Hlavní obsah

Sylvia Plath - talentovaná a depresivní

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Image by upklyak on Freepik

Sylvia Plath, známá americká spisovatelka a básnířka, se narodila 27. října 1932 v Bostonu. Její život byl plný vzletů a pádů, což se promítlo do její tvorby i osobního příběhu.

Článek

Už jako malá holka byla výjimečná. První báseň napsala v osmi letech, což je na dítě opravdu pozoruhodné. Bohužel, v tom samém roce přišla o svého tátu, což ji velmi zasáhlo a ovlivnilo po celý život.

Sylvia byla vždycky velmi cílevědomá a talentovaná. Studovala na Smith College, kde byla vzornou studentkou, ale pod povrchem bojovala se silnými depresemi. V roce 1953 zažila těžký nervový kolaps a pokusila se o sebevraždu. Naštěstí se jí podařilo z této krize dostat a získala prestižní Fulbrightovo stipendium na studium v Cambridge v Anglii.

V Anglii se seznámila s básníkem Tedem Hughesem, do kterého se rychle zamilovala. Vzali se v roce 1956. Jejich vztah byl vášnivý, ale zároveň komplikovaný. Měli spolu dvě děti, Friedu a Nicholase, a přestěhovali se zpátky do Anglie. I když je spojovala láska k literatuře, jejich manželství bylo plné nevěr a emocionálních bouří, což Sylvii často vedlo k pocitům osamělosti a deprese.

Sylvia milovala přírodu, zvlášť moře. Tento motiv se často objevoval v jejích básních a představoval pro ni jak útočiště, tak hrozbu. Kromě psaní měla také talent na malování. Její kresby a obrazy odhalují další stránku její umělecké duše, kterou veřejnost příliš neznala.

Její jediný román „Pod skleněným zvonem“ je částečně autobiografický a popisuje její boj s duševní nemocí. Když kniha poprvé vyšla, nebyla příliš úspěšná, ale po její smrti se stala uznávaným dílem a klíčovým textem moderní literatury.

Sylvia si také psala deníky, kde otevřeně popisovala své myšlenky, pocity a každodenní zážitky. Tyto deníky poskytují hluboký vhled do jejího složitého nitra a tvůrčího procesu. Její poezie je známá svou syrovou emocionalitou a silnými obrazy. Sbírka „Ariel“, která vyšla po její smrti, obsahuje některé z jejích nejslavnějších básní, jako jsou „Lady Lazarus“ a „Daddy“.

Bohužel, Sylvii se nepodařilo zvítězit nad svými vnitřními démony. 11. února 1963 spáchala sebevraždu, což šokovalo literární svět. Její smrt byla tragickým vyvrcholením jejího těžkého života a dodnes je předmětem mnoha diskusí a analýz. Mnozí ji vidí jako oběť své doby, kdy nebyla dostatečně chápána a podporována v boji s duševní nemocí.

I přes svůj krátký život zanechala Sylvia Plath obrovský otisk v literatuře. Její díla nadále inspirují a fascinují nové generace čtenářů a spisovatelů. Sylvia byla výjimečnou ženou s vášní pro literaturu, která se snažila překonat své osobní trápení skrze své umění. Její odkaz žije dál a její básně a příběhy stále mluví k lidským srdcím.

Autorský text s pomocí wikipedia.org a databazeknih.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám