Článek
Lidé mají tendenci akademikům důvěřovat. Jsou to přece jenom vzdělaní lidé, kteří se zabývají bádáním, díky kterému jde lidstvo kupředu, že ano. Toho jsou si dobře vědomy skupiny lobující za maximalizaci prodejů sporných potravin, doplňků i léků.
V 50.letech americké zdravotní autority vyhlásily změnu žádoucí struktury příjmu potravin v neprospěch živočišných tuků a ve prospěch sacharidů. Netrvalo dlouho a první studie i empirická pozorování tloustnoucích Američanů začaly vysílat varovné signály, že je to chybný krok. V roce 1962 vydala American Medical Association report, ve kterém naznačovala, že právě nízkotučná dieta s vysokým obsahem cukru může způsobovat vysoký cholesterol.
To se nelíbilo představitelům cukerného průmyslu. Jejich Sugar Research Foundation (SFR) začala organizovat výzkum na dané téma. Toho se ujal profesor výživy z Harvardu dr. Mark Hegsted. Po několika zdrženích a odkladech vyšla v prestižním časopise NEJM práce, která „odhalila“, že k prevenci srdečních chorob je nutné snížit příjem živočišných tuků. Prestiž akademika i jeho instituce pomohly přesvědčit veřejnost, že cukr není problém.
Až po dvou desetiletích byla odhalena korespondence mezi prof. Hegstedem a SFR, která usvědčila akademika z toho, že byl uplacen, aby výzkum směřoval žádoucím směrem. Své provizorní výsledky předkládal SFR a měnil tak dlouho, dokud nebyl výsledek přesně podle představ cukrovarníků.
Výsledky jeho práce jsou zřetelně vidět na amerických ulicích. Společenské škody jsou nedozírné.
Zdroj: https://www.dailymail.co.uk/health/article-3785753/How-sugar-industry-paid-prestigious-Harvard-researchers-say-fat-NOT-sugar-caused-heart-disease.html?ito=amp_twitter_share-top&fbclid=IwY2×jawGm7jtleHRuA2FlbQIxMQABHYBPZfr4o31DvgF7uBHt82upd0clr8IbUVK5RMymfav6×gkXENR6TW229Q_aem_AdXgg_5PBzFe7UfZ4JBGpc2cyBXguOb2IfCG2tl2Sy0-jsreMJj6YUDHkbEq0E0y14Bd8JguV8bNkZPN2iWjYlC-