Hlavní obsah
Počítače a elektronika

QSL aneb radioamaterské pohlednice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Nový

Kdy jste naposledy poslali pohled? Já jich letos poslal přes 700 a prakticky nikoho z příjemců jsem neznal jinak než „přes rádio“. Říkáme jim QSL lístky tzv. „kvesly“.

Článek

I když se nejedná o pohledy v původním slova smyslu, tak radioamatérské „pohlednice“ mají s těmi původními hodně společného.

Zkratka QSL patří mezi tzv. Q-kódy. Jedná se o třípísmenné kódy začínající právě písmenem Q. Původně vznikly pro zkrácení komunikace v morseovce, ale v radioamatérství se používají dodnes, a to i při fonické (hlasové) či digitální komunikaci. Místo toho, abych protistraně složitě vysvětloval, že ho špatně slyším, protože je signál zarušený, řeknu prostě QRM. Nebo když potřebuji, aby protistanice vysílala vyšším výkonem, požádám ji o to: QRO?

Foto: Ondřej Nový

QSL lístky

Účelem QSL lístku je potvrdit obousměrnou či jednosměrnou komunikaci. Kromě radioamatérů je používaly i krátkovlnné rozhlasové stanice pro potvrzení příjmu na velkou vzdálenost. Protože jedním z cílů radioamatérů je udělat co nejvíce spojení s různými stanicemi, QSL lístek slouží jako potvrzení dosažení určité mety a pomocí něj je možné požádat o různé diplomy.

Postup je takový, že poté, co udělám kontakt s jiným radioamatérem, vyplním papírovou kartičku s údaji o spojení. S kým a kdy jsem mluvil, jak dobře jsme se slyšeli, na jakém pásmu či módu jsme pracovali. A poté QSL lístek pošlu protistraně. Údaje, kam lístek poslat, mi může sdělit protistrana přímo přes rádio a nebo si adresu dohledám na internetu. V ideálním případě druhá strana provede totéž. Internetové databáze jsou také výhodné v tom, že ne každý radioamatér QSL lístky sbírá či naopak posílá a nemusím ho tedy případně vyplňovat a posílat zbytečně.

Foto: Ondřej Nový

Vyplněný QSL lístek pro OK2KOJ

Posílání velkého množství QSL lístků by ale bylo finančně velice náročné. Česká pošta od příštího roku opět zdraží a za jeden odeslaný QSL bych zaplatil 21 Kč. Naštěstí existuje alternativa, služba jménem Bureau. V každé zemi, kde je radioamatérství nějak organizováno, provozuje QSL službu místní organizace. V České republice je to Český Radioklub (ČRK), za oceánem American Radio Relay League (ARRL). Když se mi QSL lístky k odeslání doma nashromáždí, v jednom balíčku je odešlu na ČRK. Tam je místní QSL služba roztřídí podle zemí. A až je dost lístků pro danou zemi, odešlou je jedním balíkem místní organizaci dotyčné země. Několikrát do roka poté zkompletují přijaté QSL lístky pro konkrétní značku a v jednom balíčku pošlou až domů. Je to vlastně taková pošta postavená nad poštou. Pochopitelně je takové řešení značně pomalejší než poslání dopisu přímo, ale cenově mnohem výhodnější. Jak to vypadá třeba v americkém QSL Bureau se můžete podívat na následujícím videu. Pozornější si všimnou přihrádky OK-OL, která je určena k odeslání do České republiky.

QSL lístky, podobně jako pohlednice, většinou obsahují fotku, obrázek či jinou grafiku. Neslouží tedy jenom k formálnímu potvrzení spojení, ale jako vzpomínka či potěšení. Jejich rozmanitost si můžete prohlédnout např. v QSL archivu (https://clublog.org/qslarchive/search.php). Nejdříve klikněte na DXCC a poté vyberte zemi.

Postupem času vzniklo několik elektronických internetových služeb, které posílání QSL plně zdigitalizovaly. Jedná se např. o eQSL či LoTW. Sice řeší problematiku potvrzení spojení a případné získání diplomů, ale mnohem osobnějšímu papírovému „pohledu“ se nemohou vyrovnat.

Foto: Ondřej Nový

Digitální eQSL lístek OK3ON

73 de Ondra OK3ON

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám