Hlavní obsah
Věda

Cholesterol. Proč jsou doporučené limity tak neuvěřitelně nízko?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Oto Otépka

Korejská studie

Doporučená rozpětí hladin cholesterolu a LDL jsou v rozporu se studiemi.

Článek

První otázka, kterou si člověk položí, když přemýšlí o cholesterolu, je, jakou úroveň cholesterolu nebo LDL bych měl mít, abych se dožil požehnaného věku. Ponořil jsem se do studií. Tentokrát mi u toho málem shořel mozek. Protože rozdíl mezi oficiálním doporučením a tím, co vyplývá z mnoha studií, je ohromný.

Například obrovská korejská studie na úvodním obrázku ukazuje vztah mezi úmrtností a hladinou cholesterolu v krvi. Z obrázku je zřejmé, že největší šanci na přežití mají lidé s hladinou kolem 230 mg/dl což je ekvivalent u nás známější jednotky 5,95 mmol/L. Nejvyšší úmrtnost nehrozí s vyšší hladinou, nýbrž s nižší a to poměrně dramaticky. Už dvojnásobné riziko úmrtí hrozí u hladiny cca 120 mg/dl (3,1 mmol/L)

A kde jsou doporučené limity? Na mém krevním testu je doporučené rozpětí pro celkový cholesterol 2,9-5 mmol/L. A na tomto místě se můj mozek zasekl a přestal fungovat. Proč je optimální hladina cholesterolu pro přežití mimo doporučené pásmo? A proč je hladina, u které hrozí dvojnásobné riziko, v něm? Zbláznili se všichni? Nebo já jedu v protisměru?

Dal jsem si pár dní na odpočinek, abych vychladnul, a začal znovu. Představoval jsem si argumenty příznivců statinů:

„Musíš koukat na ‚špatný‘ LDL cholesterol.“
To jsem udělal, (obr.2) a dostal jsem podobnou odpověď. Riziko je primárně NÍZKÁ hladina LDL. Pod hladinou 70 mg/dl (1,81 mmol/L) hrozí o 70% vyšší riziko úmrtí. Doporučené rozpětí na mém krevním testu je 1,2-3,0 mmol/L! Chcete mě zabít?

Foto: Oto Otépka

Obrázek 2



Další studie z Dánska (obr. 3) potvrzuje nálezy kolegů z Číny a Koreje. Optimální hladina LDL pro přežití je kolem 3,6 mmol/L

Foto: Oto Otépka

Obrázek 3



„A co kardiovaskulární úmrtí? “
Ano, tam je vztah o něco více vyrovnaný mezi rizikem nízké a vysoké hladiny (obr. 4). Ale mě spíš zajímá, jestli umřu, než na co to bude, ne? A proč bych měl preferovat, že nedostanu infarkt a zemřu třeba rakovinu jater nebo pomalé udušení při zápalu plic? A navíc, optimální hladina pro přežití je pořád výrazně mimo zdravotními autoritami doporučené pásmo.

Foto: Oto Otépka

Obrázek 4



„Myslíš, že by všichni ti akademici a lékaři doporučovali nesmysl?"
No, tak na to jsem si poupravil názor během covidu.

Opravdu doporučuji projít si studie v odkazech. Možná jsem někde udělal chybu a budu rád, kdyz mě na ni upozorníte. Nejspíš najdete i mnoho studií docházejících k závěru, že se snižování úrovně lipidů vyplatí. Ale pokud se soustředíte na cíl úmrtnosti ze všech příčin, chuť na statin vás asi přejde, protože vlastně u všech studií vyplývá mnohem větší riziko z příliš nízké hladiny.

I v Americe zkoumali, jaká hladina LDL vede k největší naději na přežití (obr.5). Proč se pouštěli do jejího snižování, musí vědět jejich zdravotní autority. Já nevím.

Foto: Oto Otépka

Obrázek 5

Jedná studie jaro nedělá, můžete si říct a budete mít pravdu, obzvlášť u observačních studií. Ale pokud jedna studie za druhou z různých zemí i kontinentů replikuje stejné výsledky, výsledky už mají váhu.

Prošel jsem si také studie, měřící průměrné hladiny cholesterolu v populaci. Průměrný Američan měl v r. 1960 cholesterol 222 mg/dL. Na přelomu tisíciletí to už bylo 203 a o pár let později se Amerika dostala pod 200! Poslední dostupné měření z r. 2018: 188! Válka vyhlášená cholesterolu užíváním statinů zvítězila. Teď jsou Američané určitě mnohem zdravější, než byli v r. 1960. Nejzdravější na světě!

Abych nekončil úplně cynicky, podle řady jiných studií, které se kupodivu shodují i s doporučením autorit, existuje účinná prevence kardiovaskulárních rizik. Zdvihnout zadek a jít se trochu projít. Zacvičit si. Udržovat se v dobré náladě. Udržet si dobré vztahy s okolím. Nepřejídat se. A zůstat optimisty.

Studie:

https://www.nature.com/articles/s41598-018-38461-y?fbclid=IwY2×jawGEoWRleHRuA2FlbQIxMQABHdlFULcdM4TgHxDLSOSfo4VaXomNKVQs81jZDIKEc0QDnnQjvu1Vmhi1sg_aem_vu7c62-xTrMS1bgDwrTjcg

https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/JAHA.121.023690?fbclid=IwY2×jawGEoYpleHRuA2FlbQIxMQABHYbWi5SHLYlsNFlxJKVgJ8FYvrJQHBEZvVVNERUSJq_ObAHRYwX93ZD2FA_aem_Ake_wtgr0DDMS_qo8DGyqQ

https://www.bmj.com/content/371/bmj.m4266?fbclid=IwY2×jawGEobhleHRuA2FlbQIxMQABHekOEWlFvnCMjux8cKLNS5_V5AqJHyodp_2rOv0gLlxzgwvmmuUXqe0JMg_aem_toXsvgJ3BmukygT7_N1ptA

https://bmjopen.bmj.com/content/14/3/e077949?fbclid=IwY2×jawGEoeBleHRuA2FlbQIxMQABHVW0W_WIcDwDd5DQrKALBi4jyrLaQ68pRqkqL0Y441J-_tzIqT_nIeAD4w_aem_cOhOERTyCL3TQ32gNVa60g

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám