Hlavní obsah
Lidé a společnost

Je dobré znát původ lidových zvyků a pak - trocha magie nikomu neuškodí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: unsplash.com

Čarodějnice nejsou jen ohyzdné babizny, jak si je pověrčiví lidé představovali. Ďábel si pro své kejlke vybíral zejména lepé dívky.

Pálení čarodějnic. Tak říkáme tradici, kdy se v noci z 30. dubna na 1. května scházíme u zapálených ohňů, hodujeme, popíjíme, družíme se. Za hezkého počasí je tato slavnost rok od roku oblíbenější.

Článek

Ovšem dnes od rána sleduji na sociálních sítích dotazy, kdy a kde se v různých místech republiky zapálí ohně, zapálí-li se vůbec, a bude-li tam možné opéct si buřt.

Letošní odpovědi těmto tazatelům totiž moc neslibují. Je sucho a vypadá to na zákaz zakládání ohňů, tak nevím, jak reálně oslavíme tzv. Filipo-jakubskou nebo také Valpuržinu noc. Valpurga byla saská bohyně, jíž tradice připisuje patronství nad čarodějnicemi. Ty se dlouho dopředu chystají na oslavu Velkého svátku, jemuž říkáme lidově slet čarodějnic.

Dnešní slety jsou ovšem veselá a mnohdy kreativní zábava. Na čarodějnice, přiletí-li za námi na svých pometlech, se těšíme, obdivujeme nápady autorek neotřelých kostýmů i dopravních prostředků a někde pro ně bývá připraveno pohoštění za jejich zábavnou improvizaci.

Podle pověr a (i jak čtu knize Pavla Toufara Český rok na vsi a ve městě), se jich lidé báli, natož aby je přijali mezi sebe. Sice je nikdy nikdo neviděl, ale věřilo se, že se ďábel snažil uplatnit svou moc prostřednictvím žena dívek, jež „obdařil“ nečistých silami. Pověrčivost, jak víme, má také pořádnou sílu a pověrčiví lidé se před čarodějnickými kejkly bránili vymýšlením různých ochranných prostředků, které je měly zapudit. Plameny ohně měly rejdům babizen zamezit.

„O této noci čarodějnice vyvíjely největší aktivitu a slétaly se na své sabaty, aby předtím škodily lidem a mohly se pochlubit před ostatními kolegyněmi, zejména před ďáblem v podobě kozla. Mladíci dokonce zapalovali proutěná košťata a vyhazovali je co nejvýš, aby v jejich záři uviděli čarodějnice, létající na košťatech. Někde dokonce věřili, že tak mohou čarodějnici srazit k zemi a zbavit ji její zlé moc a síly.“

Jsem ráda, že mě žádné pověry netrápí a Filipojakubská noc je pro mě spojena pouze se zábavou a prvním opékáním buřtů v roce. Ani mi nevadí povídat si o ní s trochou nadhledu jako o noci magické, jako jsem to udělala v roce 2008. K mému překvapení jsem ten článek dnes našla: https://www.novinky.cz/clanek/zena-vztahy-a-sex-magicka-filipojakubska-noc-splnenych-prani-40196233

Citace z knihy Pavla Toufara Český rok na vsi a ve městě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz