Hlavní obsah
Názory a úvahy

Starostové a Piráti se kymácejí v problémech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Oldrich Szaban

Ivan Bartoš a Vít Rakušan při společné předvolební kampani v roce 2021 v Ústí nad Labem.

Kandidovali ve společné koalici, nyní půjdou do voleb sami. Potíže však mají jak Starostové, tak Piráti.

Článek

V minulých parlamentních volbách Starostové a Piráti kandidovali ve společné koalice. Výsledek pro ně byl naprosto rozdílný. Ač se zdálo, že silnějšími z této koalice jsou Piráti, do poslanecké sněmovny se dostalo 33 zástupců Starostů a jen 4 Piráti. Ti se stali obětí kroužkování. V té době tento poměr zcela určitě neodpovídal reálné voličské přízni. Jak je tomu dnes?

Pohoršily si oba subjekty. Starostům už dávno došlo, že řídit obec je mnohem snazší než stát. „Jste pod drobnohledem, zavaleni gordickými uzly, navíc se vám nesmí prášit od pusy. Šéf STAN Vít Rakušan narazil již na počátku ministrování na vnitru, když tlačil do čela tajné služby muže napojeného na aktéry kauzy Dozimetr a neuměl vysvětlit, proč přijal darem šifrovaný telefon,“ okomentoval v Právu politolog Lukáš Jelínek.

Chyby však pokračují. Volání po hlavě ministra vnitra přineslo i vyšetřování masakru na filozofické fakultě. „Teatrálně se v prosinci postavil za zasahující policisty, jenže pak se ukázalo, že ne vše udělali správně, a ne o všem říkali pravdu. Místo vyvození odpovědnosti se Rakušan blahosklonně tváří, že příbuzným obětí jejich emoce nezazlívá,“ upozornil Jelínek.

Kostrbatě se vyvíjí příběh ministra školství Mikuláše Beka. Nejprve na něj prasklo, že mu stát platí za byt 57 tisíc korun měsíčně v luxusní rezidenci na pražském Břevnově. Pak zase vyplavalo, že když z Prahy spěchá domů služebním autem, neváhá zapnout modrý maják a využít záchranářskou uličku v koloně na D1. A do toho čerpá náhrady v Senátu na kancelář a asistenty, kde má coby ministr mizernou účast.

Jozef Síkela se nezařadil mezi oblíbené politiky, podle kritiků je slabým a špatným ministrem. Otázka je, kdo ho nahradí, pokud se stane eurokomisařem. Hvězda Starostů Danuše Nerudová proslula arogantním chováním a nepřiměřenými ambicemi. Eurokomisařkou se nestane, ale je europoslankyní. „Třeba tam kromě sebevědomí, kterého má na rozdávání, získá i ostruhy, jejichž absence je jí vyčítána,“ uvedl Jelínek.

Starostové jsou hnutím vzešlým z regionů, proto jsou pro ně klíčové krajské volby. V nich si nemůžou dovolit pohořet. Konkurence se ale šikuje. „STAN ztrácí patent na reprezentování komunální sféry. Když oslabí, spousta jejich voličů zauvažuje, zda ve sněmovním klání raději nepodpořit liberální Piráty či koalici Spolu s větší nadějí porazit Andreje Babiše. Už proto by se měl Rakušan vyvarovat přešlapů a planých slibů,“ domníval se Jelínek.

Těžké chvíle Ivana Bartoše

Ještě hůře však nyní vypadá situace Pirátů, jak ostatně dokladoval výsledek evropských voleb, kdy získali pouze jeden mandát europoslance. V jejich potenciál už málokdo věří, napsal komentátor Práva Josef Koukal ve výstižně pojmenovaném sloupku Černé vyhlídky. „Kdyby postavení Pirátů odráželo jejich skutečné výsledky, vypadalo by úplně jinak. Nebyli by vládní stranou a jejich lidé by neseděli na tolika vlivných postech ve veřejné správě,“ uvedl.

Svou vládní misi založili na slibu elektronizovat veřejné služby a rozpohybovat stavebnictví snížením byrokracie. „Dostali na to prostředky, čas a ještě další čas. Ovšem výsledek je tristní. Spuštění IT systému stavebního řízení provázejí stejné, ne-li horší problémy, s jakými se potýkaly obdobné projekty v minulosti. Zlepšení nikde,“ konstatoval Koukal. Na stavebních úřadech panuje frustrace a naštvání. Úředníci, projektanti či stavebníci poukazují na to, že ani po měsíci ostrého provozu se s digitálním řízením pro stavební řízení nedá pracovat. Mluví o kolapsu a tikající bombě.

Pro Piráty problémy s digitalizací znamenají před krajskými volbami velký reputační problém. „Dotýkají se totiž každého. Je to i problém pro cílovou skupinu Pirátů, což jsou často lidé, kteří plánují stavět dům nebo modernizovat byt. A teď jsou ve fázi, kdy kvůli naprosté neschopnosti státu nemohou,“ řekl pro CNN Prima News politolog Jan Kubáček.

Těžké chvíle zažívá ministr Ivan Bartoš. „V podstatě je v tom sám. Všimněte si, že ho vlastně nepodržel nikdo ve vládě, nikdo to s ním aktivně nekomunikuje. Bartoš zůstává svým způsobem jediný, který nemá vládní prázdniny, ale ve výsledku lidi spíše dráždí tím, že systém naprosto nefunguje,“ vypozoroval Kubáček.

„Cynicky by se dalo říct, že by jim pomohly nějaké korupční kauzy. Jediná kompetence, kterou Piráti mají, je totiž ta, že jde o stranu bez korupce. O tom, že by šlo o stranu schopných IT odborníků, se teď dá velice úspěšně pochybovat,“ doplnil marketingový expert Jakub Horák.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz