Hlavní obsah

Generál Laudon - jede přes vesnici

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Image by brgfx on Freepik

Generál Laudon jede přes vesnici, generál Laudon jede přes ves…takhle mi to zpívala má česká teta. To ni bylo tak 5 let, ale pamatuju si to dodnes.

Článek

Generál Laudon, vlastním jménem Ernst Gideon von Laudon, je známý především jako rakouský vojenský velitel, který se proslavil svými odvážnými a často překvapivými vojenskými taktikami. Narodil se 2. února 1717 v Tootzenu v Livonsku (dnešní Estonsko) do šlechtické, ale chudé rodiny. Jako mladý kluk zřejmě nikdy nesnil o tom, že se stane jedním z nejznámějších vojevůdců své doby. Představoval si možná jiný život, třeba jako farmář nebo řemeslník, ale osud tomu chtěl jinak.

Laudonova vojenská kariéra začala ve službách ruské armády, ale když mu car Petr II. odmítl povýšení, rozhodl se mladý Laudon přestoupit do rakouské armády. Jak se říká, když ti jedny dveře zavřou, otevřou se jiné – a ty rakouské byly pro něj jako brána do nebe. Stal se důstojníkem a jeho odhodlání a schopnosti mu brzy získaly pověst neohroženého a chytrého velitele.

Během sedmileté války (1756–1763) proti Prusku se proslavil svými odvážnými manévry. Jeho hvězdný okamžik přišel v roce 1757, kdy u obce Kolín zničil pruskou armádu. O rok později, u Domstadlu, se mu podařilo zajmout významný pruský konvoj a to mu vyneslo nejen uznání, ale i respekt mezi svými vojáky. Bylo to jako kdyby v dnešní době někdo dokázal hacknout bankovní systém a ještě k tomu legálně.

Laudonova taktika nebyla jen o hrubé síle. Byl to muž, který si uvědomoval sílu překvapení a rychlosti. Dokázal své vojáky vést k nečekaným útokům, které často rozhodly bitvu ještě dřív, než vůbec začala. Jeho legendární tažení proti Turkům v roce 1789, kdy dobyl Bělehrad, je toho skvělým příkladem. Zde prokázal, že věk je jen číslo – bylo mu tehdy 72 let!

Mimo bitevní pole byl Laudon také známý svou skromností a oddaností. Nebyl to ten typ generála, který by se opájel slávou a bohatstvím. Naopak, žil skromně a vždy dával přednost svým vojákům a své zemi. Lidé ho milovali nejen pro jeho vojenské úspěchy, ale i pro jeho lidskost a spravedlnost. Byl to člověk, který si zasloužil úctu nejen svými činy, ale i tím, jaký byl jako člověk.

Ernst Gideon von Laudon zemřel 14. července 1790 ve věku 73 let. Jeho odkaz však žije dál. Když se dnes řekne „Generál Laudon“, mnoho lidí si vybaví nejen vojenské triumfy, ale i legendární píseň „Generál Laudon jede skrz vesnici“, která dodnes připomíná jeho hrdinství.

Laudon byl a je symbolem odvahy, taktického génia a lidskosti. Byl to muž, který dokázal svým životem inspirovat generace a jeho příběh je důkazem toho, že i z chudých poměrů může vyrůst někdo, kdo změní svět. Takže až příště budete přemýšlet, jaké to asi bylo ve válkách osmnáctého století, vzpomeňte si na generála Laudona – muže, který si svou cestu na vrchol vybojoval nejen zbraněmi, ale i srdcem.

zdroj: wikipedia.org, 100+1 ZZ

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám