Hlavní obsah
Umění a zábava

Kvíz: Víte jak se slaví Halloween ve světě? Otestujte se!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik.com

Ilustrační obrázek.

Halloween - někteří ho milují, jiní ho mají za komerční svátek. V Česku máme místo něj Dušičky a své tradice. Víte ale, jak se Halloween slaví ve světě a jaké jsou zvyky v zahraničí?

Článek

1. Začneme od začátku. Halloween i ostatní varianty svátku vzpomínky na zesnulé se slaví od nepaměti. Obecně se Halloween považuje za moderní Americký svátek, ale není tomu pravda. Kdo tedy začal s tímto svátkem?

a) Vikingové

b) Keltové

c) Indiáni

Řešení: b) Keltové. Kořeny Halloweenu jsou v pohanském svátku Samhain, který oslavuje konec keltského kalendářního roku a příchod zimy.

2. Keltové věřili, že se v této době mrtví mohou vrátit zpátky na zem a živí nahlédnout do podsvětí. Aby zesnulí trefili domů, nechávají se pro ně na oknech svíčky a u stolu čeká prostřené jídlo. Kde se i dnes drží tyto zvyky?

a) v Mexiku

b) v USA a ve Velké Británii

c) ve Skotsku a některých oblastech Irska

Řešení: c) ve Skotsku a některých oblastech Irska. A to konkrétně v noci z 31. října na 1. listopadu, kdy křesťané slaví svátek Všech svatých.

3. V předvečer Všech Svatých se děti v USA převléknou do kostýmů a vyráží do sousedství koledovat. Co děti udělají, pokud si nic nevykoledují?

a) Odejdou a později se vrátí sousedy postrašit

b) Ozdobí dům sousedů toaletním papírem, vajíčky či jinými věcmi

c) Odejdou a budou vyprávět, že v tomto domě straší

Řešení: b) Ozdobí dům sousedů toaletním papírem, vajíčky či jinými věcmi. Často se také používá zubní pasta, mouka nebo kečup.

4. Součástí Dnu Mrtvých jsou jsou rodinné sešlosti, výstavba domácích oltářů a návštěvy hřbitova. Hroby lidé pečlivě vyčistí a večer sem zesnulým přinášejí dary a jejich oblíbená jídla. Kde se slaví Den Mrtvých?

a) v Asii

b) ve státech na jihu Evropy

c) v Mexiku

Řešení: c) v Mexiku. Pro Mexičany je smrt součást života, nad kterou není třeba příliš truchlit – mnohem raději na své milované s radostí vzpomínají. Proto 1. a 2. listopadu (někde i dřív) oslavují Den mrtvých, Día de los Muertos.

5. Příznivci vúdú Fet Gede, svaví svátek smrti či mrtvých předků. Lidé se převlékají do kostýmů, vyrážejí za předky na hřbitov a nosí jim dary a květiny. Uctívá se také Baron Samedi. Kdo je Baron Samedi?

a) Pán smrti a plodnosti

b) Pán smrti a mrtvých

c) Pán posmrtného života a zesnulých

Řešení: a) Pán smrti a plodnosti. Lidé mu obětují svíčky, květiny, jídlo a rum s chilli papričkami, který má Baronovi zahřát kosti.

6. V Itálii se slavnost jmenuje Tutti i Santi (Všech svatých) a jedná se o náboženský svátek, ke kterému se váže mnoho lidových tradic. Probíhá ve dvou dnech: 1. listopadu jako Všech svatých a 2. listopadu jsou Dušičky. Co během těchto dnů Italové dělají?

a) v tichosti truchlí, chodí na hřbitov, zdržují se více doma a v celé Itálii vládne tiché a  klidné období

b) celé rodiny vychází do průvodu, kde symbolicky vzpomínají na zesnulé a poté vše vyvrcholí rodinnou večeří, přičemž jeden stůl je nachystán pro zesnulé

c) navštěvují známé a příbuzné, dávají si dárky, vyrážejí na hřbitov, oblékají si halloweenské kostýmy, vydlabávají dýně a pečou tradiční sladkosti

Řešení: c) navštěvují známé a příbuzné, dávají si dárky, vyrážejí na hřbitov, oblékají si halloweenské kostýmy, vydlabávají dýně a pečou tradiční sladkosti. Dále se po celé zemi pořádají noční návštěvy hradů a krypt, průvody duchů, ohňostroje, promítají se slavné horory.

7. Vyřezávání dýní je neodmyslitelnou součástí těchto svátků. Proč se dýně vyřezávají a dávají se do nich svíčky?

a) je to tradice pro děti a tradiční dekorace

b) vyřezaná dýně se zapálenou svíčkou má za úkol odehnat zlé duchy

c) jedná se o symbol úrodnosti a dýně mají za úkol přivést duše zesnulých domů

Řešení: b) vyřezaná dýně se zapálenou svíčkou má za úkol odehnat zlé duchy.

8. V Nepálu se slaví  mimořádně oblíbený svátek krav Gai Jatra. Váže se k němu pověst o královně, která ztratila syna a nedokázala přestat truchlit. Kdy se tento svátek slaví?

a) na konci října

b) na přelomu října a listopadu

c) na přelomu srpna a září

Řešení: c) na přelomu srpna a září. Místní, kterým někdo zemřel v posledním roce, zde vyrážejí do průvodu, kde se setkávají s ostatními rodinami. Vedou s sebou krávu, které jsou zde uctívané, nebo malé dítě převlečené za krávu či za některého boha nebo bohyni. Součástí oslav jsou i komická představení. Lidé si mají uvědomit, že nejsou na svůj smutek sami.

Anketa

Slavíte Halloween?
Ano, máme to rádi
0 %
Ne, v Česku máme dušičky
50 %
Slavíme Halloween i Dušičky
50 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Zdroje: článek Proženy.cz, článek Prima Zoom, článek Seznamzprávy.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz