Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tři roky od tornáda stále nemají opravený dům. Senioři z Mikulčic prosí o pomoc dobrovolníky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto se svolením paní Jany K.

Tornádo zanechalo před třemi lety na jižní Moravě spoušť. Jeho řádění se nevyhnulo ani domu paní Jany a jejího bratra.

Jsou to téměř tři roky, co se jižní Moravou prohnalo tornádo, které za sebou zanechalo sedm mrtvých, desítky zraněných a zdevastovalo několik vesnic. Některé rodiny se ale nevzpamatovaly dodnes. Zejména pak ty, kterým chybí síly a peníze.

Článek

„Jmenují se Jana, je mi 64 let a jsem v důchodu. Poté, co jsem roky byla v důchodu invalidním. Vlastním s mým o dva roky mladším bratrem Josefem rodinný dům v Mikulčicích, který tornádo před třemi lety otočilo naruby stejně, jako naše životy,“ začíná vyprávět žena, která si na 24. června roku 2021 vzpomíná živě dodnes: „Začalo pršet a padaly kroupy. Šla jsem do ložnice zavřít okno. V tom začalo celé i s rámem padat. Utekla jsem ke dveřím. Dívala jsem se naštěstí do zdi, jinak bych byla slepá. Po chvíli jsem viděla tu hrůzu. Střecha se stropem byla pryč a s ní půl domu. Nahoře v půdní vestavbě byl zraněný bratr, švagrové se naštěstí nic nestalo.“ Na pomoc jim tehdy přišli sousedé, následně i hasiči, kteří dopravili bratra paní Jany k sanitce. Ona a její švagrová skončily tu noc v tělocvičně. Sousedská pomoc byla v následujících měsících vzájemná, přijeli i dobrovolníci z celého Česka: „Za to jim děkujeme z celého srdce,“ ohlíží se ještě za událostmi Jana.

Dnes bydlí seniorka v části domu, která je opravená. Půdní vestavba, kde bydlel její bratr, je nedostavěná: „Je tam střecha, tím oprava začala. Ale chybí stropy, omítky, podlahy, toaleta, koupelna, schodiště a další věci. I zahrada je v katastrofickém stavu,“ říká žena se smutkem a poznámkou, že už jsou obcí i sousedy upozorňovaní, aby zjednali nápravu. Bohužel to ale není v jejich finančních ani fyzických silách, a tak se rozhodli poprosit o pomoc veřejnost skrze dárcovskou platformu Znesnáze.

Foto: se svolením Jany K.

Horní část domu, kde bydlel bratr paní Jany, stále nemá strop, schodiště, ale ani koupelnu, záchod a další potřebné zázemí.

„Oba s bratrem kvůli zdravotním problémům špatně chodíme a vůbec si nevíme rady. O berlích zvládnu stěží rovinku, nerovné povrchy a práce na zahradě jsou nepředstavitelně náročné. Po dva poslední roky jsme jen tak tak měli na inkaso, které bylo hodně vysoké,“ říká s povzdechem paní Jana, která potřebuje nejen peníze na dokončení půdní vestavby, ale také dobrovolníky na pomoc se zahradou.

Foto: Foto se svolením paní Jany K.

Paní Jana chodí o berlích a zdravotní problémy má i její bratr. Práce na obnově zahrady a dokončení oprav domu jsou pro ně náročné a moc by uvítali nabídku pomoci dobrovolníků. Kontakt k propojeni benesovalenka993@gmail.com

S každou špatnou předpovědí dnes rostou obavy

„Blíží se třetí rok od tornáda a mně už zase ovládá strach, když teď hlásí špatné počasí,“ říká paní Jana při pohledu z okna. Pravdou je, že tornáda v Česku nejsou tak výjimečná, jak by se na první pohled mohlo zdát. Od tragédie na jižní Moravě se u nás objevilo už mnoho dalších a tamní obyvatelé tak reagují na změny počasí s daleko větší obavou. Není totiž možné určit oblasti, které by byly tímto jevem ohrožené výrazněji: „Výskyt tornád závisí na výskytu bouří. V nížinách jsou vyšší teploty a může tam být tedy více energie na jejich podporu. Naopak v některých případech u slabších tornád může lepším podmínkám před bouřemi pomoci členitý terén,“ popsal při loňském výročí tragédie pro Seznam Zprávy vedoucí regionálního předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Brně Peter Münster. „Nejdůležitější je asi vědět, že tornáda součástí bouří jsou. A pokud ty bouře na obzoru vypadají hrozivě, počítat s tím, že se můžou nad námi vyskytnout,“ zněla jeho nepříliš uspokojivá slova.

Foto: Se svolením paní Jany K.

Paní Jana trne hrůzou pokaždé, když vidí špatnou předpověď počasí. Další podobná hrůza je pro ni naprosto nepředstavitelná.

Předpovídat výskyt tornád v Česku prakticky nelze. Pro naše území, jakož i Evropu, jsou takové odhady velmi těžké, protože statistiky pro malé množství dosavadních případů neexistují.

Platí několik zásad, jak se v případě tornáda zachovat:

  • V domě je zásadní nesát u oken. Velkým nebezpečím tam jsou létající trosky a předměty.
  • Pokud je čas, je ideální se přesunout do nejpevnější místnosti v domě, kterou bývá sklep nebo garáž (za relativně bezpečné je považováno také bytové jádro nebo koupelna)
  • Stodoly, karavany, maringotky a podobné chatrnější úkryty jsou naopak rizikovější než otevřená krajina.
  • Pokud vás zastihne tornádo v přírodě, je třeba snažit se vyhledat úkryt. Tím může být terénní nerovnost, příkop nebo val, který alespoň částečně chrání před létajícími předměty.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz