Článek
Jako milovníka asijské kuchyně mě neustále uchvacuje její neuvěřitelná rozmanitost a hloubka chutí. Od jemně pikantních japonských ramenů, křupavých tempur a lahodného sushi, až po svěží a aromatická vietnamská jídla, která skvěle mísí sladké, slané, kyselé a pikantní prvky v dokonalé rovnováze. A nezapomínejme také na indické kari, které v sobě ukrývá nekonečnou paletu koření a vůní. Asijská kuchyně je nejen chuťovým zážitkem, ale i příběhem historie, tradic a kultury, které se skrývají v každém soustu.
Každá země, každá oblast přináší své vlastní unikátní recepty, které uspokojí všechny smysly. To je důvod, proč navštívit asijskou restauraci, která znamená cestu napříč kontinenty, kde můžete okusit autentické a jedinečné chutě, které vás zavedou do srdce Asie.
A tak jsme s Irčou se rozhodli vyzkoušet asijskou restauraci SIA, místo, kde se tradiční recepty snoubí s moderními přístupy a moderní architekturou. Jiří Štift, šéfkuchař, spolumajitel a provozovatel jednoduše vynechal písmeno „A“ ze slova Asia a získal tak jméno, které se propisuje do celého konceptu restaurace – luxusního street foodu v ultra moderním vzdušném prostředí.
Tato autentická restaurace nejen, že vyniká otevřenou kuchyní ve třech patrech, kde se pokrmy připravují přímo před hosty, ale také pečlivým servisem, vynikající prezentací jídel a v neposlední řadě mezinárodním týmem kuchařů. Klade se zde důraz na čerstvé a zdravé ingredience, jakými jsou čerstvé bylinky, zelenina, rýže a kvalitní ryby, mořské plody i kachny, kachny, kachny… Exotické přísady jsou dováženy přímo z Asie, suroviny dostupné u nás pak od ověřených dodavatelů z nejbližšího okolí. Každý pokrm je skutečnou oslavou asijské kuchyně, která je stejně pestrá, jako samotný kontinent, z něhož pochází.
Restaurant v centru Prahy má i velmi nápaditý vzdušný interiér, připomínající asijské tržiště, mimo jiné, třeba i díky plně funkčnímu drakovi, kterým je distribuován čerstvý vzduch téměř neviditelnou perforací umístěnou mezi šupinami, díky akváriím a stylovému nábytku (bez obvyklých čínských lampionů, Pan Chang uzlů a dalších dekorací jakoby „vysvětlujících“ že jde o asijskou restauraci). Budete-li mít na výběr, doporučuji sezení v úplně nejvyšším patře, nebo v prostředním, v části, kde za sklem roste bambus, je tam největší klid a budte mít hezký rozhled na celou restauraci.
V nabídce najdete průřez celou asijskou kuchyní, kterou vám připraví kuchaři z Indonésie, Nepálu, Indie, Vietnamu, Thajska, Malajsie, z Moravy i Číny. Ochutnáte různorodou gastronomii největšího kontinentu světa, z níž nejoblíbenější pokrmy jsou dva dny připravovaná pekingská kachna, knedlíčky dim sum a jídla připravovaná na grilu Robata. Jídla se tu servírují v pořadí podle toho, jak je v kuchyni připraví, nejsou nijak rozdělená na předkrmy a hlavní chody a předpokládá se, že je budete sdílet s ostatními.
V plánu byla pekingská kachna, ale naše volba nakonec padla na větší množství menších pokrmů, namísto jednoho extra velkého. Mám rád s´čchuánské Kung Pao, ale díky tomu, že se stalo základním jídlem všech čínských restaurací, připadal bych si, že jsem si v PhoŇamŇam dal „sedumnáctku s lejží“.
Takže, vynikající a pikantní Tom Kha Kai, ve které byly opravdu cítit veškeré použité komponenty (kuřecí maso, kokosové mléko, limetové listy, chilli pasta a to, co asi neumím definovat, byl galangal - siamský zázvor), chuť dokonale vyvážená a nestala se tak jen horkou a pálící teplou vodou s příchutí kokosu. Následoval Gyoza set s hovězím masem, houbami, kadeřávkem a katsuobushi, také s pečeným vepřovým bokem a kimchi, teriyaki omáčkou. Dále jarní závitky s omáčkou hoisin se zázvorem a nakládanou zeleninou. Knedlíčky Xiao Long Bao nás úplně nenadchly, ne snad, že by nebyly v pořádku, ale prostě jsme se jimi netrefili do našich chutí. Dalším luxusním pokrmem byl salát z tuňáka s chilli, avokádem, limetou a koriandrem. No a neuvěřitelný thajský salát s mátovo-koriandrovou omáčkou, chilli, fazolkami a hroznovým vínem. Ten prostě musím mít znovu. To neumím popsat, prostě si ho dej.
Jako dezert a zároveň narozeninový dort posloužily thajské lívanečky z kokosového mléka, kešu ořechů a zmrzliny z tonka fazolek.
Máte-li rádi indický Ayurvédský čaj, známý také jako Masala Chai či Yogi chai, mám pro tebe skvělý tip!
Černý čaj v kokosovém mléce s kardamomem. Opravdu velmi lahodná a zajímavá gastronomická informace. Chtěl jsem si jej nechat stočit i do termosky, kdybych si nějakou býval vzal s sebou. Tak příště.
Neprahnu po zážitcích „fine dining“, nedokážu 100% posoudit autenticitu přípravy a chutí všech pokrmů, ač jsem již za humny pobýval, ale myslím, že já jsem se nikdy v Praze v tak hezkém prostředí tak dobře „asijsky“ nenajedl. A tak nezbývá, než parafrázovat Horníčkovy Dobře utajené housle. SIA jsou dobře projezené peníze a to se v dnešním světě rádoby „exkluzivních restaurací“, nabízejících „kostky ve skluzu“ tak často říct nedá.