Hlavní obsah
Aktuální dění

Ministryně Langšádlová padla. Může za to Pekarová Adamová, míní Kalousek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Oldrich Szaban

Do Markéty Pekarové Adamové, předsedkyně TOP 09 (na snímku s košíkem v předvolební kampani), se pustil kriticky na sociálních síti X kvůli demisi Langšádlové její předchůdce Miroslav Kalousek.

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová oznámila rezignaci. Bylo ji vyčítáno, že je málo viditelná. Podle Miroslava Kalouska za to však nese odpovědnost současná předsedkyně TOP 09.

Článek

Své nedostatky v komunikaci uznala sama ministryně. „Opravdu jsem podcenila komunikaci, to mě mrzí. Ona vědní politika není úplně jednoduchá disciplína, ale nemá smysl se k tomu vracet,“ konstatovala Helena Langšádlová na tiskové konferenci, kde oznámila svůj úmysl rezignovat na pozici ministryně.

„Sama paní ministryně připouští, že více úsilí věnovala samotné práci než jejímu vysvětlování navenek,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Jeden z poslanců TOP 09 se pro Seznam Zprávy již dříve vyjádřil. „Mně to od začátku nepřišla dobrá nominace, ale říkal jsem - dobře dejme Heleně rok šanci. Dneska sedí ve vládě přes dva roky - a pořád nic. V rozhovorech v médiích dává nepokrytě najevo, že se s fungováním vědy teprve seznamuje, takže ani nemůže mít plány na jakékoliv reformy.“

Premiér Petr Fiala byl k Langšádlové diplomaticky smířlivý. „Paní ministryni se podařilo řadu věcí posunout dopředu, například v propojení výzkumu s praxí a já jí za to děkuji.“ Opoziční lídr a bývalý premiér Andrej Babiš svým způsobem také. „Spíše bych řekl, že byla rezignována. Pro vědu a výzkum sice nic neudělala, na druhou stranu ale končí jeden ze tří slušnějších členů vlády,“ napsal Babiš ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Odpovědnost nese Pekarová Adamová

Docela ostře směrem k nynější předsedkyni TOP 09 se vyjádřil bývalý předseda topky a exministr financí Miroslav Kalousek. „Dopředu je mi líto každého, kdo usedne do křesla ministra „pro vědu a výzkum“. Podle §7 platného kompetenčního zákona odpovídá za oblast vědy a výzkumu ministr školství. O ministrovi pro vědu a výzkum tento zákon neříká nic, ten s ním vůbec nepočítá. Posadit kohokoliv do křesla bez ministerstva, bez pravomocí a přidělit mu nálepku bez obsahu je dopředu odsouzeno k nezdaru,“ domníval se.

„Helena Langšádlová se svou zarputilou pracovitostí dělala, co mohla, ale bez nástrojů, bez opory v zákoně a bez opory vlastní strany můžete jen velmi málo. Možná pro větší viditelnost mohla tančit na Tik Toku, ale na to bude asi potřeba jinou personu. Rozhodně nevěřím, že kdokoliv může na tom místě udělat víc, to místo spíš nikdy nemělo vzniknout. Odpovědnost za to nenese Helena Langšádlová, ale předsedkyně strany Markéta Adamová Pekarová, která obětovala vliv své strany ve vládě za reprezentativní, ale nevýkonnou funkci předsedkyně sněmovny,“ zdůraznil politický matador, který z počínání svých nástupců evidentně trpí.

Změna kvůli nízkým preferencím TOP 09

„Myslím, že kromě nějakých vnitrostranických tahanic může být na vině to, že moc viditelná nebyla a TOP 09 se preference nevyvíjejí moc dobře. Mají ještě ministra Válka, ale toho nejspíš měnit nechtějí. Pokud chtěli udělat nějakou změnu, černý Petr logicky vyšel na ní,“ vysvětlil svůj pohled na demisi ministryně politolog Josef Mlejnek.

Rezignace Heleny Langšádlové z hlediska vládnutí velkou škodou nebude, myslel si ve vysílání CNN Prima News komentátor Thomas Kulidakis a vyjádřil přání, aby jí ve funkci nahradil někdo viditelnější. Langšádlová podle Kulidakise svůj post získala jen „kvůli kšeftům s křesly“, aby každá strana pětikoalice měla svůj počet hlasů na vládě. Rezignace je podle něj ze strany Langšádlové logickým krokem. „Vzhledem k preferencím, kde se potvrdilo, že TOP 09 je mimo Sněmovnu,“ vysvětlil.

Tak uvidíme, jestli bude nástupce Langšádlové viditelnější, a zda půjdou preference TOP 09 nahoru…Jestlipak nemá pravdu senátor Zdeněk Hraba (ODS), který na facebooku napsal: „Myslím, že nejlepším nástupcem za odstupující paní ministryni Langšádlovou by bylo zrušení tohoto postu. A k tomu i zrušit post ministra pro EU.“

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-ministryne-langsadlova-konci-poda-demisi-250596

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/helena-lansadlova-top-09-ministryne-pro-vedu-a-vyzkum-konec-vymena-politolog-josef-mlejnek.A240425_113424_domaci_dh

https://echo24.cz/a/Hfzh4/zpravy-domov-kalousek-ozval-je-mi-lito-nahradi-langsadlova-odpovednost-pekarova

https://cnn.iprima.cz/langsadlove-skoda-nebude-rika-kulidakis-misto-ziskala-jen-kvuli-kseftum-s-kresly-435211

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz