Hlavní obsah
Názory a úvahy

Německo migraci nezvládá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Oldrich Szaban

I v příhraniční Žitavě se potýkají s celoněmeckými problémy.

V Německu se ve velkých městech lidé - zvláště ženy - začínají obávat o svoji bezpečnost a mnozí se stěhují na venkov. Výstražným mementem byla brutální vražda policisty v Mannheimu.

Článek

Německu jsme vždycky záviděli. Klidná bohatá země, všude až pedantský pořádek. Bohatá země je to pořád, platy třikrát vyšší. Objevují se však i černá mračna, která bychom u nás určitě nechtěli. Německo migrační vlnu opravdu nezvládá a zvláště žalostná je návratová politika. Německem otřásla vražda devětadvacetiletého policisty, kterou spáchal 31. května v Mannheimu muslimský radikál. Dalších pět lidí zranil. Vrahem je pětadvacetiletý Afghánec, neúspěšný žadatel o azyl, který přišel do Německa před 11 lety, v roce 2013. Tedy dávno předtím, než se v Aghánistánu opět chopil moci Táliban. Jeho žádost o azyl byla po roce zamítnuta, deportovat se ho ale nepodařilo. Později zplodil dítě se ženou, která má německé občanství, takže se jeho vypovězení stalo téměř nemožným.

Podle informací spolkového ministerstva vnitra činil ke konci roku 2023 počet těch, kteří měli po skončení azylového řízení odejít, 243 tisíc lidí. Z nich ale mělo 194 tisíc tkz, tolerovaný status. Nezískali sice azyl, avšak jejich návrat do země nebyl z nejrůznějších důvodů možný. Například kvůli nemoci, ztrátě cestovního pasu, hrozícímu pronásledování v cílové zemi. Podle původních plánů mělo Německo loni opustit necelých 32 tisíc lidí, avšak ve dvou třetinách případů k repatriacím vůbec nedošlo. Důvodem zpravidla bylo, že dotyčné osoby nebylo možné najít.

Němci mají strach a stěhují se na venkov

Mezi Němci se šíří strach. Situaci popisuje spolupracovnice MF Dnes v Německu Alena Daňková. „Včera mi napsala kamarádka, že její kamarádka musela přestupovat v Mnichově. A co? ptám se, přirozeně tak trochu naivně. Jak co? Bála se o život.“ Píše i o stěhování Němců na venkov. „Jeden německý známý z malého turistického města mi předevčírem říkal, že naproti nim se staví několik domů. Pozemky byly původně určené pro místní, jenže teď je koupila jedna rodina z Düsseldorfu a druhá z Mnichova. Utíkají na venkov, protože tam, i s těmi azylovými domy a migranty vyhazovanými z aut převaděčů, se dá ještě normálně žít. Ještě se to dá snést. Ve velkých městech? Prý nepředstavitelné.“

„Když jsme v Česku, můžu děti pořád pustit samotné na ulici. Tady už ne,“ řekl Daňkové na třídním srazu její spolužák žijící v Německu. Jak upozorňuje, za 15 let se Německo výrazně změnilo. „V roce 2011 jsem pobývala pracovně čtvrt roku v Berlíně. Nebezpečí? Ani v noci, kdy jsem se vracela ve čtyři ráno z večírku. A teď? Ostnaté dráty na koupalištích, no go zóny, a jak mi psala kamarádka, která tam před týdnem byla, Němce abys pohledal.“

Předzvěst zkázy poválečného Německa

Ve svém komentáři uvádí reportérka Markéta Kutilová, že Německo má skutečný problém s islamismem, saláfismem a islámským terorismem. Odborníci před touto hrozbou varují už roky, ale politici jsou slepí a hluší. Možná i naivní, jiní zase příliš liberální. Tolerance Němců došla tak daleko, že v Hamburku velké organizované skupiny volají po vytvoření islámského státu, chalífátu a právu šaria. Podle úřadů není požadavek na chalífát trestný čin. „Německé úřady tak nejsou schopny efektivně zakročit ani proti známým radikálům. A pokud je při teroristickém útoku ubodán policista, řeší se, zda byl postup policie správný. Pro mě jako reportérku, která se mnoho let pohybovala v konfliktech v Sýrii a Iráku, je to zcela absurdní a je předzvěst zkázy poválečného Německa, na které jsme si za desetiletí přivykli. Němci zoufale podcenili, koho si do země pouští a komu podávají pomocnou ruku a postupně i zemi,“ zdůraznila.

„Dnes snad neuplyne den, aby Německem neotřásly další případy násilí páchané migranty z muslimských zemí. V drtivé většině případů jde o ty, kteří přišli po roce 2014, kdy Německo pod vedením kancléřky Merkelové otevřelo svoje brány všem a způsobilo problémy nejen sobě, ale potažmo i celé Evropě. Bylo v pořádku vzít uprchlíky ze Sýrie, ale rozhodně nebylo a není v pořádku vítat všechny, kdo chtějí. Bylo přece nad slunce jasné, že mezi skutečnými uprchlíky přijde velké množství těch, kteří toho zneužijí,“ upozornila Kutilová.

V německé společnosti to zatím jen bublá. Potichu a spíš v domácích kruzích. Volby do Evropského parlamentu však ukázaly značnou nespokojenost Němců. Vládní strany totálně pohořely. Západní Německo volilo opoziční dvojblok CDU/CSU (i když to má ohledně migrační vlny do Německa také máslo na hlavě), východ Německa je ještě radikálnější a vyhrála zde AfD. Toto rozdělení přesně kopírovalo hranici mezi bývalou NDR a Spolkovou republikou Německo. Politické špičky i média jsou v šoku. Voliči ne. Ti dali najevo, že už toho mají dost. „Je to šílené. Já jsem hodně středový člověk, taky jsem měla zelenou fázi jako mladá, ale i když i já chápu, že lidé volí pravicovější strany, tak to už je fakt konec,“ uvedla po volbách do telefonu Aleně Daňkové Češka žijící řadu let v Mnichově. „Jestli se teď nic nezmění, tak končí i další demokratické strany, nejen Zelení, kteří kompletně vypadli. Pokud ostatní strany nepochopí, o čem to je, tak bude AfD stále narůstat,“ předpovídal spolumajitel jedné bavorské firmy, který zaměstnává řadu cizinců ze všech koutů světa. Vývoj v Německu budeme bedlivě sledovat i v České republice. Důvodů pro to je mnoho.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-policista-brutalni-utok-v-mannheimu-neprezil-zemrel-v-nemocnici-40474496

https://www.novinky.cz/clanek/komentare-komentar-nemecky-absurdistan-marketa-kutilova-40475139

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-rozdelene-nemecko-volicska-mapa-je-vymluvna-40475824

https://www.lidovky.cz/svet/nemecko-migrace-mannheim-afghanec-sulaiman-a-zadatele-o-azyl-vyhosteni-                                                  odmitnuti.A240604_175555_ln_zahranici_lsva

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/nemecko-migranti-utoky-znasilneni-strach-obyvatele.A240606_202544_zahranicni_stud

https://www.idnes.cz/volby/nemecko-eurovolby-kancler-afd-cdu-csu-spd.A240610_190432_zahranicni_stud

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz