vyborny.A241018_112452_ln_nazory_lsva

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2584371

https://www.fintag.cz/2024/10/19/komentar-lidovci-vcera-preprahli-jednoho-vola-za-druheho/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz