Hlavní obsah
Seberozvoj

Jak denně hledat sílu…?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: White Bear

Jak dalece jsme se vzdálili od lidskosti a neděláme si to sami?

Článek

Už nějaký čas ignoruji televizi a její zprávy, ale protože ke své práci využívám počítač, uvádím se každé ráno do světa, kde se lidská psychika potýká s výzvami, které nemilosrdně bijí na brány ducha. Nebudu popisovat úderné titulky článků, v novinách, crawly pod TV zprávami, či na internetu, ty si ostatně můžete přečíst sami a zvážit, čím nás novináři zásobují (abychom byli dostatečně informováni o světa běhu) Tato slova mě nechávají v bezmoci, v šoku a v zoufalství nad stavem lidské společnosti, proto se jim vyhýbám.

Jak dalece jsme se vzdálili od lidskosti a jak moc se lidská psychika a duchovní (ne)vývoj odráží v těchto šokujících událostech?

Když se podíváme na výrobce zbraní, asi není těžké si představit, že pro ně není nic lepšího než podporovat neustálé válečné konflikty a rozdmýchávat nesváry. Vždyť pro ně znamenají konflikty a nestabilita tržby a neuvěřitelný růst. Zisky těchto společností jsou přímo spojeny se ztrátou lidských životů a utrpením. A přestože se o tom nemluví na veřejnosti, není to těžké pochopit.

Stejně tak není těžké si představit, že farmaceutické firmy, které vyrábějí léky, by mohly mít zájem na udržování nemocí. Pro ně také znamenají nemoci obří tržby a vyšší prodeje. Ačkoliv by to bylo evidentně nemorální, mohou existovat tlaky, které by firmy vedly k manipulaci s informacemi nebo k udržování, či rozšiřování nemocí v populaci. Příkladů asi není třeba. Ne kvůli politické korektnosti, ale kvůli tomu, abyste se nad tím sami trošku zamýšleli.

Finanční instituce jsou dalším hráčem v této zběsilé hře, který má velký zájem na udržování různých forem dluhů a ekonomické nestability. Čím více lidí, firem, států je v dluhové pasti, tím více závislých a tím pádem vyšší potřeba dalších půjček pro jednotlivce, pro celé země.

A co média a ti, kteří nám podávají informace, jsou často ti největší manipulátoři. Jsou placeni, ochotni a připraveni vytrhnout jakékoliv citace z kontextů, přetírat skutečnosti a upravovat narativy podle potřeb těch, kdo mají zájem na zachování status quo. Nebo těch, kteří je přímo vlastní (hledej příklady). Jsou to oni, kdo nám podávají zkreslený obraz reality a udržují nás v temnotě, ve strachu z toho co bude a my se pak klepeme jak drazí psi, omlouvající své obavy a ztrátu mozků: „…ale, vždyť v televizi říkali…“

Tato konfrontační perspektiva nás nutí zamyslet se nad našimi hodnotami a nad tím, jakým způsobem jsme zapojeni do systémů, které udržují tuto neetickou dynamiku. Možná bychom jen měli přestat hledat složité odpovědi, konspirace a začít se ptát na ty jednodušší otázky, které jsou přímo před našima očima. Opravdu potřebujete vědět o přestřelkách v USA, válce drogových gangů v Mexiku, posouvá vás někam informace, že Jirešová je vyhublá na kost, jak moc oškube Monike svého Andreje? Je opravdu nutné pídit se v mediích po příčinách tragédií, vražd, násilí, nebo jiných forem lidského neštěstí? Jak moc jsou pro váš klidný a lokální život tyto balastní informace důležité?

Jedno je jisté: jakékoli změny, ať už ve světě, nebo ve své vlastní duši, začínají kdesi uvnitř. Je na čase se ptát sami sebe, jak můžeme přispět k uzdravení  lidského ducha ve světě, který se zdá být ztracen.

V každodenním záplavě informací a zaručených zpráv, každodenní dávce „šokujících odhalení“, je velmi snadné se ztratit, ale i v nejhlubších stínech můžeme najít světlo a malinko přispět k obnově lidského ducha. Jak?

Prvním krokem je možná  uvědomit si, že ne vše, co nám média, sociální sítě, nebo „autority“, či celebrity říkají, je pravda. Zpochybňujme, zkoumejme a hledejme informace sami. Nepřijímejme slepě to, co nám servírují, aniž bychom to kriticky s využitím selského rozumu promýšleli. Možná je ale ještě lepší variantou to prostě vůbec nekonzumovat, nevěnovat tomu energii, nevěnovat tomu svou pozornosti, neztrácet tím čas, protože tomu stejně nerozumíme a ujišťuji vás, že „všechno je jinak“.

Prostě vědomě odmítejte negativní a destruktivní obsah, myšlenky, zprávy, které pouze posilují pocit beznaděje a strachu z budoucnosti.

Investujte čas a energii do sebepoznání a svého skutečného života, do poznání blízkých osob, svého nejbližšího okolí. Nechte stranou umělé světy „celebrit“ a jejich zdánlivě dokonalé životy, vykašlete se na řešení neřešitelného na druhém konci planety. Žijme svůj vlastní život autenticky a naplno, ale teď a tady, kde to má smysl.

A konečně, mějme na paměti, že každý z nás má sílu a schopnost proměnit svět kolem sebe.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz