Hlavní obsah
Lidé a společnost

Posluž a zmiz! Němečtí ovčáci plní české útulky kvůli neschopnosti a lhostejnosti svých pánů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto poskytnuto Andreou Bychlovou

Německý ovčák je velmi rozšířené a inteligentní plemeno. Velmi často využívané ke službě – a za ni obdivované. Když zestárne, přestane být ale pro mnoho majitelů potřebný a stává se inventářem psích útulků. Plemenem, které z druhé ruky nikdo nechce.

Článek

V roce 2017 bloudila několik týdnů kdesi v lesích Moravy zubožená slepá fena německého ovčáka s cukrovkou. S hledáním a odchytem tehdy pomáhala i Andrea Bychlová, která našla výzvu na facebooku. Naleznout se podařilo zuboženého tvora doslova za minutu dvanáct. Další den by měl následky, které by znamenaly jisté utracení. Andrea se fenky ujala ve chvíli, kdy místo obvyklých 30 kg vážila jen patnáct. I proto ji pojmenovala právě Twiggy.

Foto: Foto poskytnuto Andreou Bychlovou

Twiggy

Píchat injekce s inzulinem potřebovala kvůli své cukrovce Twiggy denně, každých několik hodin. Její speciální dieta byla náročná a Andrea na ni přestávala finančně stačit. A tak založila spolek Německý ovčák v nouzi. Psům pomáhala chovatelka už před tím, spolu s kolegou z cvičáku k sobě brali ty, kterých se lidé zbavovali nebo je týrali. Založení organizace tak byl přirozený vývoj: „Dalším důvodem pro založení spolku bylo to, že jsem chtěla psům pomáhat více, a to bez založení oficiální organizace moc nešlo. Toto plemeno jsem si vybrala ze dvou důvodů. Jednak k němu mám blízko a také se jedná o plemeno, které můžete v českých útulcích vídat nejčastěji. Důvodem je to, že se tam většinou dostávají starší psi německého ovčáka a lidi se obávají toto plemeno adoptovat mnohdy i z důvodu, že mívá ve stáří problém se zadníma nohama.“ vysvětluje Bychlová.

Dáváme druhou šanci těm, kteří jejich majitelé odvrhli nebo přímo týrali

Jejich útulek už pomohl stovkám psů. V současné době pečují o 21 zvířat. Vzhledem k tomu, že se zaměřují až na výjimky na staré nebo problémové psy, tak je nalezení nového domova zdlouhavé. U problémových jedinců je třeba nejprve odstranit nežádoucí chování, a to trvá i několik měsíců: „Velmi často se jedná o zanedbanou socializaci nebo agresivitu zvířete. V praxi to například vypadá tak, že se nám ozve majitel psa, který ho nezvládá. V mnoha případech se jedná o situaci, kdy si lidé pořídí štěňátko na zahrádku, které nevenčí a nesocializují. Očekávání, že se pes sám vychová, je mylné a majitelé jsou pak nemile překvapeni, když se jednoho dne pes otočí proti nim. V takových případech se pak většinou obrátí na útulek s žádostí o převzetí psa,“ líčí zkušenosti.

Foto: Foto poskytnuto Andreou Bychlovou

Spolek se rozhodl pomáhat tomuto plemeni zejména proto, že má v útulcích nejmenší šanci na nový domov.

Protože jde o služební plemeno, je historicky zvyklé na práci, ke které bylo vyšlechtěné. A kterou ke svému spokojenému životu potřebuje. Prací není myšleno jen klasický výcvik, ale celá řada moderních sportů. Německý ovčák potřebuje bezpodmínečně pohyb, zájem, zkušenosti a čas svého majitele. Pokud se mu člověk nevěnuje, nemůže mu mít za zlé, že se jednou se zlou potáže. Jaký pán, takový pes. Známe to rčení všichni. Díky své všestrannosti a přizpůsobivosti je německý ovčák využitelný v mnoha odvětvích kynologie. Je známý svojí věrností, inteligencí a vyrovnaností. Hodí se do rodin s dětmi a vychází i s jinými domácími zvířaty nebo psy. Navíc se jedná o dobrého hlídače. Základní výcvik a výchova jsou nutností.

Vlčáka „z druhé ruky“ chce málokdo. Starého už vůbec ne

Vzhledem k velikosti jde hledání nového pána nebo paničky jen velmi pomalu. Daleko déle než u menších plemen. V rukách spolku je v této chvíli například i pes Niky, kterému bude tento rok 13 let: „Nikyho jsme převzali z důvodu, že měl být jinak utracen. Vhodné umístění se pro něj snažíme najít už velmi dlouhou dobu, ale bohužel bez úspěchu. O staré psy je bohužel zájem velmi malý, přitom by si domov tolik zasloužili,“ podotýká smutně Andrea, která dává o svých svěřencích potencionálním novým majitelům vědět přes inzerci i sociální sítě.

Foto: Foto poskytnuto Andreou Bychlovou

Za všemi těmi starostmi, časem, energií, finančními náklady a stresem v náročných situacích stojí jen jedna jediná věc - obyčejná láska.

Hledají se dobrovolníci. Nejlépe ti, kteří se postarají o dočasnou péči

„Největší pomocí pro nás je nabídnutí možnosti umístění pejska u sebe do doby, než se mu najde vhodný domov. V takovém případě spolek hradí pejskovi veškeré náklady a zajišťuje vše potřebné (např. i veterinární vyšetření, focení…). V případě této pomoci hledáme lidi se srdíčkem na správném místě, kteří mají s tímto plemenem zkušenosti,“ říká členka spolku, která by uvítala pomoc také s pořádáním aukcí pro její svěřence nebo pomoc se správou webu.

„Kdyby se chtěl někdo do pomoci zapojit, budeme moc rádi. Asi nejrychlejší způsob komunikace je poslání zprávy na naší facebookovou stránku Německý ovčák v nouzi, z.s. nebo na tel. číslo: 602785221,“ vyzývá.

Spolek má tři členy. Jejich srdce za ta léta dokázali někteří psi obměkčit natolik, že skončili u nich doma

Zakládajícími členy spolku jsou tři lidé. Tři přátelé. Tři milovníci psů: „Všichni se známe ‚přes psy‘. S jedním kolegou se znám ze cvičáku, který navštěvuji se svojí fenou za účelem vykonávání zkoušek a s kolegyně má ode mě adoptovanou fenu německého ovčáka. Kolega se výcvikem psů zabývá ve formě živnosti celý život a já jsem v současné době na mateřské dovolené. Jinak jsem povoláním podniková právnička. Práci s vedením útulku jde skloubit dobře,“ vysvětluje chod spolku jeho zakladatelka. Sama má v péči tři feny z útulku, její kolegyně Eva Nezdařilová má také adoptovanou fenu a kolega Miloslav Štolba si k sobě bere staré psy na dožití. Ty, kteří jsou velmi těžko adaptovatelní, čili mají minimální šanci na poslední domov.

Pomoc s důstojným životem psů stojí nemalé peníze. Spolek je vděčný za každou pomoc

„Vyšší náklady máme jednak z důvodu příjmu velkého počtu štěňat, z nichž jedno bylo vážně nemocné, a druhý důvod je, že ve spolku máme velmi staré psy, kteří vyžadují častější veterinární vyšetření a různé výživové doplňky,“ vysvětluje účel sbírky na Znesnáze Andrea. Všem dárcům, kteří jim v jejích úsilí pomůžou, vzkazují poděkování z celého srdce. „Velmi si všech takových lidí vážíme. Vybrané finanční prostředky budou využity na úhradu veterinárních výdajů. Tak, aby žádného našeho pejska nic netrápilo a bylo jim v té jejich druhé životní šanci co možná nejlépe. Úplně nejraději ale budeme, když každý z nich co nejdříve najde nový domov a lásku, co si zaslouží,“ uzavírá Andrea Bychlová.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Německý ovčák

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz