Hlavní obsah
Lidé a společnost

Česku vládne zima a vlhko, radiátory někde zůstávají studené. Kdy se začne topit, rozhodují teplárny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Teplárny v některých částech země na počasí nereagují, ačkoli topná sezóna začala. Teplo se dostává do domácností podle rozložení v krajích, nikoli podle potřeby. Svetr, dvoje ponožky a rozpálená trouba je jediné řešení. Nebo domluva se sousedy.

Článek

Pravidla pro vytápění upravuje vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu č. 194/2007 Sb. Podle ní topná sezóna začíná 1. září a končí 31. května následujícího roku. Reálný termín, kdy se začíná topit, ale závisí ještě na teplotní podmínce. Dodávky tepla se spouštějí ve chvíli, kdy v dané lokalitě poklesne průměrná denní teplota pod 13 °C po dva po sobě jdoucí dny a ani v následující den se neočekává oteplení. Vytápění může být následně omezeno nebo přerušeno v případě, kdy se průměrné venkovní denní teploty v daném místě dostanou minimálně dva dny po sobě nad 13 stupňů Celsia. U nás, v bytovém domě ve městě na hranicích Pardubického kraje a Vysočiny, je teplota hluboce pod 13 stupňů už pátý den a topení rozhodně nehřeje.

„Letos začneme nezvykle brzy,“ ohlásily minulý týden teplárny. Přesto některé domácnosti sužuje zima

Teplárny v Česku po výrazném poklesu teplot v minulém týdnu hlásily, že jsou připraveny na zahájení topné sezony. Začaly v Karlovarském kraji a ve výše položených oblastech, jak informovalo Teplárenské sdružení ČR. Ostatní teplárny se přidávají a budou přidávat podle aktuální situace buď celodenní dodávkou tepla pro vytápění, nebo ranním a večerním přitápěním, podle lokálních klimatických podmínek. „Teplárny jsou po létě tradičně připravené na novou topnou sezonu, která se letos přihlásila mimořádným ochlazením. Aby v září spadla během několika dnů průměrná denní teplota o 15 stupňů, je naprosto výjimečné. Jde vlastně o teplotní skok z tropického léta do poloviny října,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel Teplárenského sdružení ČR Jiří Vecka.

Do loňska se ale obvykle začínalo topit kolem půlky září. Letos v tomto měsíci ale panovalo mimořádně teplé počasí, kdy prvních osm dnů se průměrná denní teplota pohybovala nad 20 stupni Celsia a v Česku padaly dokonce desítky teplotních rekordů. Minulý týden se naopak výrazně ochladilo, průměrná denní teplota už před víkendem klesla pod deset stupňů. Česko takovou zimu zažilo v polovině září pouze v letech 2010 a 2015.

Od začátku září hřály radiátory v letech 2010 a 2017. Letošek se tak zařadí do statistiky jako další

Podle dlouhodobých průměrů se začíná s topením v Česku kolem 17. září. Loni se dokonce začalo topit až v polovině října. O všem rozhoduje počasí: Průměrnou denní teplotou venkovního vzduchu je čtvrtina součtu venkovních teplot měřených ve stínu s vyloučením vlivu sálání okolních ploch v 7, 14 a ve 21 hodin, přičemž naposledy měřená teplota se počítá dvakrát. Pokud tomu tak zatím není, zahajuje ČEZ Teplárenská dodávky tepelné energie na žádost a po dohodě s odběrateli, což jsou většinou tepelná hospodářství v daných městech, která obhospodařují sekundární rozvody tepla. Stejně tak s ohledem na další vývoj počasí, může být dodávka tepla opět přerušena. Oficiálně celá topná sezona trvá od 1. září daného roku do 31. května roku příštího.

Foto: Pixabay

Teploty v naší zemi jsou už skoro týden několik stupňů pod třináctkou. Přesto radiátory v domácnostech některých krajů zůstávají studené.

Dodávky tepla si můžete domluvit individuálně i mimo topnou sezónu. Teoreticky

S dodavatelem tepla je možná domluva na jiný časový interval, po který je topení tlumeno, nebo dokonce jeho úplné zrušení. Stejně tak se lze domluvit na vytápění mimo topnou sezónu, pokud se na tom shodnou dvě třetiny spotřebitelů a počasí to vyžaduje. Podobné úpravy ale v reálném životě naráží na obtížnou realizovatelnost. Individuální regulace v bytech není možná, většinou je prostředníkem společenství vlastníků jednotek. Obvykle se tak musíte smířit s tím, kdy začíná topná sezóna a kdy nastane konec topné sezóny, bez ohledu na vaše individuální potřeby.

Ještě než se vaše radiátory rozpálí, je třeba se o ně postarat

Pokud se vám o dodávku tepla stará teplárna, odpadají vám povinnosti ve formě čištění komínů nebo revize kotlů. Stačí otočit hlavici na radiátoru a teplo je doma. Přesto je „spoluúčast“na teplíčku třeba. Měli byste zkontrolovat těsnost radiátorů a případně je nechat opravit. Je také důležité ověřit funkčnost termostatických hlavic, které by se měly plynule točit, ale jejich pohyb nesmí být ani příliš volný. A samozřejmě - nezapomeňte na odvzdušnění radiátorů. To je v bytových domech možné většinou provést pouze v nejvyšším patře, kde jsou na topných tělesech umístěné odvzdušňovací ventily. Obyvatelé domu by se měli domluvit na součinnosti a v nižších patrech otevřít termoventily naplno, aby se do oběhu uvolnil všechen vzduch. Pokud máte na topení samoodvzdušňovací ventily, probíhá odvzdušnění automaticky a nemusíte si s ním dělat starosti. A pokud jste aktuálně ve fázi čekání, a vaší domácností ještě teplo neline, nezbývá vám, než vytáhnout další ponožky, podvlíkací triko a pustit se do pečení. Teplo z trouby v takovou chvíli stmeluje rodinu stejně jako světlo krbu v romantických filmech. Stejně jako vyprávění o sluníčku, které se snad zase brzy vrátí. To není vtip ani cynismus, jen poslední zbytky pozitivismu zmrzlého nájemníka.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz