Hlavní obsah
Lidé a společnost

Přišla do domova seniorů jen s košilí a županem. Příběh primabaleríny teď poskládal zájem cizí ženy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Poskytnuto Kateřinou Mrázkovou

V domovech seniorů žijí tisíce lidí, jejichž životy by dokázaly zaplnit stránky poutavých autobiografií. Nemají je ale komu vyprávět. Často chybí rodina, někdy „jen“ její zájem. Díky projektu Ježíškova vnoučata se ovšem dějí malé velké zázraky.

Článek

„Před několika lety jsme se v naší rodině dohodli, že si nebudeme navzájem dávat dárky k Vánocům. Byli jsme tehdy už všichni dospělí a vnoučátka zatím nebyla ještě ani v plánu. Místo toho si každý z nás vybral  jedno přání právě v projektu Ježíškova vnoučata,“ začíná hledat ve vzpomínkách začátek pohádkového příběhu paní Kateřina. V listopadu 2017 takto poznala paní Jiřinu Součkovou, která po dlouhých letech strávených v LDN, pouze ve společnosti psychiatrických a tlumících léků, skončila v domově pro seniory, do něhož přišla jen s noční košilí a županem. Neměla doslova nikoho a nic - příbuzné, prstýnek, fotky, brýle… nic. A taky téměř nemluvila, jen sestřičkám řekla, že bývala baletkou. Bylo jí skoro devadesát let a trpěla pokročilou demencí. Štěstím osudu, nebo spíše zájmem o potřeby klientů se stalo, že jedna ze sestřiček zveřejnila babiččino přání podívat se ještě jednou do divadla na balet na adrese www.jeziskovavnoucata.cz, a právě paní Kateřina toto přání našla a rozhodla se ho splnit.

„Bylo to poněkud problematické, protože paní Součková byla na vozíku, musela mít neustálý dohled a brát léky. Ale nakonec jsem si půjčila velké auto a do divadla jsme podnikly parádní dámskou jízdu. Kromě babičky jsem pozvala i dvě její ošetřovatelky a malou dcerku jedné z nich. Bylo to moc hezké a babička úplně ožila,“ vzpomíná Katka.

Společné procházky a česání vlasů. Zdánlivé maličkosti, které můžou dávat životu osamělého člověka smysl

Zážitek je sblížil a přeskočila i pomyslná jiskra, která občas dárce a seniora dlouhodobě spojí. Kateřina paní Součkovou začala navštěvovat, i když ji nepoznávala: „Užívaly jsme si procházky parkem, rozhovory, rozčesávala jsem jí pořád její hezké vlasy. A taky jsem zavolala do archívu Janáčkova divadla. Ukázalo se, že zrovna v tomhle babička měla úplnou pravdu. Díky té hodné paní z divadla jsem dostala fotografie a plakáty, na kterých bylo jméno mojí nové babičky a ty jsme jí se sestřičkami pověsily na zeď u postele, aby konečně nebyla tak prázdná,“ líčí dojemný příběh neobyčejná dáma. Přesně tohle je sen organizátorů Ježíškových vnoučat. Ten, který s radostí a naplněním v duši z dálky sledují a posiluje je v dalším úsilí a snaze zbavit seniory v Česku tíhy samoty. Alespoň některé, alespoň trošku. Tady se to povedlo i díky empatii a společné lásce k hudbě dvou skvělých žen.

„Babička už tančí na úplně jiném pódiu, na violoncello jí k tomu hraje její manžel František a já jsem moc ráda, že svoje poslední roky prožila v láskyplné péči sestřiček. Nevím, jestli jsou andělé v nebi, ale v domovech pro seniory jich poletuje spousta. A Vám bych ráda poděkovala, že takhle krásným způsobem dáváte lidem možnost potěšit osamělé seniory,“ píše paní Kateřina Mrázková ve svém dopise Nadačnímu fondu Českého rozhlasu.

Foto: Kateřina Mrázková

Jiřina Součková s Kateřinou Mrázkovou. Potkaly se díky projektu Ježíškova vnoučata a našly v sobě spřízněné duše

Kateřina Mrázková skládá písničky a vystupuje s přáteli pod názvem Kat&Combo na koncertech, festivalech, vánočních trzích a dalších kulturních akcích. Její kolega odešel před téměř třemi lety do důchodu a do té doby byl koncertním mistrem violoncell ve Filharmonii Brno. A tam, když jako mladík začínal, u pultu seděl právě s panem Františkem Součkem, manželem paní Jiřiny. Zdá se, jako by se tu do příběhu vloudil další z důkazů toho, že náhody zkrátka neexistují a všechno se vším souvisí.

Dokázala ze vzpomínek poskládat nejen život „zapomenuté primabaleríny“, ale také písničku na její počest

Ze střípků a záblesků v paměti paní Součkové poskládala Kateřina dokonce i písničku, která je teď na třetím místě v hitparádě Rádia Proglas. Předloni s kapelou Kat&Combo vydali album svých autorských písniček a Primabalerína na něm samozřejmě nechybí. Osud paní Jiřiny Součkové je vzácným a křehkým příběhem sám o sobě. To, že ho dokázala objevit a říct o něm písničkou světu paní Kateřina, to už je součást jednoho velkého kouzla Ježíškových vnoučat. Projektu, který si našla hned v jeho začátcích v roce 2017, protože cítila potřebu pomoci osamělému starému člověku najít radost v novém dni. Stejně, jako do této chvíle více než sto tisíc dalších dárců. Jen málokdy se ale stane, aby se příběh takto vyvinul ve společné přátelství a pravidelné citové obohacení, ačkoli je to hlavní myšlenkou celého projektu, který spojuje osamělé seniory s laskavými lidmi. Další ročník startuje na www.jeziskovavnoucata už 11. 11.2024. V tuto chvíli je stránka částečně uzamčená, protože do ní pracovníci téměř 600 zařízení pro seniory v Česku vkládají přání starých lidí, kterým zájem a porozumění rodiny schází, a dávají možnost osudu najít je někde jinde. Třeba u tak vnímavého člověka, jakým je paní Kateřina.

Foto: Poskytnuto Kateřinou Mrázkovou

Krásná primabalerína, jejíž život zůstal zaprášený v archivu divadla a vzpomínkách udusaných stařeckou demencí. Láska a zájem dokázaly vzpomínky oživit a vrátit světu. Ale i jí samotné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz