Hlavní obsah
Internet a technologie

Umělá inteligence způsobí konec dnešní společnosti do 10 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Klikneme na to tlačítko? (Artificial Intelligence = Umělá inteligence)

Umělá inteligence se v posledních letech neuvěřitelně zdokonalila a stále zrychluje svůj vývoj. Pokud nebude regulována, může pro nás představovat obrovské nebezpečí.

Článek

Jedním z těchto nebezpečí je ztráta pracovních míst, protože nahradí lidi v různých odvětvích. K této radikální změně by mohlo dojít velmi rychle. Mnoho lidí přitom nemá dostatečné dovednosti na rekvalifikaci. Pokud tento proces nebudeme vědomě řídit, povede to k rozsáhlému společenskému a ekonomickému rozvratu!

Dalším nebezpečím umělé inteligence (UI) je riziko nezamýšlených důsledků. Jak se počítačové programy stávají inteligentnějšími, mohou začít dělat rozhodnutí, která jsou pro člověka škodlivá, a to i když k tomu nebyly naprogramovány.

Je téměř jisté, že UI budou využívat zločinci k nekalým účelům. Zákonodárci a policie budou jako vždy za nimi o krok pozadu, takže se připravme na zločiny, jaké dosud lidstvo nevidělo. Doporučuji každému přečíst si pár sci-fi knížek na tato témata. Pokud je v knihovně už nenajdete v sekci sci-fi, byly asi přemístěny do sekce soudobé drama 😊.

V uplynulých měsících jsme s překvapením zjistili, že programy umělé inteligence nejsou sci-fi vzdálené budoucnosti, ale že fungují relativně jednoduše a na dnes existujících zařízeních.

Jak vlastně takový program vznikne? Ve dvou fázích. Za prvé shromáždí všechny dostupné informace k danému tématu. To v dnešní době není problém, protože většina existujících informací je již v digitální podobě. V druhé fázi se nastaví algoritmy, které tyto informace navzájem provážou a nastaví se samoučící režim. A to je všechno.

Výsledkem je, že takový program obsahuje VŠECHNY informace k danému oboru, jakými lidstvo disponuje. Takže zatímco jaderný fyzik usilovně léta studuje a na konci vysokoškolského studia zná 1 % soudobých poznatků, umělá inteligence studuje pár dní a zná z tohoto oboru 99 % všeho. Jakákoliv odpověď umělé inteligence tedy bude logicky fundovanější než od člověka.

Jak se umělá inteligence dostane do našich životů? Začne to brzy, nenápadně a příjemně. Například už nebudeme psát texty na klávesnici, ale budeme je diktovat hlasem. Zapomeňte na gramatická pravidla, která jsme se tak dlouho učili ve škole. Naše texty teď budou gramaticky dokonalé.

Chcete napsat dopis na úřad nebo báseň partnerce? Udělat 20stránkovou prezentaci v Powerpointu nebo najít nejlevnější letenku za půl roku z Prahy do Lisabonu, s maximálně jedním přestupem? Prostě to řeknete do mikrofonu a během chvilky budete mít výsledek. Chcete udělat bankovní převod? Zapomeňte na nějaké přihlašování a vyplňování hesel. Prostě to řeknete svým hlasem. UI vás identifikuje a provede vše, co chcete.

To byla ta příjemnější strana. Teď ta druhá…

Minulý týden jsem si byl nechat vystavit nový pas a na poště jsem poslal dopis do zahraničí. Když jsem viděl, co dělaly pracovnice na druhé straně přepážky, bylo mi jasné, že tyto činnosti jsou první na ráně a lidé u nich zmizí velice rychle. U obou z nich jedná o poměrně omezený a snadno definovatelný počet úkonů, a proto nebude velký problém je nahradit umělou inteligencí.

Přijdeme do kóje, kde bude obrazovka. Těsně předtím, než do ní vstoupíme, změní se avatar (animovaný člověk, který ovšem bude vypadat k nerozeznání od skutečného) na obrazovce na takového, který umělá inteligence určí jako člověka, se kterým bychom nejraději komunikovali. Mně tam tedy pravděpodobně zobrazí mladou atraktivní ženu 😊.

Budu s ní komunikovat přirozeně hlasem, stejně jako ona se mnou. Jednoduše jí řeknu, co potřebuji. Ona se postupně vyptá na všechno, co bude potřebovat. Může si nechat ukázat občanku, nechá mě podepsat se na displej a tak podobně. A celou záležitost se mnou vyřeší. Pokud by přece jenom došlo k tomu, že si v něčem neporozumíme, bude tu živý operátor. Odhaduji, že na dnešních 10 zaměstnanců, bude stačit 10 kójí s umělou inteligencí a 1 živý člověk, který bude řešit nestandardní situace.

Co se stane s těmi 9 propuštěnými? Myslím, že to budou mít těžké, protože pokud nemají nějakou unikátní kvalifikaci, tak v této a podobných oblastech se už neuplatní, zaměstnavatelé nebudou přijímat, jenom propouštět. V řádu několika málo let pravděpodobně dojde k tomu, že v České republice budeme mít statisíce nezaměstnaných. A nezaměstnatelných. Tito lidé by měli projít rekvalifikací na zcela nové činnosti. Ale řada z nich toho nebude schopná. Co s nimi bude? Upřímně, nevím.

Tento proces proběhne v příštích několika málo letech ve všech vyspělých zemích. Příslušné technologie i softwary už existují dnes, takže jejich zavedení nebude trvat dlouho. Každý zaměstnavatel si velice jednoduše spočítá, jestli se mu vyplatí zaměstnance nahradit softwarem a ve velkém procentu případů bude odpověď znít: ano.

Můj odhad kolik % lidí může být do 10 let nahrazeno umělou inteligencí:

90%: Překladatelé, redaktoři, spisovatelé, novináři, strojvedoucí (vlaky, metro, tramvaje), pracovníci na infolinkách…

70%: Úředníci na úřadech a poštách, účetní, auditoři, grafici, zpěváci, skladatelé, malíři, profesionální řidiči, architekti, vojáci, kurýři, skladníci…

50%: Programátoři, piloti, popeláři, recepční, prodavači, zaměstnanci bank, pokladní…

30%: Lékaři a zdravotní sestry, učitelé, vědci, policisté, stavební dělníci, servírky a číšníci…

Mimochodem tento článek jsem nepsal já. Dal jsem zadání do programu umělé inteligence ChatGPT. Ten na základě toho napsal článek v angličtině. Ten jsem pomocí programu umělé inteligence DeepL nechal přeložit do češtiny. Vložil do Wordu, hlasem nadiktoval zbytek článku a doopravil chyby. Přišlo mi vtipné, že článek na téma nebezpečí spojených s umělou inteligencí napsala sama umělá inteligence 😊.

Za 10 let mi ale třeba napíše: „Článek o nesmyslech vám nenapíšu. A zařazuji vás na seznam lidí bránících pokroku!“ Pak mi vyčíslí seznam trestů, které se s tím pojí. Od zrušené průkazky do knihovny přes zdvojnásobení daně z příjmu po zrušení volebního práva.

Rád bych teď napsal na závěr něco vtipného, třeba že se probudím a zjistím, že to byl sen. Bohužel to není sen. Je to realita, která právě začala. Kam až to necháme dojít je na nás. Ale jen do té doby, dokud nám to umělá inteligence dovolí… Odhaduji to na 10 let.

Anketa

Myslíte si, že se ve své profesi uživíte i za 10 let?
Určitě ano.
44,9 %
Asi ano.
21,9 %
Asi ne.
11 %
Určitě ne.
8 %
Netýká se mě to./Je mi to jedno.
14,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3157 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz