Hlavní obsah
Počítače a elektronika

Co jsou to radioamatérské OK značky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Nový

Když si budete povídat s člověkem v reálném životě, tak podle obličeje víte, s kým mluvíte. Stejně tak u mobilního hovoru vidíte tel. číslo protistrany. Ale co u rádiových vln?

Článek

U nich nevíte, od koho a často ani odkud přišly a z toho důvodu existují volací znaky.

Každý volací znak neboli značka či volačka, začíná prefixem země, ve které je vydána. U nás používáme prefixy OK a OL. Za prefixem je jedinečná identifikace samotné značky. Ta jasně identifikuje toho, kdo vysílá. Může to být osoba, radioklub nebo třeba neobsluhovaná stanice, která pracuje plně automaticky. Moje osobní značka je OK3ON.

Možná vás teď napadá, že ty dvě písmena OK už jste někde viděli a určitě to nebylo u radioamatérů. Systém volacích znaků se totiž používá i v letectví či na lodích. Např. historické letadlo Lockheed Electra L-10A má radiový volací znak OK-CTB, který je shodný s jeho imatrikulací. V případě letectví totiž v rádiové komunikaci není ani tak důležité kdo volá, ale které letadlo pilotuje.

Ale zpátky k radioamatérským volacím značkám. Za českým prefixem OK či OL vždy následuje jedno číslo a jedno či více písmen. Osobní značky začínají OK, prefix OL se používá pro krátkodobá oprávnění i různým výročím a také pro mezinárodní závody. Třeba k výročí 100. narozenin Miroslava Zikmunda v roce 2019 byla v éteru slyšet volací značka OL100ZH. Největší radiokluby a závodníci používají za českým prefixem pouze jedno číslo a jedno písmeno. Např. OL1B patří radioklubu Jablonné nad Orlicí. Co nejkratší značka je výhodná hlavně při závodech, kde ji opakujete opravdu hodně krát a každá ušetřená sekunda může znamenat šanci na vítězství. Není to ale podmínkou, třeba náš brněnský radioklub je OK2KOJ a nějaké diplomy jsme s dlouhou značkou také získali. Pravidla pro tvorbu radioamatérských volacích znaků jsou složitější a pro zájemce je relevantní část vyhlášky uvedena na konci článku.

Dnes je výběr český radioamatérských volacích znaků značně volnější, ale nebylo tomu tak vždy. V minulosti číslo ve značce určovalo část země: jednička pro Čechy, dvojka pro Moravu, trojka Slovensko a ještě v dávnější minulosti čtyřka pro Podkarpatskou Rus. Později se např. prefix OK4 používal pro stanice vysílající z lodí. Nic z toho již neplatí.

A jak je to v zahraničí? Každá země má vlastní prefix, o něhož přidělování a správu se stará Mezinárodní telekomunikační unie, anglická zkratka ITU. Množství prefixů je většinou závislé na velikosti státu, např. Spojená státy americké mají prefixy K, N, W a od AA do AK. Takovému Gibraltaru stačí ZB2. Prefix státu nemusí začínat písmenem, třeba Chorvatsko má prefix 9A. Zajímavostí je, že narozdíl od České republiky, třeba ve Spojených státech je vám volací značka přidělena, a pokud chcete volací značku „na přání“, musíte si za ni připlatit. A úplně první značku máte vždy přidělenou. Každý stát si tedy může definovat svoje vlastní pravidla jak se značkami v rámci svého prefixu pracovat.

Na konec značky je možné doplnit ještě lomítko a upřesnění. Běžně se používá /P pro označení vysílání mimo své domácí stanoviště (Portable) nebo /M pro vysílání v pohybu (Mobile), typicky z ruční či automobilové radiostanice. Dále /MM pro vysílání z námořní lodi a /AM pro stanice umístěné v letadle. V obou těchto případech je ale před samotným vysíláním nutný souhlas provozovatele tohoto prostředku. U zahraničních stanic může být za lomítkem číslo, které opět značí vysílání mimo domácí stanoviště.

73 de Ondra OK3ON

Vyhláška č. 155/2005 Sb.Vyhláška o způsobu tvorby volacích značek, identifikačních čísel a kódů, jejich používání a o druzích radiokomunikačních služeb, pro které jsou vyžadovány stanice amatérské radiokomunikační služby:

j) OK0 až OK9 a jedno, dvě nebo tři písmena, nebo OL0 až OL9 a jedno nebo více písmen nebo číslic, přičemž

  1. volací značky začínající OK0 a jedno, dvě nebo tři písmena se přidělují neobsluhovaným stanicím,
  2. volací značky začínající OK1 a OK2 a trojice písmen, začínající písmeny K, O nebo R, se přidělují klubovým stanicím,
  3. volací značky začínající OK1 až OK7 a dvě nebo tři písmena, s výjimkou znakové kombinace uvedené v bodě 2, se přidělují stanicím jednotlivců, které jsou držiteli průkazu odborné způsobilosti HAREC operátora třídy A2),
  4. volací značky začínající OK8 a dvě nebo tři písmena se přidělují cizím státním příslušníkům vysílajícím z území České republiky,
  5. volací značky začínající OK9 a tři písmena se přidělují stanicím jednotlivců, které jsou držiteli průkazu odborné způsobilosti NOVICE operátora třídy N,
  6. volací značky začínající OL0 až OL9 a dvě nebo více písmen nebo číslic, přičemž poslední musí být písmeno, se přidělují pouze pro zvláštní příležitosti k dočasnému užívání, a to jen na dobu trvání těchto příležitostí. Z ustanovení tohoto odstavce jsou vyjmuty volací značky začínající OL5 a dvě nebo tři písmena,
  7. volací značky začínající OL5 a dvě nebo tři písmena se přidělují klubovým stanicím subjektů registrovaných u specifických mezinárodních uskupení sdružujících skupiny radioamatérů stejné zájmové, popřípadě profesní činnosti nebo přímo klubovým stanicím subjektů reprezentujících tato mezinárodní uskupení, přičemž dvě nebo tři písmena za číslicí 5 představují zkratku názvu takového specifického mezinárodního uskupení nebo vyjadřují jeho specifickou činnost,
  8. volací značky začínající OK1 až OK7 nebo OL0 až OL9 a jedno písmeno se přidělují pouze pro účely mezinárodních amatérských závodů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám