Hlavní obsah

John Griffith Chaney - neznáte?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Image by freepik

Jack London, vlastním jménem John Griffith Chaney, se narodil 12. ledna 1876 v San Francisku. Jeho život byl plný dobrodružství, dramatických zvratů a neutuchající touhy po poznání, což se odráží i v jeho literárním díle.

Článek

Je považován za jednoho z nejvýznamnějších amerických spisovatelů a jeho příběhy jsou dodnes čtené a oblíbené po celém světě.

Jack London nebyl typickým spisovatelem, který by trávil dny v knihovně nebo na psacím stole. Naopak, jeho život byl plný akce. Vyrůstal v chudobě a od mládí musel tvrdě pracovat. Už jako chlapec prodával noviny, pracoval v továrně a dokonce se stal pirátem ústřic. Tato raná zkušenost s drsným životem na ulici a moři ho silně ovlivnila a později se stala inspirací pro mnohé z jeho příběhů.

Ve svých dvaceti letech se London rozhodl vydat na Aljašku, kde se právě rozjížděla zlatá horečka. Ačkoli nezbohatl na nalezeném zlatu, získal něco mnohem cennějšího - materiál pro své příběhy. Právě zážitky z Aljašky mu poskytly inspiraci pro jeho nejslavnější díla jako „Volání divočiny“ a „Bílý tesák“. Tyto knihy dokonale zachycují drsnou krásu přírody a boj o přežití, což London sám na vlastní kůži zažil.

Jack London byl také vášnivým čtenářem a samoukem. Měl obrovskou chuť po vzdělání a sebevzdělávání. Často si půjčoval knihy z knihovny a sám se učil. Tato jeho dychtivost po vědění se promítla i do jeho psaní, kde často reflektoval své vlastní názory a filozofické úvahy. Jeho styl psaní byl ovlivněn jak jeho osobními zkušenostmi, tak literárními vzory, mezi které patřili například Rudyard Kipling nebo Herbert Spencer.

Londonův osobní život byl stejně dramatický jako jeho knihy. Byl dvakrát ženatý a měl dvě dcery. Jeho první manželství s Elizabeth „Bessie“ Maddern bylo spíše pragmatické než romantické a skončilo rozvodem. Druhé manželství s Charmian Kittredge bylo o poznání šťastnější a inspirovalo ho k napsání mnoha děl. Charmian byla nejen jeho manželkou, ale i spisovatelkou a partnerkou na cestách. Společně procestovali svět, včetně Havaje, Austrálie a jižních moří.

Kromě psaní měl London mnoho dalších zálib. Byl vášnivým sportovcem, miloval plavání, jízdu na koni a box. Jeho láska k dobrodružství ho také přivedla k jachtingu. Se svou jachtou Snark se vydal na dvouletou plavbu po jižních mořích, která se stala námětem pro knihu „The Cruise of the Snark“.

London byl také aktivním socialistou a členem Socialistické strany Ameriky. Jeho politické názory byly silně ovlivněny jeho zážitky z dětství a mládí, kdy viděl nespravedlnost a bídu pracujících lidí. Ve svých esejích a projevech často kritizoval kapitalismus a bojoval za práva dělníků. Jeho sociální cítění se promítlo i do jeho literárního díla, kde často zobrazoval konflikty mezi chudými a bohatými, silnými a slabými.

Navzdory svému úspěchu a slávě trpěl London celý život zdravotními problémy a depresemi. Jeho intenzivní životní styl, včetně častého pití alkoholu, si vybral svou daň. Zemřel 22. listopadu 1916 ve věku pouhých 40 let na svém ranči v Glen Ellen v Kalifornii. Příčina jeho smrti je dodnes předmětem spekulací, někteří věří, že šlo o sebevraždu, jiní o předávkování léky proti bolesti.

Jack London zanechal po sobě bohaté literární dědictví. Jeho knihy, povídky a eseje nadále inspirují čtenáře a spisovatele po celém světě. Jeho život byl ztělesněním dobrodružství, neúnavného hledání pravdy a boje za spravedlnost, což z něj činí jednu z nejzajímavějších postav literární historie.

Autorský článek a wikipedia.org.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám