Hlavní obsah
Lidé a společnost

Co dělám? Výsledky, příští plány a byro-realita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Olga Richterová

Nový rok. Čas opět vyhodnotit, jak se posouvají dopady mé práce, co se podařilo a kde je třeba přidat. Včetně plánů dál. Pojďme na to.

Článek

Podpora rodin

Nepřekvapí, že hlavním tématem je pro mě dlouhodobě podpora rodin, a protože sama mám menší děti, snažím se řešit to, nač narážejí rodiny s dětmi.

  • Takže za mě 1. věc, v níž jako společnost dlouhodobě selháváme, je zvýšení dostupnosti předškolní péče. Školky postavit trvá, proto má rychleji pomoci už připravená novela zákona o dětských skupinách. Zavádí fungování sousedských dětských skupin. Už jsem tu o ní psala, ladily se ale další její části. Měli bychom ji projednávat hned na jaře.
  • Co se naopak nepovedlo, je změna vyhlášky o požární bezpečnosti, která hrozí, že věci zkomplikuje.
  • Ve stavu “limba” pak je pokus několika nás poslankyň a také ministerstva zdravotnictví zjednodušit podmínky pro zřizování péče o děti obecně skrze zjednodušení hygienické vyhlášky. Ale stále jednáme a naděje je.
  • Navýšení celkové sumy rodičovského příspěvku o padesát tisíc Kč od ledna už je nějakou dobu schválené a pomůže rodinám s polovinou částky, kterou z „rodičáku” od posledního zvýšení ujedla inflace.

Podpora v bydlení

Foto: Olga Richterová

Setkání na Praze 3, návštěva kontaktního místa pro bydlení

S podporou rodin souvisí i má spolupráce s týmem Ivana Bartoše na Ministerstvu pro místní rozvoj (MMR). Máme velkou ambici systémově ukotvit podporu v bydlení, pod mou záštitou nedávno proběhlo i představení návrhu zákona ve Sněmovně, celý zákon už prochází legislativním procesem.

  • Mohlo to být rychleji? Dřív bych řekla, že určitě. Dnes už dvouletý čas na vyjednávání, psaní, připomínkování a opět vyjednávání úplně nového a komplexního zákona považuju za minimum. Zapojeny byly kraje, řada obcí, kde různé chystané části zákona prověřily pilotní projekty, a samozřejmě že i několik ministerstev. Zejména ale MMR spolupracovalo s MPSV, kde měla koordinaci na starosti naše náměstkyně Zuzana Freitas. Tohle týmové úsilí by se na vládě mělo objevit rovněž zkraje nového roku.
  • A jestli taky podporujeme výstavbu? Samozřejmě. Včetně té zaměřené např. na samostatné, komunitní bydlení lidí s různými speciálními potřebami. Konkrétně tahle výzva je také z MMR a je určená pro lidi, kteří by nemuseli žít v různých ústavech, ale dnes nemají volbu. Další programy zde.

Podpora dětí bez rodičů

Foto: Ludvík Hradilek

Česko patří k posledním zemím v Evropě, která umisťuje děti do tří let do kojeneckých ústavů

Podpoře dětí bez rodičů, nebo dětí z rodin, které se o ně nedovedly starat, se věnuje zase novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Prošla prvním čtením, takže už má nakročeno odšpuntovat leckde velmi pomalé posuzování možných nových pěstounů co nejdříve. Řada žadatelů totiž dnes neúměrně dlouho čeká i jen na první prověření. A v kojeneckých ústavech po celé ČR ještě zbývá zhruba 140 malých dětí :-(. Od příštího roku platí věkový limit, aby tam nebyly ty nejmenší děti, které potřebují svou náruč - na nalezení rodin tak máme ještě necelý rok.

Institut dětského ombudsmana, který snad po letech přešlapování konečně bude, zase trpělivě připravuje náš ministr Michal Šalomoun a já ho v tom povzbuzuju, protože je to urgentně potřeba. Chci se dál zaměřovat také na důslednou pomoc dětem, aby s nimi mohli být rodiče v nemocnici, když to je nutné.

Rodiče dětí v nemocnici nejsou návštěva

Foto: Olga Richterová se souhlasem matky

Emča v pardubické nemocnici

Zmínit musím i projekt Lídr školy, tedy vzdělávání ředitelů, které bude pokračovat díky pirátskému pozměňovacímu návrhu, s kterým jsem přišla. V běhu se celorepublikově účastní zhruba 70 ředitelů a zástupců ředitele. Po dvouletém programu se mnozí zapojují a spolupracují dál. Jde o moderní přístup s přímým dopadem na kvalitu vzdělávání v ČR - zažila jsem s tímto týmem jeden den a nadchlo mě, jak cíleně své absolventy připravují na zaměření na výsledky a skvělou školu.

Modernizace trhu práce

Modernizace trhu práce je moje další velké téma. Výše jsem zmiňovala, že školky jsou důležité - třeba proto, aby lidé mohli lépe sladit svůj pracovní a osobní život. To ale znamená taky například podporu částečných úvazků, práce na dálku, a různé další pružnější přístupy, které dnes např. ve státní správě nejsou zdaleka standardem. Souběžně se věnuji ještě zákonu o sociálním podnikání, kde jde například o legislativní rámec zapojení sociálních podniků do veřejných zakázek.

Nejbližší sousedé

V oblasti zahraničí se snažím i díky své plynné němčině prohloubit vztahy s Německem, včetně vytvoření samostatné Česko-německé parlamentní skupiny přátel. Kontakty na německé spolkové i zemské poslance považuji za cenné pro spolupráci našich obou zemí. V oblasti osvěty informuji o dění v Orbánově Maďarsku, protože se podobného vývoje u nás nebo kdekoli v Evropě velmi obávám. Vím, jak křehká je hranice mezi demokracií a autoritářstvím, zejména po podmanění médií. A štve mě Orbánův postoj k Putinovi, kdy se neštítí podávat si s ním ruku a pózovat na fotkách, jakož i blokovat řadu společných evropských iniciativ.

Foto: Olga Richterová, zdroj: Seznam Zprávy

Maďarský premiér ohlásil vypsání referenda o „ochraně dětí“, zdroj: Seznam Zprávy

  • Věděli jste třeba o tom, že v Maďarsku by vyhozen ředitel Národního muzea László L. Simon (paradoxně člen Orbánova Fideszu). Důvod? Na výstavě World Press Photo – největší a nejprestižnější putovní výstavě reportážních fotografií na světě – bylo vystaveno i několik snímků zobrazujících lidi homosexuální orientace. A ne, nebyla to pornografie.
  • Na LGBT lidech Orbán dlouhodobě testuje, co vše mu projde - a jeho režim tak udělil tři čtvrtě milionovou pokutu za to, že v knihkupectví neměli dostatečně zakrytou a uklizenou knihu, kde se na obálce drží dva kluci za ruku. Zní to jako cenzura? Je to cenzura. Více zde.

No a závěrem bych zmínila jednu velkou výzvu, kterou se učím zvládat. Je to praktická otázka toho, jak se za sebe postavit. Osobně i ve veřejném prostoru. Jak pomoci sobě i jiným ženám (nejen) zvládat útoky (nejen) na sociálních sítích. Zatím dávám dohromady konkrétní rady, ale vnímám, že nenávisti přibývá. Tak když někdy budete mít chuť, pošlete do světa spíš trochu lásky a podpory. Ono jí je nakonec stejně víc, jen frustrace a zloba jsou hodně hlasité.

Je toho dost. Vím ale, co dělám, a taky proč to dělám. A naštěstí už taky vím, že umět kvalitně odpočívat je k nezaplacení. Bez dostatku sil je práce polovičatá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz