Hlavní obsah
Lidé a společnost

V mládí se Lucie Šaléová léčila v Motole s anorexií, dnes tamním dětem pomáhá. Zítra je překvapí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto poskytnuto Lucií Šaléovou

Česká novinářka Lucie Šaléová je bývalá anorektička a alkoholička. Teď vrcholí její přípravy na den věnovaný dětem na dětské psychiatrii Motol. Chce jím poděkovat personálu a pomoci jeho pacientům. Za její snahou stojí i české osobnosti.

Článek

Na zahradě Dětské psychiatrické kliniky v Motole bude ve čtvrtek velká párty pro pacienty. Dorazí na ni Tereza Mašková, Vojta Drahokoupil, Berenika Kohoutová nebo třeba Anička Slováčková. Dětem zazpívají, vyfotí se s nimi, popovídají si… O všechno se postarala Lucie Šaléová, česká novinářka, která na stejném místě sama kdysi byla jako pacient. Rozhodně se ale nevrací poprvé. Odpočinek od léčby a rozptýlení dopřává dětem pravidelně.

Foto: Foto poskytnuto Lucií Šaléovou

Besedy se známými osobnostmi v Motole přináší pacientům dětské psychiatrie Lucka pravidelně (Lucie vpravo).

Besedy osobností v Motole jsou velmi oblíbené a přínosné. Nejen pro dětské pacienty

„Osobně si myslím, že ty besedy mají pro všechny zúčastněné neskutečný přesah. I já to mám jako takovou autoterapii, která mi pomáhá. A jak vím, čím si všechny ty holky i kluci prošli či prochází, hledám si k nim snadněji cestu než odborníci, kteří si tím neprošli. Ale bez odborníků by to rozhodně nešlo, oni na to mají své metody a strategie, které pomáhají, a já jsem jim za to vděčná. Nejen za sebe, ale i za ty děti v Motole. Časem bych se nebránila ani rozšíření do jiných nemocnic, ale zatím je pro mě prioritou Motol,“ přemýšlí Lucka, jejíž pozvání už přijali například i Andrea Pomeje, Eva Burešová, Míša Nosková, Marek Vašut, Kristina Kloubková nebo třeba Jiří Langmajer. Osobnosti, které samy mají zkušenosti s psychickými poruchami, o které se můžou s mladými pacienty podělit a povzbudit je.

„Návštěva v Motole se mnou hodně zarezonovala a byl to pro mě kopanec, který jsem potřebovala. Bylo mi hrozně, když jsem viděla děti, které tam jsou a řeší svůj problém, ač třeba teď ještě neví, že je to dobře. Styděla jsem se za sebe, že mi bude pomalu 30 a já svůj problém neřeším a myslím si, že to zvládnu sama,“ vysvětluje své zkušenosti zpěvačka Tereza Mašková, která se před časem na svém instagramu svěřila s přetrvávajícími problémy s bulimií. I to je důvod, proč Lucku v jejím úsilí pravidelně podporuje. Sama má ve čtvrtek narozeniny a stráví je právě s dětskými pacienty v Motole. I to o jejím přesvědčení hodně vypovídá.

Na Odpoledne pro duševní zdraví dorazí také vizážistka od firmy Dermacol, aby dětem a teenagerům poradila například s péčí o problémovou pleť. O jídlo se postarají Libeřské lahůdky, o pití zase Mattoni. Lucie zařídila vše tak, aby si pacienti dětské psychiatrie užili den na maximum. Více než kdo jiný totiž ví, jak moc to potřebují a uvítají.

Lucka si sama několikrát sáhla na dno. Dnes dokazuje, že lepším člověkem může být každý

Po připravovaném programu novinářům představí i svůj nový merch. Trika a mikiny s názvem jejího podcastu a dalšími hesly, které vystihují téma, kterému se tak dlouho věnuje. Lucie totiž poté, co se v sedmnácti letech dostala z anorexie, zanedlouho sklouzla k alkoholismu. Jeho následkem byla i tragická nehoda, která poslala druhého řidiče na dlouhý čas do nemocnice. To Lucku v pití ještě „posílilo“ a trvalo až do chvíle, kdy se jí narodil syn. Tou ruční brzdou byl její partner, který jí řekl, že s alkoholem zkrátka musí přestat. Lucka jako by teď vracela svůj „dluh“ tím, že ukazuje, že každý má další šanci, každý může být lepší a každý může udělat chybu, kterou může napravit. A daří se jí to více než dobře. Výtěžek z prodeje svých triček a mikin věnuje právě na dětskou psychiatrii v Motole. Především na nákup terapeutických pomůcek pro děti, které statečně bojují za svůj život.

Foto: Foto se svolením Lucie Šaléové

Osobnosti, které podporují Lucku v její snaze pomoci dětské psychiatrii

Lucka a Tereza jako patronky sbírky Znesnáze na psychologickou pomoc lidem s PPP

České osobnosti Lucku nejen podporují besedami na dětské psychiatrii, ale také se jí otevírají a svěřují se svými démony v podcastu (ne!)závislá. Silné příběhy tak pomáhají lidem, kteří se potýkají s podobnými problémy jako ony. Lucie se také stala, společně s českou zpěvačkou Terezou Maškovou, patronkou sbírky dárcovské platformy Znesnáze na podporu lidí s poruchou příjmu potravy. Proto, že se s ní samy potýkaly nebo potýkají.

Foto: Poskytnuto dárcovskou platformou Znesnáze

Výtěžek sbírky Znesnáze půjde na podporu Nepanikař pro psychologického poradenství, podporu a krizovou intervenci lidí s PPP

A to není zdaleka vše. Lucčina vnímavost a zkušenost umožní také lepší prostředí pro dětské pacienty psychiatrie v Lounech. Loni totiž založila na Znesnáze sbírku, která se setkala s velkým zájmem a podporu veřejnosti. Personál může díky téměř sedmi stům tisícům korun zútulnit prostředí dětem, jejichž duše je bolavá a dosavadní stav psychiatrie jim k pohodě určitě nepomáhá.

Foto: Poskytnuto dárcovskou platformou Znesnáze

Mříže, záchody bez dveří, samotka, absence herny… Podoba dětské psychiatrie v Lounech se díky Lucce a dárcům alespoň částečně změní.

Otevřenost, zkušenost a vnímavost. To jsou tři zásadní věci, které Lucii Šaléové umožňují žít život bez závislosti, který z podstatné části věnuje pomoci těm, kteří jsou teprve na cestě. Dává jím potřebný zájem a pocit, že jim někdo rozumí . Někdo, kdo se sám na druhý břeh přebrodil. Dokázal to. Tak, jako to dokáží oni.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz