Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Také vás letos nadmíru otravují vosy? S koncem léta „opruz“ a riziko ještě stoupne

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Vosám se letos extrémně daří. Méně pak majitelům domů, kteří se snaží dopátrat jejich hnízda. Jsou jen otravné a obávané, nebo k nim máme být stejně milosrdní, jako ke včelám? Záleží, jak jste na tom!

Článek

V posledních dnech, někde i týdnech, jako by se s vosami doslova roztrhl pytel. Neobvykle teplá zima ovlivnila kromě množství klíšťat také enormní množství vos. Většina lidí je vnímá jako otravný hmyz, který na světě nemá valného významu a honí se s detektivními praktikami za hnízdem, které se pravděpodobně ukrývá někde v okolí jejich domu. Často to není vůbec snadné. Stejně jako si připustit, že nám můžou být vosy k užitku. Co je (možná) ještě otravnějšího než vosy? Mouchy! A právě ty vosy dokáží úspěšně lovit. Jedna vosa může za hodinu ulovit až čtyři a nakrmit jimi larvy ve svém hnízdě, kde se tak za den nashromáždí i několik stovek kusů nejrůznějšího hmyzu.

Foto: Pixabay

Samice sama krmí larvy, jakmile se však vylíhnou první dělnice, předá veškerou péči o další larvy, stavbu a ochranu hnízda jim. Sama už jen snáší vajíčka. Tím, jak se kolonie rozrůstá, zvětšuje se i hnízdo, nejčastěji do průměru 20 – 30 cm. Během léta dosahuje počet dělnic až 2000 - 5000.

Vosy se obvykle slétají na otevřené sklenice s pitím a na jídlo. Svou přítomností ohrožují především alergiky, kterým po bodnutí hrozí anafylaktický šok. Tento blanokřídlý hmyz patřící do čeledi sršňovitých nám může znepříjemnit pobyt venku během letních měsíců zejména kvůli obavám z jedovatého žihadla, případně pozření společně se sladkým jídlem či pitím. Nicméně i když je vosa, na rozdíl od včely, schopna používat své žihadlo opakovaně, aby ohrozila zdravého dospělého člověka na životě, musela by mu uštědřit těchto bodnutí desítky.

Alergiků přibývá, poznáte je i podle výrazu při setkání s vosou

Jako alergik vím, jak komicky při setkání s vosou nebo včelou působím. Chovám se ještě divněji než všichni ti, které tento hmyz „jen“ otravuje. A všimla jsem si, že na tom jsou podobně i ostatní potencionální pacienti. Tedy každý dvacátý člověk kolem, který si s prvním zabzučením kontroluje místo, kde mívá své léky pro případ bodnutí. Podle závažnosti se rozlišují místní alergické reakce a celkové alergické reakce. Ta celková alergická se vyznačuje potížemi, které nemají žádnou souvislost s místem vpichu. V takovém případě je důležité rychle poskytnout první pomoc. Bez otálení. Silného alergika poznáte po bodnutí nejen podle kožní reakce, ale také podle obtížného dýchání, otoku hrdla a jazyka, slabého rychlého pulzu, nevolnosti, zvracení, průjmu, závrati nebo ztráty vědomí. Podle lékařů v posledních letech přibývá případů, kdy po vosím píchnutí jde lidem o život. Počet vážných reakcí se zvyšuje i kvůli tomu, že prudce přibývá počet alergiků. Nejvíce vos, a tím pádem i jejich bodnutí, bývá právě na sklonku léta během období vosích rojení.

Pokud alergici nejste, jed vstříknutý při bodnutí hmyzem vede v místě vpichu k bolestivému zarudnutí a otoku, jehož průměr většinou nepřesahuje 10 cm a který víceméně odezní během jednoho dne. Při vystupňované místní reakci následuje zarudnutí a otoky, které mají průměr větší než 10 cm, přetrvávají déle než 24 hodin, většinou jsou bolestivé a mohou vyvolat i neinfekční zánět lymfatických cév. Mezi nejzávažnější patří hmyzí bodnutí do oblasti úst, hltanu nebo horních dýchacích cest může vyvolat místní otok, v jehož důsledku se někdy mohou nebezpečně zúžit dýchací cesty.

Bodnutí od vosy bolí více na konci léta, mají špinavější žihadla

Místo po štípnutí vosou nebo včelou důkladně prohlédněte studenou vodou. Můžete jej chladit namočeným kapesníkem nebo ledem nebo podle receptů našich babiček přiložit rozkrojenou cibuli či octový obklad.

Vosa se nejdřív zakousne, aby mohla líp štípnout. Ale pravděpodobnost, že by vám prokousla kůži a přenesla tak infekci z kusadel, je pouze hypotetická. Zato žihadlem lze přenést infekci zcela reálně a pravděpodobnost, že se to stane, se s přibývajícím létem zvyšuje, protože starší vosy jsou špinavější, což se týká i žihadla. Tělo pak reaguje na kombinaci jedu s infekcí více.

Jste si jistí, že máte v domě nebo okolí vosí hnízdo, ale nemůžete ho najít. Existuje špionážní taktika!

Vosy se mohou usídlit také v dírách v zemi, zvláště pokud jsou blízko u zdroje potravy, ideálně u spadaného ovoce nebo rostlin. Pokud jde o hnízdo, to poznáte snadno, povrch je podobný papíru a časem se zvětšuje. Pokud netušíte, kde by mohlo být, zkuste sledovat vosy v místech, kde se vyskytují nejčastěji. Za nějakou dobu možná zjistíte, odkud přilétají a kam odlétají. Pokud budou mít stále stejnou trasu, snažte se najít začátek a cíl jejich cesty, kde obvykle mají hnízdo. Nemusí se jednat o klasické visící hnízdo, ale často jde pouze o otvor k vletu a výletu vos. Někdy je vidět na první pohled, a vaše pátrání tak bude rychle u konce. V opačném případě důkladně prozkoumejte místo, kde se bzučící hmyz schovává a zase vylétává.

Pokud se vosy schovávají a vylézají v okolí komína nebo pod hřebenem střechy, pravděpodobně budou mít hnízdo na půdě, zavěšené pod střechou nebo v dutině. Pokud přilétají a zase odlétají z kůlny nebo domku na nářadí, můžete ho najít i v podlaze. Jestliže je často potkáváte poblíž stromů, mohou mít hnízdo v jejich koruně nebo třeba pod zemí. Najít ho je proto opravdu detektivní práce a velká gratulace všem, kteří budou úspěšní.

O dost složitější situaci mají naši sousedé v Německu, kde jsou vosy chráněné. Pokuta za zabití vosy se může vyšplhat přes jeden milion korun. Podle spolkového zákona na ochranu přírody totiž vosy patří k ohroženým druhům a jako takové je není dovoleno úmyslně plašit, chytat, zraňovat nebo zabíjet, upozorňuje Německý svaz na ochranu přírody (NABU) .

Foto: Pixabay

Najít vosí hnízdo je vážně detektivní práce. Může být pod zemí, ve stromě, ve štěrbině domu, pod střechou… vlastně kdekoli.

Kdo je připraven, není překvapen!

Před samotou likvidací hnízda je dobré se připravit na to, že můžete najít i několik stovek vos. Je lepší se pustit jen do likvidace menších míst, a ta velká nechat zkušeným profesionálům. Do práce se pusťte zásadně v pozdních večerních nebo brzkých ranních hodinách, kdy nejsou aktivní. A s dostatečným ochranným oblekem! Tím se rozumí například i hodně vrstev oblečení nebo riflová bunda a kalhoty. A samozřejmě rukavice, kukla a uzavřená ochranná přilba. Minimalizace nezakrytých míst na těle vám zajistí nejen rodinnou zábavu a zásobu fotek od přejících příbuzných a kamarádů, ale hlavně klid a bezpečí. Je-li hnízdo volně visící, odřízněte jej pomocí ostrého nože do pytle nebo krabice, dobře zavažte a hoďte ideálně rovnou do ohně. K likvidaci hnízda můžete použít speciální sprej, který se přeměňuje v pěnu a po nastříkání obalí hnízdo tak, že se z něj vosy nedostanou ven. Vždy začínejte s aplikací na vchod do hnízda. V případě, že se vosí hnízdo nachází v úzkých štěrbinách, můžete je zasádrovat, ucpat drnem nebo montážní pěnou. Pokud je příliš velké, nebo se na to zkrátka necítíte, poproste o pomoc hasiče. Jsou zvyklí, zkušení a vybavení.

Nemáte v domě vosí hnízdo, ale stejně vás k smrti štvou? Buďte důvtipní!

Vůně citrusů je vosám silně nepříjemná, proto si můžete v okolí rozmístit talířky s nastrouhanou citronovou kůrou nebo citronovou vonnou svíčku. Funkční je také hřebíček, pepř nebo česnek. Nezapomeňte toto koření důkladně podrtit nebo česnekem pomazat kousek dřeva. Ani ocet vosy zrovna netáhne, proto jím můžete potřít prahy nebo rámy oken. Pokud jste venku, nalejte v dostatečné vzdálenosti od místa pobytu do lahve sladkou šťávu. Vosa se nechá nalákat a následně se v ní uvězní.

Vosa obecná patřící do čeledi sršňovitých je blanokřídlým hmyzem, který nám může znepříjemnit pobyt venku během letních měsíců, a to zejména kvůli obavám z jedovatého žihadla, případně pozření společně se sladkým jídlem či pitím. Kromě toho, že je toto bodnutí bolestivé, obzvláště pro alergiky může představovat závažné zdravotní komplikace. Nicméně, i když je vosa, na rozdíl od včely, schopna používat své žihadlo opakovaně, aby ohrozila zdravého dospělého člověka na životě, musela by mu uštědřit těchto bodnutí desítky. U včel pak stačí i dvacet bodnutí.

Foto: Pixabay

Aby nám mohla vosa usilovat o život, musela by uštědřit desítky bodnutí. V případě alergiků je to samozřejmě o dost rychlejší.

Vosy jsou významní přirození nepřátelé škůdců, opylovači rostlin, mohou posloužit jako výživná potrava a jejich jed obsahuje účinná antibiotika. Přínosy tohoto mnohými neprávem nenáviděného hmyzu pro člověka představila první významná studie, která se zaměřila na funkce 33 000 známých druhů bodavých vos v ekosystémech a byla zveřejněna v časopise Biological Reviews. Ukázal, že vosy ale mohou být stejně hodnotné, stačí jim dát šanci. I ony přinášejí člověku užitek, o kterém se příliš neví. Například zbavují zeleninu housenek. Jejich jed je také zkoumán jako nadějný prostředek při léčbě rakoviny.

Na světě existuje asi 100 000 známých druhů vos. Asi 70 000 z nich však tvoří parazitické vosy, které nebodají a již byly celkem dobře prozkoumány. Tyto druhy jsou využívány v zemědělství pro hubení škůdců, tedy jako náhražka insekticidů. Vosy zkrátka nejsou „budižkničemové“, jak je často lidé ve srovnání s včelami pojmenovávají. Ale - říkejte si to, když vám bzučí kolem hlavy, zatímco vy před nimi zdrháte za doprovodu mávajících rukou s pocitem, že jim můžete utéct. Těžko při pohledu na takového člověka soudit, kdo že je tu pán tvorstva…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz