Hlavní obsah
Zdraví

Pád do vyhořelého ohniště stál Sama konce prstů. Statečného bojovníka čeká dlouhá cesta k uzdravení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Poskytnuto dárcovskou platformou Znesnáze

Jedno škobrtnutí a neštěstí bylo na světě. I přes rychlý transport ročního chlapečka do nemocnice přišly po pádu do zdánlivě uhašeného ohniště celoživotní následky. Teď si jeho ručička zvyká na kůži transplantovanou ze stehna.

Článek

V pouhých patnácti měsících života prošel Samík životní zkouškou, jejíž následky si ponese po celý život. Na prvního máje tohoto roku si hrál na zahradě se svou maminkou a starším bráškou. Jenže znenadání při hře zakopl o kamenné ohniště a spadl do něj. Pod vrstvou vychladlého popela ale byly ukryté žhavé uhlíky, které jeho ručičky vážně popálily.

Foto: se svolením Znesnáze

Samíka čeká za uzdravením ještě dlouhá cesta. Také ho ale čeká doma tříletý bráška, který se na něj a maminku moc těší.

Roční Sam byl okamžitě transportován do Vinohradské nemocnice, kde ho čekalo hned několik operací. Při pádu do ohniště utrpěl popáleniny 3. stupně na pěti procentech těla. Při III. stupni popálení je kůže postižena v celé své tloušťce a je tedy mrtvá, včetně nervových zakončení. Postižená kůže nebolí a může mít bělavou nebo černou barvu. K léčení je nutná operace (nekrektomie a autotransplantace).

I přes veškerou snahu mu museli lékaři amputovat poslední články všech prstů. Několik týdnu zrála umělá kůže BTM a až před pár dny mu mohli lékaři provést autotransplantaci kůže z levého stehna na pravou ručičku. Levá utrpěla zranění vážnější: „S ručičkou už rehabilituje. Jak ji bude moci v budoucnu používat ukáže až čas,“ řekla sociálním pracovníkům Znesnáze ustaraná máma.

Malý bojovník se učí s novou podobou ručiček sžít

Samíka čekají ještě týdny převazů a roky rehabilitací. Zatímco se uzdravuje v nemocnici, kde je po celou dobu s maminkou, doma na ně čeká tří a půl letý bráška s tatínkem. Z obav z náročnosti dalších měsíců založila maminka Kristýna na Znesnáze sbírku, která má zajistit nákup rehabilitačních pomůcek, pomůcky s UV filtrem potřebných pro pobyt Samíka venku, ale také na lázně a fyzioterapie.

Foto: Se svolením Znesnáze

Samík přišel kvůli žhavým uhlíkům ukrytým v popelu o konečky prstů v pouhých patnácti měsících svého života.

„Situace je velmi náročná pro celou rodinu jak psychicky, tak fyzicky. Samíka čekají roky rehabilitací a speciální péče. Aby mohly ručičky fungovat co nejlépe, je potřeba pravidelně cvičit a dávat pozor, aby si neponičil transplantovanou kůži. Po dlouhých týdnech v nemocnici bude náročný i návrat do všedního života,“ dívá se do budoucna maminka Kristýna Walczaková.

Přibývá popálenin u dětí v domácím prostředí

Jsou to právě popáleniny, které patří k nejtěžším úrazům v dětském věku a převažují statisticky u chlapců školáků. Závažnou skutečností je nárůst popálenin v nižších věkových kategoriích, a to v domácím prostředí, které dítě zná a které by mu mělo poskytovat bezpečí. Popáleniny doma v kuchyni nebo koupelně patří k nejzávažnějším úrazům u dětí, zejména batolat. Lékaři jich ročně ošetří kolem deseti tisíc. Včasná první pomoc při popáleninovém úrazu může zabránit zvyšování stupně popálení nebo zvětšování postižené tělesné plochy.

Co se v případě popálení doporučuje:

  • Zamezit dalšímu působení zdroje popálení nebo opaření, to znamená uhašení a sejmutí hořícího nebo horkou tekutinou prosáklého oděvu.
  • Při hoření oděvu hořící osobu povalit a koulet po zemi, případně jednorázově polít vodou.
  • Dýchací cesty jsou také ohroženy plamenem a kouřem, proto je nezbytné vzdálit oběti z jejich dosahu.
  • V případě poranění elektrickým proudem je třeba s maximální opatrností přerušit kontakt zraněného se zdrojem proudu.
  • Sejmout doplňky, například prstýnky, řetízky, náušnice, hodinky a jiné.
  • Chladit plochy menšího rozsahu vodou, nejlépe o teplotě 8 °C. Stačí tekoucí vodou z kohoutku.
  • Chlazení co nejdelší dobu. Zabrání se tak prohloubení popálené plochy.
  • Při poleptání chemickými prostředky použít dlouhodobě proud vody k oplachování plochy.
  • Po ukončení chlazení k transportu nejlépe použít čistý mokrý obklad (kapesník nebo ručník).
  • Zavolat rychlou zdravotnickou pomoc, při menším rozsahu dopravit postiženého do nemocnice vlastním vozem.
  • Během transportu postiženého posadíme nebo položíme, snažíme se ho uklidnit a chráníme ho před prochladnutím, například přikrývkou.
  • Nikdy nepodcenit zranění a neodkládat návštěvu lékaře!
Foto: pixabay

Rychlost a připravenost hrají v případě popálenin zásadní roli

Co při popálení dítěte nedělat:

  • Přiškvařený oděv neodstraňovat.
  • Nebalit postiženého do mokrých přikrývek, hrozí riziko podchlazení a prohloubení popáleninového šoku.
  • Nepřikládat kostky ledu, také můžou způsobit prohloubení popáleniny.
  • Na postiženou plochu nedávat žádné masti a krémy, zásypy.
  • Jestli je dítě vámi nebo záchrannou službou transportováno do nemocnice, nepodávat jídlo ani tekutiny, a to pro případ nutnosti ošetření v celkové anestezii.

Pomoc popáleným dětem nabízí v naší zemi například Spolek Bolíto, který se snaží nejen o prevenci, ale také o pomoc dětem a rodinám popálených dětí při pobytu v nemoci, ale i po odchodu z ní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz