Hlavní obsah
Názory a úvahy

Klepadlo 1.0 - sociální síť mého dětství a díky tisíckrát za dětství bez mobilů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay - zdarma

Internet a sociální sítě jsou možná dobrý rádce, ale strašně špatný pán. Nepamatuji si, že by se mi kdysi na hřišti někdo vysmál, že nemám značkové boty, a ještě mi stihnul anglicky sprostě vynadat.

Článek

Bojím se projít kolem dětského hřiště

Sama jsem byla svědkem toho, jak si 5- 6 leté děti na hřišti dovedly sprostě vynadat. Jeden přišel, strčil do druhého a už jeli nadávky na úrovni čtvrté cenové. A to nejen česky, ale také anglicky. Nevím, jestli si jejich rodiče doma umí mezinárodně nadávat, nebo je to příspěvek všelijakých influencerů a youtuberů. Každopádně, tyhle pseudo-celebrity udělají cokoli, jen aby měly dost sledovatelů. A že 8 leté děti dovedou vyjmenovat z paměti víc influencerů, než mám já prstů, to je opravdu k zamyšlení. Navíc ještě všechny stihnou sledovat. Proboha, kdy? A na čem? Sotva se naučily číst a psát a už jsou na sítích zběhlejší než já za těch 20 let.

Ta videa, kde se autem přejíždí zubní pasty, melouny či hamburgery, zřejmě točí nějací uprchlíci z detence. Jinak si to vysvětlit nedovedu. Jednak je to nehorázné plýtvání jídlem, bezmyšlenkovité ničení věcí a vůbec tyhle kraviny nemají absolutně žádný smysl. Kdo to vymýšlí? A nejdou nijak vypnout. Pořád se to nabízí a pořád to někde je vidět. Nechápu. A dětem tohle teda před oči rozhodně nepatří. Propagace energy drinků nebo drahých limonád v plechu taky ne. Ovšem reklamní průmysl přímo čeká, aby mohl děti nakrmit takovým svinstvem. Myšleno marketingově i výživově.

Šikana už od 1. třídy ZŠ

Kdo nemá značkové hadry a boty, ten se automaticky stává terčem posměchu. Vylít spolužákovi pití do tašky, hodit mu svačinu z okna nebo mu rovnou zničit půlku pastelek v penálu. Pěkně po vzoru sociálních sítí je před ním rozšlapat, když zrovna není k dispozici auto na přejetí věcí. Ti drzí spratci se neštítí šikanovat dítě i před rodičem na pískovišti. Že bude 9 letá holka před dětmi kroutit zadkem a nadávat mladším klukům do debilů a doporučovat jim léčení na psychiatrii, tak to už je poněkud moc. Vysmívat se, že nechodí na hřiště samotní, ale mají maminku za zadkem (když její máma ji vidí z balkonu), to jsem měla sto chutí jí vrazit jednu výchovnou po čenichu. Tohle si taková drzá koza opravdu dovolit nesmí. Žádný respekt ani před dospělákem. Ať se tady klidně sluníčkáři, kteří považují facku za ublížení na zdraví s téměř následkem smrti, rozčilují, jak chtějí. Přesně tady v tom bodě totiž začíná šikana, která nemálo kdy končí sebevraždou nebo minimálně s trvalými následky. V takovém prostředí děti nemohou vyrůstat bez následků. Nikdo agresorům nesmí nic říct, nikdo jim nesmí nic udělat. A jak se s tím pak mají vyrovnat ty malé děti? Nechat si nadávat, mlátit se a ještě za to snad těm spratkům nevychovaným poděkovat?

Čest, spravedlnost a pokora už neexistuje

Dokud mi děti nenastoupily do škol a školek, tak jsem naivě věřila, že dnešní děti nejsou tak zlé. Ale ony jsou ještě horší. Jsou sprosté, drzé, nerespektují nic a nikoho, ani vlastní rodiče. Školka byla velkou zkouškou. Učitelky děti omlouvaly, že jsou malé, nemyslí to tak, šikana ve školce nemůže existovat. Ve škole sice učitelky existenci šikany nevyvrací, ale rozhodně se tak neděje v jejich třídě ani v celé škole. Přece děti zveličují, vymýšlí si, nikdo jim ve škole nic nedělá. Všichni jsou k sobě maximálně vstřícní, kamarádští a ochotně vždy slabšímu pomohou. To je příběh na úrovni příběhu O Karkulce, Šípkové Růžence nebo Jelenu Větrníkovi. Dnešní doba, kdy individualita a osobní pocit dítěte je nad všechny normy a vzorce slušného chování, je velmi alarmující. Ze zahraničí se k nám valí trendy, pranky a vůbec všelijaké pitomé nápady. Nebýt mobilů a sítí, tak nikoho takové kraviny ani nenapadnou. Ale co je v mobilu, to se musí vyzkoušet. Dospělí se na to koukají taky, tak co. Z civění do mobilu se stala nová norma, ponižování a mlácení spolužáků je standardem. Já děkuji někomu nebo něčemu tam nahoře, že v mém dětství byla jediná sociální síť klepadlo před domem. Nechtěla bych být dnes dítětem a velmi se bojím, že svoje děti dostatečně nepoučím a neochráním je tak před současným bizarním chováním světa.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz