Hlavní obsah
Zdraví

Kvůli dovoleným chybí transfuzním stanicím dárci krve. Historicky poprvé vítají tento měsíc gaye

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Léto pravidelně patří k měsícům, kdy transfuzní stanice v Česku trápí nedostatek dárců. Zajištění dostatku krve a plazmy je ale klíčové pro každodenní chod nemocnic. Věří, že pomoci by mohly změny v dárcovství, platné od tohoto měsíce.

Článek

„Léto je pravidelně každý rok našim strašákem, jelikož velká část našich pravidelných dárců krve čerpá dovolenou a nemůže si odskočit darovat, když jim v nouzi zavoláme,“ vysvětluje na webu Slezská nemocnice v Opavě primář Hematologicko-transfuzního oddělení Lukáš Stejskal. Právě tam pro nedostatek dárců dokonce vyhlásili i soutěž o ceny pro ty, kdo se rozhodnou svou krev věnovat.

Nejen prázdniny, ale i čas po nich může mít na nedostatek krve velký vliv

Letos v létě opět platí preventivní opatření k šíření viru západonilské horečky, pro ty dárce, kteří vycestují do zahraničí. Ti pak nemohou 28 dní od návratu darovat krev ani plazmu. Platí to pro minimálně 24 hodinový pobyt v Maďarsku, Řecku, Srbsku a Rumunsku. Z území Itále jsou to provincie ve vnitrozemí severně od Toskánska a San Marina.

„Nechte své krvinky před dovolenou doma!“ Vyzývaly transfuzní stanice před prázdninami. Bez většího dopadu. Krev pro pacienty schází.

„Chybí nám zásoba téměř všech typů krevních skupin. To se nám na začátku léta v historii nestávalo. V nemocnici se bez nich neobejdeme,“ doplnil Lukáš Stejskal s tím, že krev je stále tou jedinou zázračnou tekutinou, kterou nelze ničím nahradit a stejně tak léky vyrobené z plazmy, které používají v nemocnici v desítkách případů denně pro různýcé typy krvácení, pro vázně nemocné pacienty s poruchou trvetvorby, po chemoterapii, při selhání ledvin nebo jater, ale i u velkých operací nebo komplikovaných porodů.

Krev chybí napříč republikou. Volání o pomoc zní naléhavě i ze strany leteckých záchranářů

Stejné volání o pomoc se objevilo tento týden také na facebooku Zdravotnické záchranné služby Královehradeckého kraje: „Potřebujeme vás! Abychom mohli dávat krev už na palubě vrtulníku, hledá Transfuzní oddělení FNHK nové dárce. Hodně pravidelných dárců je na dovolených a prvodárců nepřichází tolik, kolik by bylo potřeba. Pokud můžete, prosíme pomozte nám společně s Fakultní nemocnicí Hradec Králové zachraňovat životy!“

Foto: Se svolením ZZS KHK Jaromír Chalabala

Královehradečtí záchranáři žádají o pomoc s nedostatkem krve i prostřednictvím sociálních sítí

K řešení nedostatku dárců by měla pomoci i změna legislativy, kdy od července tohoto roku mohou darovat krev i gayové mající sex

Našemu zdravotnictví schází nejméně 70 tisíc dárců krve. Jen Všeobecná fakultní nemocnice v Praze by potřebovala až deset tisíc nových. Od července by mohl situaci zlepšit historicky i společensky významný krok. Ministerstvo zdravotnictví upravilo podmínky tak, že krev můžou od července nově darovat i gayové, kteří mají pohlavní styk, ale vyvarují se rizikových praktik. Ačkoli sexuální orientace nebyla ani dříve přímým kritériem, vedla k vyloučení gayů kvůli šestiměsíčnímu zákazu darování po pohlavním styku. Nejde jen o pomoc pacientům, ale i zásadní společensky hodnotnou změnu, která odpovídá přístupu většiny států Evropské unie. Nově jsou z dárcovství krve vyřazeny na čtyři měsíce ty osoby, které měly chráněný nebo nechráněný anální pohlavní styk s novým sexuálním partnerem či s více partnery, nebo poskytly sex za peníze, drogy či jinou protihodnotu v posledních čtyřech měsících. Týká se to všech, bez ohledu na pohlaví či sexuální orientaci.

Foto: Pixabay

V Česku je zhruba čtvrt milionů registrovaných dárců krve. Desítky tisíc jich ale stále chybí.

V registru je v tuto chvíli necelý čtvrt milion dárců krve. Akutně třeba jsou desítky tisíc dalších. Ačkoli mají transfuzní stanice seznamy dárců, kteří jsou ochotní na zavolání přijet, v letním období nastává právě kvůli zmiňovaných dovoleným výjimečná situace. Celosvětově je nejčastější krevní skupina A (42 %), následuje 0 (32 %), dále krevní skupina B (18 %) a nejvzácnější AB (8 %). V Česku převažuje skupina A, následovaná skupinou 0. Potřeby nemocnic se v průběhu měsíců mění a o aktuální poptávce většinou informují na svých sociálních sítích nebo webových stránkách transfuzních stanic.

Nevíte, jakou máte krevní skupinu?

Ne každý zná svou krevní skupinu nebo tu svého potomka. Sama jsem volala svojí pediatričce, abych se na krevní skupinu svých dětí dotázala, ale neznala odpověď. Zatím prý nebyla příležitost to zjistit. Možné je zajít například i do laboratoře transfuzních stanic, nebo na hematologicko-transfuzním oddělení. Toto vyšetření stojí kolem dvou set korun. Pokud jste dárce krve nebo těhotná žena, odběr je krytý zdravotním pojištěním. I plánovaní příjemci transfuze a novorozenci mají odběr zdarma. Test na zjištění krevní skupiny je ale za několik set korun možné pořídit také v lékárně. U zjišťování krevní skupiny u svých dětí můžete použít jako pomocníka i tuto jednoduchou nápovědu /znáte-li krev svou a druhého rodiče/. Jelikož známe pouze fenotyp, nikoli genotyp jedince, musíme uvažovat všechny možné genotypy, určující daný fenotyp. Tady tedy jsou následující možnosti:

  • Rodiče A X A – Dítě – A nebo 0
  • Rodiče A X B – Dítě – A, B, AB nebo 0
  • Rodiče B X B – Dítě – B nebo 0
  • Rodiče A X 0 – Dítě – A nebo 0
  • Rodiče B X 0 – Dítě – B nebo 0
  • Rodiče AB X AB – Dítě – A, B nebo AB
  • Rodiče AB X A – Dítě – A, B nebo AB
  • Rodiče AB X B – Dítě – A, B nebo AB
  • Rodiče AB X 0 – Dítě – A nebo B
  • Rodiče 0 X 0 – Dítě – pouze 0

Dárcovství krve přináší vedle nespočtu benefitů a odměn ze stran pojišťoven i zaměstnavatele hlavně skvělý pocit. Už to ráno, kdy se budete s fáčkem přilepeným v předloktí potácet ještě v polospánku a uchlácholení párkem a rohlíkem domů, ucítíte maličkou hrdost a velkou radost z toho, že už v tu chvíli dává ten den smysl. A někomu dost možná dá i život.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz