Hlavní obsah
Lidé a společnost

Osiřelý a zadlužený Jaromír Soukup „uklidil“ 200 milionů do luxusních bytů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: VitVit/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license

Byty v budově V Tower jsou pro Jaromíra Soukupa jedno z posledních znamení „V jako vítězství“

K rozchodu Agáty Hanychové a Jaromíra Soukupa zřejmě přispěly také starosti mediálního magnáta. Zatímco jeho televizní Barrandov se potápí, on sám vydělané peníze včas investoval do nemovitostí.

Článek

„Je něco, co vám jako své instarodině dlužím říct jako první. Náš vztah s Jaromírem je minulostí. Naše cesty se rozdělily a kráčíme si zase každý svou vlastní. Bolí to. Není pro mě lehké o tom mluvit, psát tyto řádky a přiznat si, že jako pár spolu nepůjdeme dál,“ oznámila dnes influencerka Agáta Hanychová (38) na svém instagramovém účtu. Jejich vztah nevydržel déle než jeden a půl roku a mají z něj dceru Rozárku, které má být Jaromír Soukup (54) do budoucna „skvělým tátou“.

Ale o napětí ve vztahu mezi těmito dvěma výraznými individualitami leccos napověděl už konec společného pořadu Agáta Jaromíra Soukupa vysílaný na jeho TV Barrandov. K tomu došlo loni na podzim. Bývalý boxer s až býčí povahou na tiskových konferencích sice tvrdil, že kulinářská show bude vysílána tak dlouho, jak potrvá jejich vztah, už po několika týdnech však bylo jasné, že se jejich dominantní povahy stěží snesou. Soukup během natáčení odcházel z placu a pořad byl po několika týdnech „odpískán“, oficiálně kvůli zdravotním problémům jeho těhotné partnerky.

Začátek konce: virus a zrada z Číny

Mediální magnát však neosaměl jen v soukromé sféře. V posledních letech má doslova existenční starosti, jeho impérium sice sestává z TV Barrandov, vydavatelství Empressa Media (časopisy Sedmička, Instinkt a další), ale tyto ztrátové aktivity dotuje z příjmů své mediální agentury Médea. Ta zprostředkovává zadávání reklamy mezi firmami a médii. Soukup ji převzal koncem 90. let a vybudoval z ní jednoho z hlavních hráčů na českém trhu, který má ve svém portfoliu okolo 600 klientů. Před dvěma lety však dal Soukupovy vale její obchodní ředitel Filip Doubek, který přestoupil do konkurenční agentury ze skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka. Jeho Sazka za reklamu ročně utratí 1,5 miliardy korun a Médea si z těchto značných prostředků po tomto kroku už neukrojí svůj díl.

S příchodem koronavirové pandémie však plošně klesla inzerce jako taková. Mediální agentury, které tyto poptávky pro velké klienty zprostředkovávají, měly najednou méně zakázek a mediální domy i reklamy k otištění ve svých časopisech. Soukup to „schytal“ hned ze dvou stran: zatímco Médea, která zprostředkovává prodej a nákup reklamního prostoru, měla méně byznysu a slabší tržby, Empresa Media se zase potýkala s výrazným propadem reklamních příjmů. Navíc ho před dvěma lety opustili investoři z čínské skupiny CITIC, Soukupovi pravděpodobně zprostředkovaní Martinem Nejedlým, poradcem prezidenta Miloše Zemana. Za to se mu Soukup odvděčil pořadem Týden s prezidentem vysílaném do začátku roku 2020 na TV Barrandov.

Podle aktuálních informací mají pohledávky firem Jaromíra Soukupa činit až 312 milionů korun. Jeho TV Barrandov šiřitelům televizního signálu dluží celkem 153 milionů korun, z toho České radiokomunikace si nárokují 40 milionů a Czech Digital Group 113 milion korun.

Nemovitosti jsou jistota

Jaromír Soukup zdaleka nejlépe vidí do svého podnikatelského účetnictví a tak předvídavě uplatnil peníze z lepších časů v luxusních realitách. Z budovy V Tower na pražské Pankráci mu patří čtyři byty na úrovni dvacátého patra. Celkem tam vlastní 618 metrů čtverečních obytné plochy, 222 metrů teras a sedm garážních míst. Odhadem se má jednat o investici ve výši 200 milionů korun.

Architektem projektu je Radan Hubička. Dům má 30 pater a slibuje použití unikátních technologií, na interiérech bytů se podíleli čeští architekti, kteří šijí majitelům byty na míru. Mrakodrap slibuje krom služeb recepčního, fitness centra, bazénu a kinosálu i služby jako mytí psů nebo hlídání dětí. Podle dostupných informací Soukup svou investici obratem přepsal na členy své rodiny. Dá se říci, že tak jedná zodpovědný kapitán na potápějícím se Titaniku. Pokrevní cestující odplouvají na záchranných člunech, jen jeho metr devadesát vysoká osamělá silueta zůstane na můstku až do konce dříve tak skvoucího mediálního plavidla.

Seznam zdrojů:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz