Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Jak velké auto je obytné auto?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Libánský

I takhle může vypadat obytné auto.

Prozkoumejte svět obytných aut a cestování s nezávislostí

Článek

Na webu je mnoho zajímavých diskusí o tom, jaké auto je to nejlepší na spaní v něm. Do těchto diskusí se však nechci pouštět a nechám to na zvážení každého. Kolik lidí, tolik názorů. Stejně tak se nechci pouštět do polemik o negativním a bezohledném chování některých majitelů velkých i malých obytných aut, které může skutečně narušit obecný názor na spaní v autech. Řeč by asi byla především o ohleduplnosti k okolnímu prostředí, kde lze snadno svým chováním rušit klid a pořádek na veřejných prostranstvích, jako jsou parkoviště či přírodní rezervace, i o nevhodném parkování, nebo vyhazování odpadků, které může způsobit neúctu k místní komunitě a zhoršit postoj veřejnosti na spaní v autech. Pokud majitelé všech typů a velikostí obytných aut nelegálně a bezohledně parkují na místech, kde je to zakázáno, znečišťují životní prostředí, může to vést k omezení přístupu k těmto místům pro všechny, včetně těch, kteří pravidla bez problémů respektují. Toto negativní chování pak jako chování jednotlivce může vyvolat negativní reakce, ovlivňovat pozitivní názor na tuto alternativu cestování a povzbuzovat místní autority k zavedení přísnějších opatření. Tedy, tyto aspekty raději vynechám, protože by se strhla lavina zbytečných komentářů.

Já však mluvím o variantě, kdy už své „neobytné“ auto máte, nebylo primárně určeno ke kempování a ex post řešíte, jak v něm občas pohodlně přespávat.

Nemluvím o variantě různých skvělých vestaveb, vyráběných na zakázku do většiny dnešních dodávek a SUV. Mluvím o tom, jak před víkendem nevyndávat sedačky, místo nich neinstalovat různé moduly, úchyty, desky apod. Vůbec nic proti nim nemám, vždyť i já stále toužím pro krátkém Mulťáku s jednoduchou vestavbou, nezávislým topením a vařičem.

Ale i v běžném, pro spánek prostorově přijatelném, autě s minimálním vybavením může přenocování být překvapivě příjemný zážitek, který nabízí svobodu, flexibilitu a dobrodružství. Zde je můj pohled na několik aspektů, které činí toto dočasné „příbytky“ přitažlivým:

1. Flexibilita a nezávislost: Pokud cestujete i na delší vzdálenosti nebo objevujete nová místa, není vždy snadné najít ubytování včas. Někdy se rozhodujeme pro cestu ze dne na den a možnost ubytování je jedním z důležitých faktorů, které ovlivňují rozhodnutí, zda se vydat na cestu. Přenocování v autě vám poskytuje flexibilitu zastavit se kdykoliv a kdekoli a nemusíte se starat o rezervace nebo ceny za ubytování. Pokud se týká cestovního a řidičského komfortu, nedochází téměř k žádným změnám a provizoriím. Prostě jedete si svým autem, na které jste zvyklí, znáte jeho vlastnosti, ovládání, limity, spotřebu…

2. Jednoduchost a efektivita: S minimálním vybavením se vyhnete složitému procesu přípravy a balení. Stačí mít pohodlný spací pytel, případně nafukovací matraci, „stále připravenou“ krabici s nezbytnostmi a bez nutnosti komplikovaného a časově náročného přestavování vozu si zachováváte jednoduchost a efektivitu cestování. My jsme v XC60 ponechali prostor auta čistě na spaní a další náležitosti, jakými jsou naše polní kuchyně, kempovací stůl, židle, vařič, oblečení putovaly do střešního boxu. K tomuto vybavení patří nezbytně nutná krabice s toaletními potřebami, powerbankou pro mobily, kanystr s pitnou vodou. Páté dveře byly osazeny stanovou nástavbou. Věřte nebo ne, ale i zde platí rčení, že teprve tehdy zjistíte, jak málo potřebujete k pohodlnému přespání v autě.

3. Spontánnost a dobrodružství: Přenocování v autě může přinést pocit dobrodružství a spontánnosti do vaší cesty. Bez pevného plánu se můžete nechat unášet momentem a objevovat nová místa, aniž byste se museli starat o časová omezení, kdo si dá víno, kdo bude řídit apod. Nejde jen o blízkost k přírodě a odlehlým místům, ale nám se tento způsob osvědčil i na festivalech a jiných akcích, kde dopředu nevíme, zda se nám bude chtít domů, či zda zůstaneme na místě.

4. Nicméně je důležité si uvědomit, že přenocování v autě má svá omezení a není pro každého vhodné. Záleží na individuálních preferencích, bezpečnosti a pohodlí. Mějte na paměti, že některé oblasti mohou mít zákazy nebo omezení týkající se přenocování ve vozidlech, a je třeba je respektovat, stejně jako je nutné chovat se ohleduplně k okolí a přírodě. Ale třeba vám právě tenhle způsob kempování ukáže, zda jste vůbec na tohle dobrodružství vnitřně nastaveni, nebo ne. Třeba vás přespání v kombíku uchvátí a posunete se k obytné dodávce. A když ne, tak třeba ušetříte za obytné auto, které se vám teď zdá jako ta nejpotřebnější věc, kterou právě musíte mít.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz