Hlavní obsah
Zdraví

Zachraňuje mamografie životy? Ne, říká prof. Prasad ve své prezentaci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Oto Otépka

Kanadská studie

Kvalitní důkazy neprokazují, že plošná mamografie chrání před úmrtím ženy s běžným rizikem.

Článek



Prezentace je docela obsáhlá, obsahuje mnoho studií i možné důvody, proč nejsou důkazy o ušetřených životech. Jeho teorie je postavena na různých typech rakoviny, které screening může zachytit a jejich možnostech (nebo nemožnostech) léčby.

Já se budu snažit na 5 obrázcích postihnout důkazy, které použil.

Obr.1 ( úvodní) Velká kanadská dlouhodobá studie srovnávající mortalitu žen, které podstoupily screening ve srovnání se skupinou bez mamografie. Obrázek s popisem naprosto přesvědčivě ukazuje, že nejenom úmrtí ze všech příčin, ale i  mortalita z důvodu rakoviny prsu se v obou skupinách nijak neliší.

Obr.2 a 3. Cochrane review několika dosavadních studií ukazuje nulovou ochranu mamografie proti úmrtí ze všech příčin a minimální (statisticky nevýznamnou) ochranu proti úmrtí na rakovinu prsu.


Foto: Oto Otépka

Mamografie 2

Foto: Oto Otépka

Mamografie 3


Obr 4. Švýcarská studie ukazuje, jak ženy vnímají rizika rakoviny prsu při absolvování nebo neabsolvování screeningu a jaká jsou opravdová rizika. Oranžový sloupeček ukazuje v horní části obrázku očekávání úmrtí a dolní realitu. Rozdíl je dramatický, v reálném světě je riziko zlomkem toho očekávaného a zdá se, že ženy nejsou informovány pravdivě. Možná jsou zbytečně děšeny.








Foto: Oto Otépka

SmartSelect_20240713_134550_YouTube


Obr.5. Studie ukazuje dramatický nárůst diagnostikovaných rakovin (modrá čára) po začátku screeningu a naprosto rovnou křivku (červená čára) metastatických rakovin. Tento jev považuje prof. Prasad za důkaz nad-diagnostikování rakovin. Na rozdíl od Daniela Corcose nepovažuje za možné, aby slabá dávka záření rakovinu způsobovala.


Foto: Oto Otépka

Mamografie 5


Video je přiloženo. Dále v něm kritizuje autority, které suverénně tvrdí, že jakýkoliv screening je lepší než žádný screening s tím, že by musel první vidět solidní důkazy pro takové tvrzení. Chtěl by také vidět studii, která má za cíl změřit kvalitu života pro skupinu s mamografií a bez ní. Dr. Prasad popisuje dramatické zlepšení léčby rakoviny prsu v posledních dekádách.

Já dodám, že i u nás je mnoho proponentů širokého screeningu. Náklady na plošný screening jsou významné a veřejné peníze nejsou nekonečné. Použijme je v souladu s důkazy, spíše než v souladu s intuicí.

Do příloh dám ještě kanadskou studii a  Cochrane review.

https://youtu.be/-9hQO7X1bmU?si=q_ocRvqsDRIAdBHx

https://www.bmj.com/content/348/bmj.g366?fbclid=IwY2×jawF_XphleHRuA2FlbQIxMQABHfWRgl-HCnDGfnRHIcyy2×-Xdh0e08Mq5zmvnKnZaniWk8PuBHfOBPzJoQ_aem_tw2IKPyQX8×jU4×f9gihIw

https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD001877.pub5/full?fbclid=IwY2×jawF_XrxleHRuA2FlbQIxMQABHan24RrSXX4qQmr6As5PGLFcSg4c08svR58k5vl7IB_8iTH9q3LwgrSxQQ_aem_St7hZgrR5RQ8Bk-Xwr-KPA

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám