Hlavní obsah
Hry

Medvěd Wrr - český karetní bestseller pro celou rodinu, který pochopí každý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Oblíbený medvídek je opět tu. Knižní svět je totiž v ohrožení a jediný, kdo ho dokáže zachránit, jste vy. Pomáhat vám ve vaší snaze budou nádherně zpracované kartičky, s nimiž musíte opravit knihařský stroj.

Článek

Karty vás v Medvěd Wrr zaujmou na první pohled

Karetních her je hromada. Za hlavní důvod, proč tomu tak je lze bezesporu označit skutečnost, že jejich vytváření je relativně jednoduché. Nadbytek však znamená, že prorazit se podaří jen těm nejzajímavějším. Jednou z těch, u nichž jsem se během svého pracovního nasazení vyloženě zasekl byl kousek Medvěd Wrr: Karetní hra pocházející z oblíbeného vesmíru, ze kterého je kupříkladu i nedávno recenzovaná výborná hra Medvěd Wrr: Poprask na kolejích.

Foto: Ondřej Zeman

Medvěd Wrr mnoho místa nezabere.

Počet hráčů: 2–4

Herní doba: 20 minut

Věk: 7+

Co mě na ní zaujalo? Ihned mě oslovilo grafické zpracování, které z tohoto kousku dělá něco, co dítě chce hrát už zkrátka jen kvůli tomu, že vidí velmi pěkně nakreslené herní karty. Překážkou pak pro ně není ani samotná hratelnost. Spíše naopak se jedná o něco, co je natolik přístupné, že když dáte do rukou cílové skupiny karty, prakticky ihned je možné hrát. Samozřejmě během partie ještě dochází k nějakému tomu vysvětlování, avšak jedná se o detaily, což vám ukáží i následující odstavečky.

Foto: Ondřej Zeman

Když máte smůlu, tak si piráta vytáhnete relativně brzy.

Při přípravě partie v Medvěd Wrr rozdělíte karty různých barev do svých vlastních hromádek. Ať už se jedná o kousek spojený s vesmírem, rytířstvím, těžbou či pirátstvím, vždy můžete počítat s tím, že se v jeho útrobách nachází několik kousků stroje, které musíte sbírat. To ovšem není všem, co vám všechny balíčky nabídnou. Pomyslnou nástrahou jsou pak kartičky pirátů, kteří vám po vytažení mohou sbalit všechny karty. Když se tak stane a nemáte po ruce náhodou rytíře, jenž by vás ochránil máte smůlu.

Foto: Ondřej Zeman

Karty jsou tu zpracovány velmi pěkně.

Z jednotlivých balíčků si však nemůžete lízat, jak se vám zlíbí. Sáhnout si do něj můžete až poté, co vynesete tři karty patřící ze své podstaty k danému tématu. V praxi to znamená, že musíte mít tři rytíře, zlatokopy, korzáry nebo vesmírné průzkumníky. Ti se vám do ruky dostanou v rámci každého tahu, protože si vždy na startu musíte líznout z hlavního balíčku, ve kterém naleznete jak tuto čtveřici, tak pět dalších vizuálně velmi pěkně zpracovaných postaviček.

Foto: Ondřej Zeman

Piráti čekají v každém balíčku.

Osobitá grafika jednotlivých karet ovšem není tím jediným, čím se od sebe liší. Každá má vedle svého stylu také schopnost, která se poté co kartu zahrajete aktivuje. Vliv na průběh hry, proto mají jak čtyři medvídci, tak ostatní tvorové z knih Medvěd Wrr. Jak už bylo řečeno výše, když jste pod útokem piráta stačí použít rytíře. Některé karty jsou zkrátka podpůrného, či obranného formátu. Zahráním holoubka Pippa kupříkladu dostanete možnost si vzít vrchní kartu z odhazovací hromádky. Warren vás pak nechá líznout si dvě kartičky.

Foto: Ondřej Zeman

Není nad to nahlédnout do balíčku.

Ne všechny karty jsou ovšem neutrálního rázu. Řada z nich stojí vyloženě na tom, že můžete škodit svým konkurentům. Třeba takový Suppino vezme jednu kartu všem. Tu si mohou vybrat, avšak už se jim nevrátí. Hráč, který tuto kartu zahrál dostane jeden kousek dle svého výběru, zatímco zbytek odhodí, což je dost nepříjemné. Naštěstí máte možnost volby, která v případě zahrání karty s korzárem není přítomná, protože sok si náhodně vybere z vaší ruky.

Foto: Ondřej Zeman

Tenhle krabík je pěkná potvora.

Jednou z nejzáludnějších karet však je bezesporu Crabson. Tento červený krasavec vás totiž nechá zamíchat zpět do balíčků všechny odhalené piráty, čímž zavaříte nejen svým protivníků, ale často i sobě, protože nikdy nevíte, ve které hromádce na vás bude pirát s možností vzít vám všechny karty čekat. Vašim cílem je během partie sesbírat kousky stroje ze všech čtyř hromádek. Jakmile ho máte tak máte vyhráno a hra ihned končí.

Foto: Ondřej Zeman

Medvěd Wrr Karetní hra se dá snadno uložit.

S karetní hrou Medvěd Wrr chybu neuděláte

Po řadě partií karetní hry Medvěd Wrr musím říct, že se jedná o kousek, který stojí za pozornost. Zaujmout dokáže jak vizuálním zpracováním, tak i hratelností, která je plynulá a nikterak náročná. Pokud hledáte karetní hru s pěknými herními mechanizmy a vysokou mírou přístupnosti, tak tohle by podle mého pro vás mohla být ideální volba.

Za poskytnutí kopie hry Medvěd Wrr: Karetní hra na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz