Hlavní obsah
Aktuální dění

Za zděšení z Bidena si mohou demokraté sami svým popíráním skutečnosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Oldrich Szaban

Američany čekají v listopadu prezidentské volby. Současný prezident Joe Biden čelí nyní výzvám k odstoupení z kandidatury.

V části americké společnosti zavládlo po debatě prezidentských kandidátů naprosté zděšení. Trump je nyní favoritem prezidentských voleb, za což si ale demokraté mohou sami.

Článek

Právě Bidenovi podporovatelé zaplavili sociální sítě s tím, aby odstoupil z kandidatury. Jejich šok je o to větší, že mnozí z nich patrně vůbec netušili, jak se věci mají, ač podobné tušení zbytek světa měl. Mohou si nyní opakovat báseň Františka Gellnera Všichni mi lhali, všichni mi lhali, po léta za nos mě vodíce, kdyby ji ovšem znali, jako že ji neznají.

„Bidenův projev byl opravdu děsivý. Slabý hlas, zmatený a popletený projev, skelný pohled. Odveden z pódia doprovodem,“ popsal komentátor LN Jan Macháček. „Nesmějeme se, ani nejsme zlomyslní. K podobnému stavu nakonec směřujeme všichni, někteří dříve, jiní později. Horší a alarmující je, když je člověk v tomto stavu prezidentem zásadně důležitého státu,“ doplnil.

O tom, že Biden není úplně fit, se vědělo. Aspoň v Česku tedy určitě. Můj kamarád dávnou před čtvrteční debatou kroutil hlavou nad tím, že největší světová velmoc vygeneruje prezidentské kandidáty osmdesátníky a nedá šanci mladším a zdravějším lidem. Co říkal o Bidenovi, sem raději nebudu ani psát. Kdo chtěl vidět, viděl. „Mockrát po tiskové konferenci nevěděl, zda má jít doleva či doprava. Mnohokrát byl odveden pomocníky, bez čtecího zařízení nedal ani ránu. Před čtrnácti dny si pletl Irák a Írán a předvedl okázalou zmatečnost a nepřítomnost duchem během vzpomínkových událostí v Normandii a na summitu G7 v Itálii. Pohled na Bidena, jak cupitá na druhou stranu než ostatní lídři a zírá na italského parašutistu, jak si skládá padák, a musí ho pak odvést manželka, byl také znepokojivý,“ konstatoval Macháček.

Neznalost Bidenových příznivců vysvětluje totálním rozdělením společnosti včetně médií. Televize Fox News podporující republikány sice informovala o každém Bidenově škobrtnutí, ale na ni se tito lidé nedívali, nebo jí nevěřili, protože byli svými médii ubezpečováni, že je to dezinformace. „Až do poslední debaty jste se mohli všude dočíst, že pokud jste něco viděli, tak všechna videa s nemohoucím prezidentem jsou ošetřována, editována, účelově upravována. Jinými slovy: nevěřte tomu, co vidíte, nevěřte tomu, co slyšíte, pan prezident Biden je zcela fit - mentálně, kognitivně, fyzicky - každý den ráno vstává a myslí jen na to, co dobrého by udělal pro americký lid, opakovali často Bidenovi mluvčí. Bylo to skoro v duchu pohádek o Leninovi, jak jsme se je my v této zemi museli učit,“ uvedl komentátor LN.

Pravda je to, co říkáme my, lež je to, co říkají druzí

Kdo se z médii odvážil poukázat na skutečný stav věcí, setkal se jen s útoky na svou adresu. Jako Wall Street Journal. „Je to něco přes měsíc, co na základě rozhovorů s pětačtyřiceti lidmi z Bílého domu, z řad demokratů a Evropanů, kteří byli s Bidenem ve styku, přesně vykreslil obraz, který se živě ukázal při debatě. A pěkně to za to schytal: byly to trapné fake news, laciné lži či útok v Trumpově dresu. Ozvaly se dokonce výzvy, aby list článek vymazal,“ povšiml si Milan Vodička z MF Dnes. A takhle to šlo celou dobu. „Kdo zhřešil tím, že věřil svým očím, byl onálepkován, že v lepším případě je hlupák, který naletěl dezinformacím, v horším živel podvrtávající americkou demokracii,“ doplnil komentátor MF Dnes.

Tento přístup je běžnou součástí veřejného života, a samozřejmě nejen v Americe. „Fakta byla kdysi svatější, ale dnes jsou jen guma, která se natahuje podle potřeby. Vytvářejí se umělé reality, pravda je to, co říkáme my, lež je to, co říkají druzí. Popřít, ulhat, co se mi nehodí, to zválcuju, deklasuju obvinění z dezinformace. Není důležité, jak to bylo, ale jaká verze je pro nás důležitá. Politika jako střet dvou sekt, víra je víc než rozum a oči,“ popisoval Vodička. Všímá si toho, že do politických střetů i v rámci jednoho režimu a systému vtrhla ideologie. „Ta je nesmiřitelná, protože v ní, na rozdíl od politiky, nemůže být kompromis. Nositelé se ozbrojují morální nadřazeností, kterou si přidělili, věčnou pravdu, tudíž i povolenku udělat cokoliv pro blaho světa,“ konstatoval.

Pikantní na tom podle Vodičky je, že Biden je vlastně sympatický člověk, který se dostal do mlýnice vyšších zájmů lidí pod ním. A zarážející je i vlastně ten náhlý obrat, který teď v médiích nastal. Macháček si dokonce položil otázku, zda je současná vlna zděšení z prezidenta Bidena mezi demokraty, jejich příznivci a donátory autentická nebo organizovaná, zda někdo nezavelel k hledání nového kandidáta. K odstoupení z kandidatury prezidenta vyzval například texaský kongresman Lloyd Doggett či významný americký deník The New York Times ve svém úvodníku. Podporu má však Joe Biden ve své rodině, se kterou se o víkendu setkal ve svém venkovském sídle. Jeho blízcí ho podpořili v tom, aby pokračoval v kampani. Favoritem prezidentských voleb je rázem Trump. Demokraté jsou v obtížné situaci. Dostali se do ní ale sami přehlížením a popíráním toho, co bylo naprosto viditelné delší dobu.

Zdroj: 

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz