Hlavní obsah
Hry

The Elder Scrolls V: Skyrim – Dobrodružná hra: Přeneste epická dobrodružství Skyrimu na svůj stůl

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Patříte mezi fanoušky slavné série The Elder Scrolls? Tak nyní máte příležitost si Skyrim vychutnat naplno také na vašem stole. Zda se za dobrodružstvím vydáte sami nebo s přáteli je pouze na vás.

Článek

Tažení The Elder Scrolls V: Skyrim – Dobrodružná hra se zaměřuje na osudy Čepelí

Univerzum The Elder Scrolls je místem plným příběhů. Vlastně se nedá říci, že by se tu člověk někdy nudil. Tentokrát dostanete do rukou vojáky z řad Čepelí, což jsou legendy mezi smrtelníky. Vaše dobrodružství ale nestartuje úplně ideálně, protože kdyby to bylo naopak, nejednalo by se o hru z vesmíru, v němž je možné Skyrim nalézt. Před každého z aktérů partie je postaven trošku odlišný startovní bod. Ještě než se ale naplno pustíte do hraní, je třeba si vybrat, za koho vlastně celé dobrodružství absolvujete.

Foto: Ondřej Zeman

Mapa je v The Elder Scrolls V Skyrim Dobrodružná hra opravdu impozantní.

Počet hráčů: 1-4

Herní doba: 120 minut

Věk: 14+

V nabídce postav nenaleznete všechny herní rasy, které znáte ze Skyrimu. Dostupná je pouze část tradičních hráčů. Fandové argonianů mají tím pádem třeba smůlu. Na své si ale přijdou třeba milovníci Impéria, špičatých uší a také seveřanů, protože kdyby nebyl v nabídce této hry Nord ,něco by asi bylo opravdu špatně. Jak už to tak bývá každá z ras vám nabídne specifické podmínky. Po vybrání toho, či rovnou těch, za které budete hrát, už vám v The Elder Scrolls V: Skyrim – Dobrodružná hra nic nebrání vzít si výstroj a vyrazit vstříc některé z počátečních destinací ženoucích vás vstříc jednomu ze dvou dostupných tažení rozložených vždy do několika kapitol.

Foto: Ondřej Zeman

Každá rasa má v The Elder Scrolls V Skyrim Dobrodružná hra své specifické prvky.

Kdo někdy hrál The Elder Scrolls V: Skyrim nebo jinou hru z této série, ví, že příběh kampaně v nich není ničím, z čeho by si člověk sedl na zadek. Nevím, zda je to úmysl, avšak ani v případě tohoto The Elder Scrolls V: Skyrim – Dobrodružná hra není hlavní dějová linka ničím z čeho by člověk skákal dva metry do vzduchu nadšením. Neříkám, že je špatná, avšak v posledních letech jsem měl možnost vidět v deskových hrách i lepší. Zkrátka a dobře zástupce série The Elder Scrolls v plné parádě, což ovšem znamená nejen středně hutný příběh, jehož absolvování samo o sobě moc času, avšak také hromadu vedlejších aktivit.

Foto: Ondřej Zeman

V The Elder Scrolls V Skyrim Dobrodružná hra neschází ani figurky hrdinů.

A právě vedlejší aktivity jsou v mých očích tím, co The Elder Scrolls V: Skyrim – Dobrodružná hra zvládá naprosto na jedničku. Tvůrcům se dle mého názoru daří maximálně těžit z potenciálu severské provincie, která vedle jednoduchých jednorázových příběhů nabízí také komplexnější linky, jež vám vesele „skáčou“ cesty. Osobně se mi líbí primárně ty stojící na myšlence větvení, v jehož rámci řešíte situace pracující s tématy rasismu či intrik. Co si budeme povídat každá z nich měla něco do sebe, takže v tomto ohledu si nelze stěžovat.

Foto: Ondřej Zeman

Vaše cesta může vést v The Elder Scrolls V Skyrim Dobrodružná hra skrze různé zákruty.

Pestrá škála vedlejších úkolů pracuje se slušnou škálou nepřátel. Během svých cest budete muset čelit krvelačným upírům, drakům ale také krabům, jejichž schopnosti jsou ovšem v porovnání s tím, na čem stojí ostatní monstra, zanedbatelné. Každý hrdina ale musí někde začít, bez toho by to zkrátka nešlo. Co protivník to logicky unikátní statistiky v rámci útoku zbroje i schopností. Stejně tak se můžete těšit na odlišné odměny. Za likvidaci Trpasličího pána sféry kupříkladu obdržíte rudu a zkušenostní body, se kterými můžete naložit v rámci vývoje po svém.

Foto: Ondřej Zeman

Události v The Elder Scrolls V Skyrim Dobrodružná hra značně formují podobu herního světa.

Celkem vám je tu nabídnuto osmnáct dovedností, jež jsou rozděleny do tří dovednostních stromů. Na své si přijdou válečníci, mágové i fandové tichého postupu, pro něž tu jsou stínové dovednosti sloužící k plížení, navýšení potenciální šance na to, že někoho přesvědčíte, nebo také k vyháčkování zámků. Nabídka je dle mého pestrá, takže si dokážete evolucí vytvořit opravdu ledasco.

Foto: Ondřej Zeman

Předmětů na vás v The Elder Scrolls V Skyrim Dobrodružná hra čeká hromada.

Vaše vývojem získané schopnosti vám pomáhají při vyrábění a také boji. V obou případech znamenají často primárně kostky navíc, protože The Elder Scrolls V: Skyrim – Dobrodružná hra nestojí v rámci střetů a vyhodnocování různých výzev na ničem jiném než na specifických kostkách, jimiž házíte. Před bojem pak máte vždy možnost do sebe podobně jako ve hře Zaklínač: Starý svět vyklopit lektvar, a dokonce si přeházet předměty, což sice není zadarmo, avšak ne vždy se na střet připravíte tak, aby to bylo adekvátní, že?

Foto: Ondřej Zeman

Orientovat lze vašeho hrdinu v The Elder Scrolls V Skyrim Dobrodružná hra různými směry.

Následuje vždy hod nepřítele, načež můžete hodit se svým společníkem, když ho tedy náhodou máte. No a když není dostupný, musíte si zvolit, jakou ze tří akcí vykonáte. Vsadit můžete na útok, obranu nebo speciální akci, která je spojena třeba s léčením. Možností je opět hodně, takže člověk musí svůj krok ve titulu The Elder Scrolls V: Skyrim – Dobrodružná hra uzpůsobit dané situaci. Samotný formát soubojů je podle mého názoru plynulý a nikterak nepřístupný, což vnímám pozitivně.

Foto: Ondřej Zeman

Během zakázek můžete v The Elder Scrolls V Skyrim Dobrodružná hra i selhat.

Rozhodně to není tak, že by při střetech člověk musel čelit komplexním situacím. Pokud jde pak o náročnost, tu definuje primárně to, v kolika hrajete, protože podzemní tvory, městskou chásku i monstra z divočiny je zkrátka snazší eliminovat, když máte kamarády než v případě, že putujete osamoceni nebo s najatým společníkem, který přeci jen není tak efektivní jako živý hráč.

Foto: Ondřej Zeman

The Elder Scrolls V Skyrim Dobrodružná hra vám nabídne hromadu karet a pěknou mapu.

The Elder Scrolls V: Skyrim – Dobrodružná hra je splněným snem fanoušků Skyrimu holdujícím deskovkám

The Elder Scrolls V: Skyrim je hrou, která je napříč herním spektrem vnímána různě. Někteří ji milují, zatímco jiným zkrátka nesedí formát, jakým je zpracována. The Elder Scrolls V: Skyrim – Dobrodružná hra i v tomto ohledu kráčí ve stopách svého vzoru. Jedná se o velmi povedené RPG z oblíbeného univerza, které ovšem nenadchne hráče ani tak příběhem jako spíše vedlejšími zakázkami a hromadou aktivit, jimiž se dá zabývat.

Za sebe bych pak dal do popředí, že vedle dvou kampaní vám nabídne ještě volný režim, který si můžete okořenit hrstkou dodatečných karet. Jakožto celek podle mého The Elder Scrolls V: Skyrim – Dobrodružná hra představuje kvalitní titul, který rozhodně stojí za pozornost. Jediné, co může odrazovat, je cenovka, cílové skupině orientované na Skyrim však pravděpodobně trnem v oku nebude.

Za poskytnutí kopie hry The Elder Scrolls V: Skyrim – Dobrodružná hra na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz