Hlavní obsah
Lidé a společnost

Celý život nemohli říct, že milují stejné pohlaví. Dnes konečně společnost nabízí úlevu i možnosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Současná generace LGBT seniorů žila v době, kdy se o těchto tématech nemluvilo. Dokonce mnozí byli přesvědčováni, že jde o smrtelný hřích. Podle odhadů je dnes v běžné populaci až 10 % lidí s neheterosexuální orientací. Tedy i desetitisíce seniorů.

Článek

Pokud máte pocit, že mladých je mezi lesbami, gayi, bisexuály a trans lidmi výrazně víc než mezi seniory, je to jen zdání. Starší lidé svou sexuální identitu nebo orientaci skrývají často dodnes. Snaží se roky žít tak, aby byli většinově uznávaní, tedy v očích veřejnosti heterosexuální. Nicméně těch odvážných a odhodlaných zažít doopravdy žít a neskrývat své pocity v posledních letech přibývá.

Neheterosexuální senioři institucionální pomoc potřebují zejména kvůli vyššímu riziku sociální izolace

Ve Spojených státech vznikají domovy důchodců zaměřené převážně na osoby neheterosexuální orientace. Čeští odborníci i senioři se ale v názoru na toto řešení rozcházejí. Obávají se, že tento přístup by mohl vést k další selekci.

Většina LGBT seniorů se však stále ostýchá svěřit. Vyrůstali v době, kdy slovo gay představovalo špatnou a neznámou věc, následně pak stigma. Žili v době, kdy se o homosexuálech mohli dočíst pouze v negativním světle. Někteří z nich se proto pod tlakem většinového názoru vrhli do heterosexuálního svazku a stejnopohlavního partnera či partnerku vídali tajně, žili dva životy. Sexualitu mnozí z nich dodnes považují za svoji osobní věc a otevřeností „duhových davů“ z Prague Pride opovrhují. Přijali představu o coming outu v seniorském věku za „zvrhlý“, stejně jako část společnosti. Což je například zřejmé z některých komentářů pod pozvánku na seminář na téma LGBT seniorů, který jsem dnes jako správce dala v podobě příspěvku do skupiny Ježíškových vnoučat. O důvod víc o tématu znovu psát…

Foto: Olí Štrejbarová

Nenávist a nepochopení bez pádných argumentů a soucitu s menšinou.

Možnosti se začínají otevírat klientům domovů seniorů

LGBT senioři a seniorky jsou stále neviditelná menšina, což je také název výzkumné zprávy o situaci stárnoucích leseb, gayů, bisexuálních a trans lidí v České republice a perspektivách LGBT přátelské zdravotní a sociální péče. Její základní část tvoří původní výzkum „Situace LGBT osob v zařízeních poskytujících péči o seniory“, který pro PROUD zpracovaly PhDr. et Mgr. Naděžda Špatenková, Ph.D. a Mgr. Ivana Olecká v rámci projektu Neviditelné menšiny.

Je potřeba zdůraznit, že specifika LGBT seniorů/rek jsou dána především společenským kontextem jejich života – tj. tím, že svůj život prožili ve společnosti, která určité formy vyjádření sexuality a genderu stigmatizuje. Specifika, o kterých budeme hovořit, tedy nevyplývají ze sexuální orientace jako takové, ale spíše z toho, jaké důsledky má přihlášení se k určitému vyjádření sexuality pro jedince v určité době v dané společnosti.
Předmluva: Neviditelná menšina – LGBT senioři/rky, Jaroslava Hasmanová Marhánková

V českém prostředí, kromě této výzkumné zprávy, chybí relevantní studie, které by se zabývaly stárnutím mimo heterosexuální kontext. Výzkumná zpráva se zabývá klíčovými specifiky LGBT seniorů/rek, které je třeba brát v úvahu i ve vztahu k sociálním a zdravotním službám ve stáří. Řeší, jaký je vliv příslušnosti k minoritní skupině na zkušenost stárnutí a zjišťuje, jaké mají představy o vlastním stárnutí LGBT senioři/rky samotní. Zpráva podává také informace o přetrvávajících formálních znevýhodněních, jako je nemožnost čerpat vdovský/vdovecký důchod po úmrtí registrovaného partnera/ky. Část věnovaná původnímu výzkumu obsahuje také autentické výpovědi participantů výzkumu – LGBT seniorů/ek, manažerů/ek zařízení pečujících o seniory/ky, expertů/ek na péči (nejen) o seniory/ky, profesionálních pečujících a doporučení pro praxi.

Foto: fotobanka MILA

Osvěta už se už dostává i do zařízení pro seniory. Pomáhá hned několik organizací jako je Freya, Centrum paliativní péče, Ježíškova vnoučata a další.

Stereotypů se snaží zbavovat i pracovníci domovů pro seniory. Pomáhají jim v tom i neziskovky

Možnost, že klient za sebou nemá život v heterosexuálním svazku, si zpravidla neuvědomují často ani sami zaměstnanci zařízení pro seniory. Jako ostatních klientů se jich pak automaticky vyptávají na děti a vnoučata, což přináší bolestivé nebo trapné situace. Minimálně však otravné pro svou četnost a opakující se hledání „správné“ odpovědi. V tomto směru přináší velkou osvětu i Freya, která za sebou nechala za osm let působení už obrovský kus práce. V posledních dvou letech navíc spolupracuje z Nadačním fondem Českého rozhlasu v projektu Ježíškova vnoučata, kde díky dárcům umožňují práci na toto téma s pracovníky domovů, i seniory samotnými.

Život 90 je další organizací, která nabízí LGBT+ seniorům nespočet aktivit, včetně Duhových snídaní, senior telefonu nebo psychologickou poradnu se stejným pochopením a zapálením jako Centrum paliativní péče, které v nejbližších dnech zve také na online webinář na téma specifika stárnutí a truchlení LGBT+ lidí a významu poskytování inkluzivní péče v závěru života. O tom všem a mnohém dalším bude v rámci webináře mluvit Jolana Novotna, poradkyně pro pozůstalé v organizaci Klára pomáhá z.s., kde se věnuje především sociálně neuznanému (tichému) zármutku a práci s vdovami. V organizaci Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu zakládala a koordinovala program zaměřený na LGBT+ stárnutí. Je lektorkou kurzů o specificích práce s LGBT+ osobami pro pomáhající profese organizace Prague Pride a vlastních kurzů o stárnutí a práci se zármutkem u LGBT+ osob. Webinář se koná 24. 9. v 17:30.

Foto: Se svolením Centra paliativní péče

Centrum paliativní péče je další organizací, která dává příležitost otevřít se i naslouchat.

O tématu je třeba mluvit. Jako vždy o všem. Navzdory výkřikům těch, kteří mají pocit, že toto téma do naší společnosti nepatří. Mluvit, mluvit, mluvit. Domněnky jsou nejčastějšími strůjci nepochopení a obav. Pokud přihlédneme ke statistikám, žije v naší společnosti téměř 200 tisíc seniorů, jejichž srdce je táhne ke stejnému pohlaví. Tedy pro představu deset naplněných O2 arén těmi, kteří obrovskou část svého života žili s obavou, co si řekne okolí, a proto sáhli po „menším zlu“ v podobě života s někým, koho nemilují, s nenaplněnou duši. Jestli teď oponujete tím, že „na stará kolena“ už si stejně s „přiznáním“ moc laškování nedovolí, pojďme si připomenout, že láska je víc než sex. Láska jsou dotyky, souznění, pochopení a podpora. Svoboda volby, svoboda projevu, svoboda duše. A láska je také schopnost uvědomění, že hranice svobody končí až tam, kde začíná svoboda někoho jiného. Žij, a nech žít!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz