Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Záchranná stanice nestíhá přivážet zraněná zvířata. Denně přicházejí desítky telefonátů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: se svolením Záchranné stanice a ekocentra Pasíčka

Výr nalezený ve stavu k nepoznání při vyhrnování hnoje. Zachraňovala ho jednotka intenzivní péče a ruční dokrmování pracovníků stanice v Pasíčkách.

Sezóna Záchranné stanice a ekocentra Pasíčka je na svém vrcholu. Nejnáročnější období v roce znamená kromě péče o stálé pacienty také příjem mnoha dalších a desítky telefonátů. Pracovníci proto prosí všímavou veřejnost o pomoc a dovoz zraněných.

Článek

„Prosíme nálezce, pokud to je v jejich silách, aby zvíře buď dopravili přímo k nám do stanice, anebo alespoň přiblížili. Velmi nám tím usnadníte práci, kterou bychom momentálně bez vaší pomoci nemohli zvládnout,“ píší s poděkováním na svém facebooku pracovníci záchranné stanice Pasíčka.

Ptáci skáčou z hnízd pod rozpálenými střechami

Duben až září je pravidelně období, kdy mají ve stanici nejvíce napilno. Nejčastěji teď přijímají mláďata rorýsů nebo poštolek, která vyskakují z hnízd, a to především kvůli sřídání vysokých teplot s nižšími teplotami. Mláďata se přehřívají a vyskakují z hnízda. Poštolky a rorýsi jsou nejčastější, aktuálně se ale problém týká i vlaštovek nebo jiřiček. Lidé mnohdy neví, jak situaci řešit a vyžadují nebo provádí zásah nesprávným způsobem. Odborníci ze Záchranné stanice Pasíčka radí i na svém webu, jak postupovat, aby nedošlo například k zbytečnému zásahu nebo oddálení pomoci.

Výjimkou nejsou ani úrazy při zemědělských pracích, jako například u výra, kterého našli pracovníci zemědělského družstva při vyhrnování hnoje. Okamžitě zavolali do záchranné stanice, kde jim poradili, aby ho omyli a co nejdříve přivezli k záchraně.

Foto: se svolením Záchranné stanice a ekocentra Pasíčka

Výra nalezeného pracovníky ZD při vyhrnování hnoje umístili ve stanici po dočištění do víceúčelové JIP a ručně dokrmovali. Měl velké štěstí.

Výrazně přibývá zranění po srážce ptáků s projíždějícím autem

Stále častěji se v ekocentru a záchranné stanici nedaleko Hlinska v Čechách setkávají také s ježky s vážným poraněním, jehož příčinou je pokousání od psa. Rány v tomto teplém období rychle infikují mouchy a léčba takových zranění má pak menší šanci na úspěch. Proto je po nálezu takového ježka, nebo po účasti při jeho poranění, nutné ihned volat do záchranné stanice.

Foto: Olí Štrejbarová

Záchranná stanice v Pasíčkách přináší vedle vzdělávání a možnosti pomoci také nespočet zábavných chvil pro děti s vnímavými zvířaty

Zvědavá veverka při vstupu , ještě zvědavější kuna s neuvěřitelnou obratností, za keřem číhající páv, překvapivě rychlé divoké prase mezi stromy, naslouchající mudrc krkavec, obří dravec cupitající jak Gargamel na cestě do šmoulí vesnice, stydlivý mýval, u kterého ale vyhrává neodbytná touha zjistit, kdo že to přišel očíhnout jeho život… vzít s sebou děti je to nejlepší, co můžete udělat. Pro ně, pro sebe, pro stanici, pro zvířata. Na děti myslí tamní pracovníci víc a víc, připravili pro ně možnost stát se archeologem, vlézt si do tlamy dinosaura nebo se třeba vyřádit na překážkách. Každým rokem je na co se těšit. Když do Záchranné stanice a ekocentra Pasíčka přijedete, vidíte, že se pořád pracuje, opravuje, dostavuje, vylepšuje. Vstupným přispějete na péči o zvířata, ale samozřejmě tento příjem ji nedokáže plně pokrýt. Na webu stanice je dostupné číslo transparentního účtu, kde pomoc vnímavých lidí vítají. Stejně jako telefonní číslo, které je stále v pohotovosti, aby další zraněná zvířata pomohli zachránit. Najdete na něm ale i potřebné rady, jak jednat v krizové situaci co nejlépe.

Foto: Olí Štrejbarová

Záchranná stanice a ekocentrum Pasíčka nezapomíná na osvětu ani své stejně obětavé parťáky napříč zemí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz