Hlavní obsah
Zdraví

Žijete tak, abyste mohli zítra umřít? Smrt nepatří jen stáří, připomíná Preventivní prohlídka života

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se svolením Paliativní péče

Projekt Preventivní prohlídka života podporuje i řada českých osobností. Téma smrti se týká každého z nás. Mluvit a přemýšlet o ní ve chvíli, kdy přijde, je pozdě.

Kdyby si lidé více uvědomovali svou smrtelnost, pomohlo by jim to lépe žít už teď. Právě proto vznikl projekt Preventivní prohlídka života, která dává lidem příležitost podívat se na svůj život optikou smrtelníka, co může odejít kdykoli.

Článek

Žiju tak, abych jednou zemřel spokojený? Taková otázka je podle paliatrů, kteří denně pracují s lidmi na konci života, dobrou prevencí proti výčitkám a lítosti. Centrum paliativní péče zve teď veřejnost na Preventivní prohlídku života, která každého provede sérií otázek a pomůže mu lépe žít už teď. Cílem osvětové kampaně je ukázat, že paliativní péče je především o kvalitě současného života.

Foto: Preventivní prohlídka života

Nový projekt dává možnost nahlédnout na smrt za života. Tak, aby nás nezaskočila.

„Češi tak málo mluví o smrti, až jim to komplikuje život,“ říká vedoucí osvětového programu Preventivní prohlídka života Honza Dolínek. Podle průzkumu veřejného mínění, který Centrum paliativní péče realizovalo ve spolupráci s výzkumnou agenturou STEM/MARK, si 82 % lidí myslí, že se o smrti mluví příliš málo. 75 % míní, že mezi blízkými se téma otevře až když už je příliš pozdě. Naprostá většina (88 %) se přitom opírá o vlastní zkušenost se smrtí blízké osoby. 60 % dotázaných je přesvědčeno, že kdyby si lidé více uvědomovali svou smrtelnost, pomohlo by jim to lépe žít už teď. Odborníci na paliativní péči závěry průzkumu potvrzují.

„Ještě chvíli a pak si dám věci dohromady,“ říkáme si. Život ani smrt ale nečeká

„Moje praxe i řada výzkumů ukazuje, že v konfrontaci s konečností svého života se lidé dokáží lépe zamyslet nad svými hodnotami. Nad tím, zda svůj život tráví způsobem, který jim dává smysl. Zavaleni každodenními starostmi někdy procházíme životem s pocitem, že ještě chvíli a pak už si dáme věci dohromady. Až je najednou příliš pozdě. Vážná nemoc nebo úmrtí v rodině či mezi známými s sebou nese příležitost k zastavení a nastavení zrcadla,“ říká psycholog a zakladatel Centra paliativní péče Martin Loučka. „Naše kampaň chce tento princip využít a přivést lidi k zamyšlení nad tím, co je v životě opravdu důležité. Zároveň jim chce přiblížit paliativní péči jako službu, která jim s dosažením jejich cílů dokáže pomoci. Ta totiž není pouze péčí o symptomy umírajících pacientů, ale právě způsob, jak nemocným a jejich rodinám pomoci s formulací a naplněním jejich cílů a priorit,“ přibližuje Loučka záměr projektu.

Foto: Pixabay

Při návštěvě svého blízkého na hřbitově si nejčastěji říkáme „co by, kdyby“. Až tam přemýšlíme o životě a smrtelnosti. Není to ale trochu pozdě?

V Česku zemře ročně 111 tisíc lidí. Skoro polovina z nich má prostor se na svou smrt připravit

Centrum paliativní péče pracuje na tom, aby vážně nemocní a umírající lidé a jejich rodiny měli přístup ke kvalitní paliativní péči. V Česku ročně zemře 111 000 lidí. 66 000 z nich očekávatelně v důsledku dlouhodobé chronické choroby. Těm všem může paliativní péče zajistit klidný a důstojný konec života, v souladu s jejich hodnotami a přáním. Většina ale umírá v nemocnici bez přístupu k paliativní péči. Ačkoli většina lidí, jak průzkum také ukázal, si přeje strávit konec života doma. Více než polovina Čechů navíc uvedla, že jejich blízcí umírali v nemocnicích. Dalších třicet sedm procent pak v prostředí domova. Necelá desetina řekla, že jejich blízcí zemřeli v domovech seniorů a jen pět procent v hospicích.

„My to měníme. Pomáháme zavádět paliativní péči na místa, kde chybí – do nemocnic, domovů pro seniory, do ambulancí praktických lékařů. Vzděláváme profesionály, kteří pracují s umírajícími pacienty a jejich rodinami, a učíme je citlivě a pravdivě komunikovat. Přinášíme data o tom, co je pro lidi v závěru života důležité a jak jim efektivně pomoci. Vnášíme do českého systému péče mezinárodní inspiraci a zkušenost. Vytváříme prostor pro otevřenou debatu o tématech spojených s koncem života. A také připravujeme osvětové aktivity pro veřejnost a usilujeme o to, aby umírání nebylo tabu. I to je jeden z důvodů vzniku tohoto projektu,“ vysvětluje jeho vedoucí Honza Dolínek.

Foto: Pixabay

Vzpomínky neuchováváme tak, jako naši předci, ačkoli máme tisíckrát více fotek než oni. Zůstávají ukryté jen v mobilu. Stejně jako myšlenky. Žijeme, jako bychom nikdy neměli umřít. Bez zastávek a usebrání.

Preventivní prohlídka života je dlouhodobý osvětový program, který získal záštitu Ministerstva zdravotnictví ČR, České společnosti paliativní medicíny a Fóra obilních hospiců. Ambasadory se staly známé osobnosti z různých odvětví. Patří k nim profesoři medicíny Martina Koziar Vašáková, Monika Arenbergerová a herci Filip Březina nebo David Matásek či sportovec Vavřinec Hradilek. I oni mají svou zkušenost se smrtí a umíráním. I oni chtějí žít tak, aby nelitovali chvíli před smrtí. Stejně jako tým projektu Ježíškova vnoučata, který se rozhodl tuto myšlenku podpořit a postavit se za ní. A co vy? Žijete tak, abyste zítra mohli umřít?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz