Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Nejsem ani muž, ani žena. Jsem nebinární. Společnost mě nechápe

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikipedia, CC0 1.0

Ilustrační obrázek vlajky nebinární.

Nejedná se o muže ani o ženu. Nebinární jedinci se sami označují jako „To“ či „Ono“. Ve společnosti se pak setkávají s nepochopením a diskriminací. Co to ale znamená být nebinární? Není to jen další trend?

Článek

Společnost v posledních letech zažívá fenomén LGBT a LGBTQ+ komunit. Do těchto spadají i nebinární. Co to ale vlastně je a jak člověk dojde k tomu, že se cítí být nebinární?

Co znamená nebinární?

Člověk, který se označuje jako nebinární, se necítí být mužem ani ženou. Jedinec se narodil jako dívka či chlapec, ale během svého vývoje dospěl k tomu, že se necítí být ani jedním. Neidentifikuje se tak těmito dvěma pohlavími. Nebinární osoba také na první pohled nemusí vypadat jako muž nebo žena, neboť se obvykle snaží vypadat „neutrálně“.

Za vše mohou hormony?

„Biologické pohlaví ovlivňuje skladba hormonů v těle, pohlavní žlázy a pohlavní chromozomy, XY pro mužské pohlaví a XX pro ženské. Hladiny hormonů jsou v lidských tělech různé přirozeně a během života se mění v závislosti na prostředí, na sociální roli (např. rodičovská role). Biologické pohlaví je určeno dětem po porodu na základě vzhledu jejich vnějších genitálií. Zároveň je dítěti přiřčena i genderová identita, obecně se předpokládá že se tato bude shodovat s určeným biologickým pohlavím.“ Uvádí Ivana Sochová.

Člověk během svého dospívání objevuje sám sebe, a to nejen po fyzické, ale také po psychické stránce. První projevy nemusí být vůbec nápadné. Jedinci si často ze začátku myslí, že mají homosexuální sklony nebo jsou trans. Poté, co vyzkouší různé varianty sami sebe, mohou dojít k tomu, že se necítí být ani jedním pohlaví, a do úvahy tak připadá být nebinární.

Genderově neutrální už od kojence

Firmy, které vyrábí hračky pro děti, si v posledních letech začaly pohrávat s myšlenkou, že hračky nemusí být vymezeny na kategorie pro děvčata a pro chlapce. Zejména v Americe se tato myšlenka velmi chytla. V jiných částech světa se šíří myšlenka, že růžová barva není jen pro děvčata a modrá jen pro chlapce. Rodiče, zejména pak kojenců a batolat, se tak snaží odbourat zavedený stereotyp. Konec konců miminka v roztomilých oblečcích jsou krásná, ale opravdu není důvod určovat, která barva je pro děvčata a která pro chlapce. Nechť si rodiče oblékají své ratolesti dle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Více pobouření vzbudily genderově neutrální hračky, neboť s tímto je spojeno tvrzení, které říká, že by se děti měly vychovávat v genderově neutrálním prostředí tak, aby si poté samy mohly určit, čím se cítí být. Problémem by mohlo být, že společnost nezná takový styl výchovy a takto vychovávané dítko by se mohlo často dostávat do nepříjemných situací.

Nový trend?

Jak je již výše uvedeno, nebinární se neidentifikují ani jako jedno pohlaví. Nebinarita určitě není žádnou novinkou, avšak díky moderní době a různých LGBT a  LGBTQ+ pochodů a událostí, se jí dostává velké pozornosti. Lidé často netuší, co to vlastně nebinarita je, a považují to za nový trend a výmysl moderní doby, jak se odlišit nebo na sebe upoutat pozornost. V každém případě bychom se jako lidé měli navzájem respektovat. Heterosexuálům také nikdo nevyčítá jejich orientaci, naopak je i dnes některými stále branná jako samozřejmost a cokoliv jiného je pro ně špatně. Také není důvod k žádným posměškům.

Diskriminace a nepochopení

Nebinární se často setkávají s nevhodnými narážkami a nepochopením. Společnost nechápe, jak je možné, že se někdo necítí být ani jedním pohlavím. Zde se navrhuje otázka proč tomu tak je - neinformovanost ostatních či nulový zájem přijmout něco odlišného. Není potřeba být zaujatý nebo mít předsudky. Lidem také může vadit velká propagace LGBTQ+ komunity.

Diskriminací může být např. uvádění pohlaví ve formulářích. V kolonkách jsou v nabídce pouze dvě možnosti. Někteří jedinci vidí diskriminaci také v tom, když jsou nějaké výrobky určeny pro muže nebo pro ženu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz