Hlavní obsah
Móda a trendy

Můj japonský drak

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pade na krku

Tetování japonského draka

Když jedno tetování nestačí.

Článek

Tetování japonského draka a jeho význam…

V japonské mytologii je drak považován za silnou a ochrannou bytost s velkým vlivem na ochranu vodních zdrojů, jsou spojováni s jezery, řekami a moři, ale také s přinášením deště a dobré úrody. Také však symbolizují moudrost a spravedlnost.

Například Watatsumi - Ryüjin je poručenské vodní božstvo.

Etymologie boha moře Watatsumi je ale nejistá protože wata je staré japonské slovo pro „moře; oceán“ a tsu je přivlastňovací částice, ale neshoduje se, zda mi znamená „had“ nebo „pán; bůh“. „Není nemožné, že staří japonští mořští bohové byli hadi nebo draci.“ Stejně tak japonský bůh deště Kuraokami, který byl podobně popsán jako obří had nebo drak.

Draci v japonské mytologii se liší od těch západních. Zatímco západní draci jsou často zobrazováni jako ničiví, zlí a hroziví tvorové, japonští draci jsou obvykle benevolentní a moudří. Mohou být vnímáni jako strážci, kteří chrání před zlem a neštěstím. Tetování draka může představovat ochrannou moc a moudrost. Také jeden z populárních mýtů říká, že koi kapr, který plave proti proudu a překoná všechny překážky, se může proměnit v draka. Tento příběh symbolizuje vytrvalost, sílu vůle a transformaci.

Proto jsou draci, jako jedni z nejmocnějších a nekrásnějších mýtických tvorů, častým motivem maleb, soch, tetování a keramiky, vč. vyobrazování draka na katanách a brnění samurajů, či v dalších formách japonského umění.

Japonský drak (ryū, nebo také tatsu) má specifický vzhled, který se liší od čínských draků i od evropských představ o dracích. Zde je několik charakteristických rysů japonského draka:

Japonský drak má dlouhé, štíhlé a hadovité tělo bez křídel. Jeho pohyby jsou často plynulé a elegantní, připomínající plavání nebo létání. pokud tedy zahlédnete vyobrazeného draka s křídly, jedná se o západní symboliku.

  • Úzká hlava: Hlava japonského draka je úzká a prodloužená, často s výrazným čenichem.
  • Vousy a hříva: Japonský drak má dlouhé vousy a hřívu, které mohou být velmi detailně zobrazeny. Vousy a hříva dodávají drakovi moudrý a majestátní vzhled.
  • Tři drápy: Japonský drak má tři drápy na každé noze, což je jeden z hlavních rozdílů oproti čínským drakům, kteří mají obvykle čtyři nebo pět drápů.
  • Perly: Japonský drak bývá zobrazován s perlami nebo koulemi, které drží v tlamě nebo tlapách. Tyto perly mohou symbolizovat moudrost, sílu nebo bohatství.

Symboly a jejich zobrazování jsou podle citového vnímání jakousi řečí našeho hlubokého nevědomí a proto i z tohoto důvodu si je často neumíme rozumně vysvětlit, nebo rozumně vysvětlit to, co a proč nás na nich tak přitahuje. Když si pak vyhledáme jejich význam, často pak pochopíme. Proto tedy, můj drak, který má pro mě symbolický význam…

Proto drak, který se stává nejen vizuálním projevem, ale také způsobem, jak si připomínat, co je pro mě důležité a jak chci být vnímán ve svých očích. Každý má pro svůj motiv tetování různé vnitřní důvody a třeba jedním z nich je i skrytá touha převzít na sebe vlastnosti tetovaného motivu. Každý pohled na tetování může být povzbuzením a připomínkou, že tyto vlastnosti jsou v člověku přítomny, nebo na nich nějakým svým způsobem stále pracuje.

Drak je silný symbol, který má ochranný charakter a představuje spojení s vyššími silami. V takových případech tetování funguje nejen jako osobní vyjádření, ale také jako způsob navázání kontaktu s duchovními hodnotami a tradicemi. Převzetí vlastností tetovaného motivu vnímám jako určitou formu duchovního růstu a posílení osobní integrity.

Mé představy a požadavky do reality opět skvěle převedla Karolina Art Ink Tattoo, za což jí nesmírně děkuji.

Začali jsme skvělou snídaní a diskusí o tom, jak by drak měl, či neměl vypadat a pak už jsem si opravdu jen užíval. Pokud se týká dotazů vztahujících se k bolestivosti tetování, asi nemá smysl rozvádět velmi individuální faktory související s umístěním tetování, citlivostí kůže, tetovanými barvami, individuálním prahem bolesti.

Pro mě je bolest při tetování nezbytnou součástí rituálu, významu celého výsledného tetování a možná i nějaká forma zkoušky odvahy . V každém případě mi dobře funguje hypothalamus i hypofýza pro tvorbu endorfinů jako tlumiče bolesti a jejich vazba na opiodní receptory v mozku. Výsledný efekt se pak projevuje jako značné snížení prahu bolesti a mírná euforie. Tento stav se však narušuje mluvením a s ním spojenou změnou rytmu dýchání, ale když jsem jen ležel, soustředil se na dech dostavil se klid a v jednu chvíli krátký spánek.

Takže, báječné Karolině znovu děkuji za kreativní a trpělivý přístup k celému procesu, pochopení mých představ, organické napojení nového tetování na předchozí tetování spirály (symbolu růstu, obnovy i smrti, tedy koloběhu životní energie) a vytvoření uvolněného prostoru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz