Hlavní obsah
Lidé a společnost

Senioři v zaplavených domovech našli v pečujícím personálu obrovskou oporu. Pomoc nabízí i veřejnost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: poskytnuto domovem IRIS

Domovy seniorů zasažené povodní se pomalu vzpamatovávají z nejhoršího. Škody jednotlivých zařízení přesahují i desítky milionů korun. Ve chvílích beznaděje se objevuje pomoc, která zachraňuje nejen seniory, ale i unavený tým pracovníků.

Článek

„V našem domově počítáme škody v řádu desítek miliónů korun. K dnešnímu dni jsme již překročili částku 60 milionů. Došlo k zatopení přilehlých pozemků, kde máme zahrady, ale hlavně byl zatopen suterén a přízemí. V těchto prostorách byla kuchyň, kotelna, společná jídelna, prádelna, zbrusu nová místnost s keramickou pecí pro volnočasové aktivity klientů, šatny zaměstnanců, kanceláře, údržba, archiv a spousta skladů. Nebyly ušetřeny ani výtahy. Kotelna, kuchyň a prádelna jsou technologie, které nezbytně potřebujeme k zajištění provozu. Samozřejmě došlo během povodní k poškození elektrických rozvaděčů, které do dnešního dne zatím nemáme všechny zprovozněny. Mimo tyto technologické ztráty jsme samozřejmě přišli o spoustu věcí jako jsou stoly, židle, skříně, kompletní vybavení údržby a další,“ líčí následky povodní Michal Mariánek, ředitel ostravského Domova seniorů IRIS.

Foto: Domov Iris

Pohled z domova nepřinášel slibné vyhlídky. Díky pomoci okolí je ale kus naděje na návrat do zajetých kolejí v dohlednu.

Všech 104 klientů domova IRIS bylo evakuováno do dalších domovů pro seniory v rámci Ostravy. S péčí o ně pomáhají i zaměstnanci domova, na které jsou zvyklí. Ředitel Mariánek oceňuje jejich nasazení, ale i vedení zmiňovaných domovů: „Paní Magda Mertová a pan Marek Tejzr, společně se svými týmy, vyvinuli neskutečné úsilí a v rekordním čase připravili více než 100 lůžek. Smekám před nimi! Všichni si uvědomují mimořádnost situace, ale zároveň by chtěli co nejdříve domů,“ říká upřímně.

K dnešnímu dni jsou v domově odstraněny všechny nánosy bahna, do velkoobjemových kontejnerů nanosili pracovníci s dobrovolníky všechny zničené věci a vybavení a také dezinfikovali veškeré zasažené prostory. Snaží se „rozchodit“ vše nezbytné, aby mohli klienty přivést zpátky: „Potřebujeme funkční elektrické rozvody, svítíme v nadzemních podlažích, ale ještě nejde zapojit elektrický proud v přízemí a v suterénu. Aktuálně čekáme na dodávku potřebných dílů, abychom mohli zprovoznit kotelnu. Netopíme a už je venku i vevnitř docela zima a pro pohyb klientů v rámci domova musí být funkční výtahy. Stravu a případně praní prádla jsme schopni zajistit pomocí externích dodávek. Ostatní opravy bude možné realizovat až po vyschnutí budovy,“ popisuje ředitel domova aktuální situaci.

Voda v práci i doma. Stupňující se únava pracovníků domova je zkouškou lidské síly

„Povodně také zasáhly do našich soukromých životů. Některým kolegyním a kolegům voda poničila jejich soukromé domy nebo jim zcela zdevastovala chatu či podobné rekreační objekty. Já bych chtěl využít této příležitosti a chtěl bych všem moc poděkovat! I přes skutečnost, že nemálo z nás řešilo své soukromé nepříznivé příběhy, tak chodili kolegové a kolegyně ve svém volném čase a pomáhali při odstraňování následků povodní v našem domově. Do odstraňování škod se zapojili také dobrovolníci, kteří se většinou rekrutovali z řad našich příbuzných a za to jim taky patří obrovský dík. Máme skvělý tým, který, když je to nutné, se umí spojit a výrazně zabrat nad rámec běžných povinností bez ohledu na hodinu či den v týdnu,“ neskrývá vděčnost Michal Mariánek z ostravského domova seniorů IRIS. Se stejnou pokorou a dojetím mluví o svých zaměstnancích a lidech z okolí ředitel Domova seniorů Krnov František Fojtík. Jen díky pochopení a nasazení jeho kolegů a dobrovolníků se domov doslova vyhrabává z bahna. Včera přišel dokonce s dobrou zprávou, že provizorně topí v 50 % budovy, zejména v pokojích klientů. O ty se pracovníci domova starali po příchodu velké vody nepřetržitě i pět dní, navzdory pohromě, kterou povodeň napáchala u nich doma. Zůstali, pečovali o klienty přesunuté do vrchních pater domu, zajišťovali v provizorních podmínkách za pomoci dalšího domova stravu, dělali vše pro to, aby bylo možné co nejdříve alespoň rozsvítit. Pan Frolík nazývá uplynulé dny tou nejtěžší dobou, ale v jistém slova smyslu i nejkrásnějším teambuildingem, protože právě tyto časy mu ukázaly, jak skvělý tým má. Stejně jako laskavé lidi v okolí, kteří přicházejí a pomáhají odklízet následky velké vody. Další pomoc vítají i tuto sobotu.

Foto: se svolením domova Krnov

Někdy se zdá, že práce na odklízení následků povodní jsou nekonečné. Nebýt dobrovolníků, byla by to skutečně beznadějná situace.

Pomoc přišla od Nadačního fondu Českého rozhlasu z iniciativy projektu Ježíškova vnoučata, od zaměstnanců rozhlasu, známých osobností, symfoniků a široké veřejnosti.

„Samozřejmě bych chtěl strašně moc poděkovat všem dárcům, kteří do Nadačního fondu Českého rozhlasu přispěli. Velmi si vážíme každého jednotlivce, který se do této sbírky zapojil a zapojí, bez ohledu na výši částky kterou přispěli. Tou největší hodnotou je právě skutečnost, že lidé jsou ochotni pomoci druhým lidem, kteří jsou aktuálně v nějaké nepříznivé situaci. Vědomí, že na to nejsme sami, je také povzbuzením do práce, kterou ještě máme před sebou! Obdržené finanční prostředky chceme využít právě na nákup věcí, které dělají Domov domovem. Rádi bychom znovu nakoupili například větla, stolní lampy, ubrusy, židle, stoly, lavičky a další podobné vybavení,“ přibližuje Michal Mariánek z domova IRIS.

Foto: se svolením domova IRIS

Dříve krásné místo odpočinku klientů domova seniorů IRIS

V tuto chvíli je ve sbírce 3,9 milionů korun. Díky solidaritě komunity Ježíškových vnoučat a díky Benefičnímu koncertu, který zorganizoval Český rozhlas Dvojka a Pohoda o uplynulém víkendu. Vše završí pondělní koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu, který se také rozhodl výtěžek ze tří koncertů poslat právě na konto sbírky Pomáhejte s námi Nadačního fondu Českého rozhlasu. Jeho ředitel Jiří Váňa si je vědomý toho, že právě čas předání peněz hraje v pomoci významnou roli: „Sbírka potrvá do pondělí 7.10., kdy je poslední z koncerů SOČRu. Všechny dary poté Nadační fond Českého rozhlasu rozdělí co nejdříve mezi vybrané domovy pro seniory. Tedy Domov IRIS, Domov Slunovrat, Domov pro seniory Krnov a Domov Bílá Opava,“ přibližuje nejbližší kroky. Peníze od dárců mají pomoci s pořízením těch aktuálně nejpotřebnějších věcí. A jak řekl ředitel domova IRIS, s tolik potřebmým navrácením pocitu domova.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz