Hlavní obsah
Rodina a děti

Kdyby stará vychovatelka mé babičky ještě žila… to by nepřežila

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fotobanka Pixabay, zdarma

Dávno pryč je doba, která byla plná elegantních dam a obětavých gentlemanů. Slušnost a poctivost, to jsou archaismy. Drzost a sprostota vpřed, zpátky ni krok. Je to cesta do horoucích pekel.

Článek

Něco se v systému normálnosti hodně pokazilo. Děti už ve školkách používají výrazy hospodských opilců a chování zřejmě odkoukaly od lehkých žen a drogových dealerů. Už od školy jsou vychováváni v tom, že nejvíc určující je, jaký máš mobil a když už si to s někým rozdáš (čest výjimkám - dětem a rodičům, kteří tyhle normy nerazí). Bez nadsázky můžu říct, že bych nechtěla být v dnešní době ve školce nebo v jakékoli škole. To prostředí je tam prostě toxické.

První střet s realitou

Dítě začne mluvit tak peprně, jak když se otevře víko od kanálu. Na otázku: „Kde jsi to slyšel?“ odpoví z hrdinným výrazem „Ve školce!“ Co na tom, že vůbec neví, co ty slova znamenají. Hlavně, že je říkají spolužáci a jsou děsně cool. Následuje takřka encyklopedický výklad o pravém a falešném „fakáči“ a já jdu do mdlob. Sáhlo dlouhá přednáška o tom, že je to moc sprosté, je marná. Slušné děti takhle nemluví a neměli by ani rodiče. Další den a další představení nových slov s neznámým významem. Ovšem děcka jsou ještě dál. Klidně sprostě titulují své kamarády na pískovištích a dětských prolézačkách. Na to opravdu nemám chuť ani náladu. Kdykoli se něco takového zaregistruji, s dětmi okamžitě odcházím a snažím se jim vysvětlit, že s takovými dětmi si hrát nebudou a nemají si jich všímat ani ve školce, ani na hřištích. Po skoro ročním boji a úsilí se mi daří 5 leté dítě nasměrovat tak, že sprosté spolužáky ignoruje a kontakt s nimi omezuje na povinné minimum pozdravu.

Škola jen pro otrlé

Co se děje ve škole, to je další hrůza a pokles společnosti na druhou. Školní výchovná poradkyně mi do očí tvrdí, že holčička v páté třídě, která má nejvíc radosti z nového plyšového medvídka, je sociálně zaostalá a už nikdy tento deficit nedožene. Protože všechny její spolužačku už dávno řeší, který kluk se jim líbí, jaký nejnovější mobil by chtěly, který make-up je fakt cool apod. Ve chvíli, kdy se tohle bere jako norma, je to opravdu úpadek ve všech směrech. Jediná normální holčina je najednou divná a přibržděná. OSPODy řeší neustále přibývající případy 12 či 13letých sexuálně aktivních dívek. A dnes už je to bráno jako norma. To je v pořádku, děvčata objevují své tělo, své potřeby. Zkouší chlapce, muže, strýčky… Je mi z toho zle. Když 8letý kluk míchá na pískovišti písek, aby z něj mohl stavět tunely, je zaostalý debil a měl by se léčit. Alespoň tak ho titulovala stejně stará spolužačka, která v přiléhavých kraťáskách stála nad ním neustále ho urážela. Z jediného důvodu - nevšiml si a nepochválil ji upnutý top a nově nalakované nehty.

Co se děje výš, na druhém stupni ZŠ či na SŠ a učilištích, to si nechci ani představovat. Když tam už přichází ke slovu tvrdé drogy, nože a boxery. Člověk se opravdu bojí poslat dítě do školy, protože nikdo neví, komu rupne v bedně a zúčtuje se všemi v dosahu. Psychické zdraví mladých je na bodu mrazu. Nač dětem čteme pohádky o tom, jak dobro vždy zvítězí a zlo bude potrestáno. Kdy se něco takového v reálném světě stalo, to už si nevybavuji. Je čas napsat nové pohádky, ať děti ví, do jaké společnosti vrůstají.

Rodiče, vám to nevadí?

Opravdu to rodičům nevadí? Že děti jsou sprosté jak dlaždiči a agresivní jak vosy? Že jejich vzory se kopou do hlavy ve fight klecích a jsou to frajeři? Mám hrozný strach, co bude, až mi děti dorostou do takové společnosti. Ani zdravý rozum je nemusí ochránit, protože i nenápadný spolužák a kamarád vám může ve vteřině vrazit kudlu mezi žebra. Kdysi se říkalo, že lidstvo vymře na nedostatek sladké vody. Ne, do tohoto bodu se lidstvo nestihne dostat. Myslím, že se bez problému pozabíjíme navzájem mnohem dříve. Tempo světa se zrychluje kvůli technologiím, sociálním sítím a prezentuje nám abnormalitu jako normu. Umělá inteligence nám leze na mozek a zabíjí poslední zdravé mozkové buňky. Bohužel, asi začínám chápat, že někteří lidé dobrovolně nechtějí mít děti. Přežít a nezbláznit se je těžší úkol než kdy dřív.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz