Hlavní obsah
Lidé a společnost

Co se stane s penězi ze sbírek, když přebývají nebo jejich adresáti zemřou?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto poskytnuto Tomášem Zatloukalem

Když už se člověk rozhodne darovat své peníze na pomoc někomu jinému, často jeho příběh dál sleduje. Někdy je vývoj radostný, někdy smutný. Co se stane s penězi, když obdarovaný zemře a nebo když se vybere víc než je třeba? Můžou se vrátit dárcům?

Článek

Peníze ze sbírky se dárcům nevracejí, to není ze zákona možné. Důležité ale je, aby byly využity v souladu s účelem, pro který byla veřejná sbírka ohlášena. Tento účel musí být veřejně prospěšný. U nás, na tzv. veřejnou prospěšnost dohlíží tým sociálních pracovníků, aby o ní nebylo pochyb,“ říká mluvčí dárcovské platformy Znesnáze Simona Patelisová. Může se podle ní výjimečně stát, že se během konání sbírky změní situace klienta, a tím i účel. Například dítě, pro které se vybíralo na invalidní vozík tento vozík dostane jinou cestou. Ve sbírce je ale už několik tisíc vybráno. Pak tyto peníze rodina dítěte může použít např. na rehabilitace nebo jinou kompenzační pomůcku.

Pokud dojde k úmrtí člověka a léčby se už nedočká, sociální pracovnice nadačního fondu kontaktuje blízkou osobu, se kterou situaci řeší. Např. je možné uhradit výlohy za smuteční obřad. Dále zjišťuje, jestli nedošlo k úmrtí živitele rodiny a nejsou tedy s touto smutnou skutečností spojeny ještě další výdaje, které by mohla sbírka pomoci řešit. Finance je také možné darovat do jiné sbírky dle přání rodiny, nebo dle posledního přání zemřelého.

Peníze pro zesnulého Romana pomohly už spoustě dětí. Včetně malého Martínka

Roman Čelikovský založil sbírku na dárcovské platformě Znesnáze loni, na léčbu rakoviny v USA. V dubnu ale nemoci podlehl. Lidé, které jeho příběh zaujal, mu poslali na pomoc téměř tři miliony korun. Roman měl poslední přání, aby nevyužité peníze ze sbírky šly na léčbu dlouhodobě nemocných dětí, a platforma podle Patelisové jeho přání postupně plní: „Přidáváme při založení takové sbírky klientům rovnou finanční příspěvek, nebo jim doplácíme zbylou částku, pokud se jim nepodaří vybrat ji do 100 %. Aktuálně je stále možné na Znesnáze sbírku na léčbu dlouhodobě nemocného dítěte založit a tuto pomoc od nás in memoriam Roman Čelikovský čerpat. Každou situaci individuálně posuzujeme, dohlížíme, zda je příběh pravdivý a také, zda je publikování sbírky tím nejvhodnějším řešením. Často si je člověk schopen pomoci sám a jen o tom neví a my mu díky našim sociální pracovnicím dokážeme poradit. Tady mohu zcela jednoznačně říct, že jsme jediná platforma tohoto druhu, která se ke sbírkám staví tímto způsobem. A také první v naší zemi. Znesnáze, jako jediná z dostupných dárcovských platforem v Česku, podstupuje každý rok nezávislý audit, audit asociace veřejně prospěšných organizací a je držitelem značky spolehlivosti,“ přibližuje kroky k důvěryhodnosti Patelisová.

Foto: Foto poskytnuto dárcovskou platformou Znesnáze

Roman se před smrtí rozhodl věnovat peníze od dárců na léčbu dlouhodobě nemocných dětí

V kontextu sbírky 100 mil. pro malého Martínka se Znesnáze rozhodla připojit ještě před vypuknutím celorepublikové medializace a nabídla rodině pomocnou ruku. Po velkém úspěchu druhé sbírky na Donio se s rodinou dohodla, že 150 milionů korun ze sbírky poputuje na léčbu, zatímco dva miliony korun ze sbírky druhé pokryjí výdaje s léčbou spojené, jako například speciálně upravenou sedačku nebo zajištění speciálního převozu chlapce do Francie. Zbytek pak poslouží jako rezerva na další léčebné výlohy a finance „navíc“ zajistí pomoc dalším dlouhodobě nemocným dětem.

Foto: Foto poskytnuto Tomášem Zatloukalem, tatínkem Martínka

Martínek na své cestě do Francie, kde ho čekal díky odhodlání rodičů, štědrosti dárců a odbornosti lékařů tolik očekávaný zákrok

Nadmíru úspěšné sbírky můžou být někomu trnem v oku. I tady jdou ale přebytečné peníze na pomoc jiným, nejčastěji nemocným dětem

To, že se ve sbírce vybere nakonec vyšší částka, než byla stanovená, je poměrně časté. Nejčastěji se to stává u těch, kteří mají hodně velkou a solidární komunitu, nebo pokud je jejich příběh medializován. Pak je zásadní mít nastavená interní pravidla, jak postupovat, aby vše bylo co nejvíce transparentní, a aby byly finance předány i využity v souladu se zákonem.

Foto: Foto poskytnuto dárcovskou platformou Znesnáze

Lidé zachránili Valentýnku před smrtí. Zbylé peníze po rozhodnutí rodiny putovaly na léčbu dalších dětí

Podle Simony Patelisové se tak rodí nové příběhy, které mění k lepšímu životy desítek dalších nemocných: “Loni jsme takto vybírali finance pro malou Valentýnku. Zachránit ji mohla pouze operace v Palermu (operace meso rex bypass). Tento zákrok zdravotní pojišťovna nehradila. I ve sbírce Valentýnky se vybralo více financí než bylo potřeba. Část z nich proto rodina věnovala na konferenci, která měla možnosti medicíny v této oblasti přiblížit Českým lékařům. Tak, aby už životy dalších dětí nebyly závislé na nákladných a těžko dostupných operacích v Palermu.

Co pro jednoho znamená ztrátu a smutek, jinému může přinést úlevu a pomoc. Jakkoli to zní absurdně, tak přesně takový je život. Peníze ze sbírek se po smrti obdarovávaného zpět k dárcům nevrací, ale ani nenaplní kapsu žádného úředníka nebo nadace. Putují dál. Tam, kam patří. Do rukou rodin, které ztrácely naději. Na konto těch, kterým dají novou šanci na život.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz