Hlavní obsah
Názory a úvahy

Piráti uvízli na mělčině

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Oldrich Szaban

Ivan Bartoš má starosti. Jaká je budoucnost Pirátské strany?

Piráti se vzpamatovávají z výprasku v evropských volbách. Oproti minulým klesli ze čtrnácti procent na šest. Situaci zhoršuje i zklamání z parlamentních voleb, kdy také čekali mnoho a dostali málo.

Článek

V palbě kritiky se ocitá i předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Ivan by měl vyvodit osobní odpovědnost. Z patnácti let, co strana existuje, je předsedou třináct,“ uvedl pro Seznam Zprávy brněnský Pirát Lukáš Doležal. Připomeňme, že v letech 2014 až 2016 byl předsedou ostravský Pirát Lukáš Černohorský.

Někteří si zase myslí, že problémem je účast ve vládě. „Příčiny jsou hlubší a sahají do roku 2021. Samozřejmě vidím, že nám neprospívá ani účast ve vládě. V tomto ohledu jsem byla skeptická už v roce 2021,“ konstatovala Adéla Šípová, nestranická senátorka za Piráty. Odchod z vlády však není na pořadu dne. „Bylo to 88 procent strany, které po volbách 2021 hlasovalo pro vstup do vlády. Když půjdete za těmi, kdo hlasovali proti, tak budou říkat, že to stranu poškozuje. Ti ostatní ale řeknou například, že jsme málo vidět, nebo že bychom měli být drsnější. Ale odchod z vlády jsme neřešili, máte tam své úkoly,“ vysvětlil Ivan Bartoš po víkendovém setkání širšího vedení strany v předvečer oslav patnáctého výročí založení Pirátské strany.

Témata ležela jinde

K neúspěšným eurovolbám, kdy Pirátům z dosavadním tří europoslancům zbyla jediná Markéta Gregorová, uvedl Bartoš, že kampaň neměla v evropských volbách patřičně aktivizační potenciál. „Prostě jsme nepřesvědčili ani naše trvalé podporovatele, aby to Pirátům hodili.“ V rozhovoru pro iDnes k tomu řekl: „Témata i styl té kampaně ležely trochu jinde, než jak jsme to s Piráty uchopili. A ačkoliv ve vládě i na krajích odvádíme dobrou práci, tak veřejností často rezonují dost jiná témata a volby zkrátka rozhodují jiné věci. A bylo to vidět i v prvních výzkumech z eurovoleb, kam významná část elektorátu Pirátů prostě nedorazila. Nepodařilo se nám je přesvědčit, proč je důležité k těm volbám jít. A na tom musíme do budoucna zamakat,“ uvedl.

Podle ústeckého Piráta Daniela Záhora byl varovný už výsledek komunálních voleb v roce 2022. Piráty však podle něj neprobral. „Ten trend z roku 2022 nás teď dostihl plošně ve všech krajích mimo Prahu. Na budíček je pozdě, teď jsme ve stavu, kdy je otázkou, zda ucpávat díry v lodích, nebo jen skočit do člunů a veslovat k nejbližšímu ostrovu.“

Ježíš Ferjenčík

Od svých kolegů schytává výtky i Mikuláš Ferjenčík. Bývalý poslanec a bratr Olgy Richterové, pirátské místopředsedkyně sněmovny, ve vnitrostranickém hlasování spadl až na 12. místo eurokandidátky. Rozjel ale silnou osobnostní kampaň založenou na podobnosti s Ježíšem. Ve videoklipech stylizovaných do nebe, které nápadně připomínaly pohádku Jiřího Stracha Anděl páně, Ferjenčíka podpořil například ministr zahraničí Jan Lipavský či šéf sněmovního klubu Jakub Michálek, tedy etablovaní členové. Ferjenčík získal 11 678 kroužků a skončil na 5. místě.

„V mé osobě žádný problém nebyl. Kdyby každý kandidát přinesl téměř dvanáct tisíc preferenčních hlasů jako já, tak by to bylo skvělé,“ myslel si však Mikuláš Ferjenčík a kritizoval pirátskou kampaň k evropským volbám. „To, jak špatná naše kampaň byla, nejlépe ilustruje právě fakt, že se z mé osobní kampaně stalo nějaké téma. Za normálních okolností by kandidát jdoucí do voleb z 12. místa absolutně nebyl schopný být takto vidět, zvlášť ve srovnání s čelem kandidátky, s lídrem,“ upozornil v narážce na pirátskou jedničku do eurovoleb Marcela Kolaju.  „Když se Alexandr Vondra v roce 2019 dostal díky preferenčním hlasům do europarlamentu až z 15. místa kandidátní listiny ODS, tak to rozhodně neprobíhalo tak, že by se celé předvolební období neustále psalo o jeho kampani. Zato ta pirátská byla až tak neviditelná a roztříštěná, že to umožnilo i té mojí sranda-kampani vyniknout. Což mě teda vůbec netěšilo,“ prozradil pro LN.

Jsou na prahu zapomnění?

Nyní Piráti upírají své naděje ke krajským volbám. Obhajují 91 zastupitelských křesel. I Ivan Bartoš ví, že zopakovat podobný výsledek bude těžké. „Cílem každé strany je samozřejmě udělat co nejlepší výsledek, měřeno i tím počtem, který obhajuje. Ale situace je výrazně jiná než před čtyřmi lety. Tehdy jsme dávali dohromady společnou kandidátku se Starosty pro sněmovní volby, vedli jsme se třiceti procenty volební průzkumy. V téhle době se konaly minulé krajské volby,“ připomněl.

Nyní je doba opravdu úplně jiná. Podle komentátora LN Marka Hudemy doufají v úspěch v podzimních volbách marně. Dle něj zmizel důvod, proč Piráty volit. „Piráti jsou jednou z mnoha liberálních stran v české politice. Už dávno pryč je iluze, že jsou rebelská, dynamická strana řešící problémy pomocí digitalizace. Jsou ve vládě, která tady i v dalších oblastech spíš vykazuje nečinnost, a právě proto vládní, a tedy i pirátští voliči nešli volit. Když k tomu přičteme, že se Piráti nechtějí vymezovat ani napravo, ani nalevo, dílo zmaru je hotové. Změna vnitřního fungování a kampaní strany, kterou Piráti oznámili, nepomůže. Jsou na prahu zapomnění jako jiné „revoluční“ strany před nimi,“ domníval se dosti drsně vůči Pirátům.

Podobně to vidí komentátor Práva Josef Koukal: „Subjekty, které se profilují jako moderní liberální síla, co dělá politiku pro lidi a nestojí za ní šíbři, obvykle zazáří na politickém horizontu jako komety, ale po čase zmizí. ODA, Unie svobody, Zelení, Věci veřejné. Damoklův meč visí nyní i nad TOP 09,“ upozornil.

Následující měsíce ukáží, zda skutečně pirátská kocábka uvázne na mělčině, či jí do plachet zaduje svěží vítr. Zatím to spíše vypadá na tu první variantu.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/volby-eurovolby-u-piratu-to-po-volebnim-debaklu-vre-cast-clenu-vola-po-mimoradnem-          sjezdu-253636

https://www.lidovky.cz/nazory/pirati-ivan-bartos-eurovolby.A240616_211436_ln_nazory_pev

https://www.novinky.cz/clanek/volby-eurovolby-odchod-z-vlady-neresime-rekl-bartos-40476594

https://www.idnes.cz/volby/ivan-bartos-pirati-predseda-debakl-volby.A240616_234115_domaci_stud?zdroj=otvirak

https://www.lidovky.cz/domov/ferjencik-pirati-volby-evropsky-parlament-kampan-jezis-bartos-kolaja-gregorova.A240614_184412_ln_domov_lvot?zdroj=LN_nejnovejsi

https://www.lidovky.cz/domov/pirati-volby-evropsky-parlament-gregorova-kolaja-ferjencik-jezis-bartos.A240611_104328_ln_domov_lvot

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz