Hlavní obsah
Seberozvoj

Jak zní srdeční tep Země?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pade na krku - Google AI

Meditace s vynikajícím vínem, výbornou knihou, ve společnosti kočičích přátel.

Naše těla i mysl jsou stvořena z týchž elementů, které tvoří vše kolem nás - z vody, země, vzduchu a ohně. Stejně jako stromy a řeky, i my podléháme cyklům.

Článek

Není sporu o tom, že žijeme ve světě zahlceném technologií. Nepřetržitý tok informací, neustálé pípání notifikací, doma, v autě, na hodinkách na ruce, na mobilu, když spíme, spolu s monotónním bzučením frekvencí přístrojů a technologií nás nejen oddaluje od přirozeného rytmu života, ale také má zásadní vliv na naše duševní a fyzické zdraví.

Uvědomujeme si dostatečně, že naše spojení s přírodou je nezbytné pro naše přežití a blahobyt? Nenastal čas, abychom vědomě volili přírodní frekvence před těmi technologickými. Naše dýchání je rytmické jako šumění lesa. Naše srdce bije v taktu, který připomíná tlukot dešťových kapek. Naše těla rostou a mění se stejně přirozeně jako květiny na louce. I když často zapomínáme na tuto hlubokou propojenost, je nepopiratelné, že jsme součástí přírody v každém aspektu našeho bytí.

Schumannovy rezonance lze připodobnit k  „srdečnímu tepu Země“. Technicky, ani vědecky to není sice správný popis, ale tato metafora může být vcelku užitečná pro pochopení, jak tyto frekvence představují základní rytmus planety, podobně jako srdeční tep pro živý organismus.

  1. Rytmus a pravidelnost:

Optimální srdeční tep dospělého, zdravého člověka, často nazývaný „klidová tepová frekvence“, je počet úderů srdce za minutu, když je tělo v klidovém stavu. Tento tep může indikovat celkovou kardiovaskulární kondici a zdraví člověka.

Schumannovy rezonance jsou elektromagnetické vlny, které mají specifické, stabilní frekvence, které se periodicky opakují. Nejnižší a nejdominantnější frekvence je kolem 7.83 Hz.

Srdeční tep: Srdeční tep je klíčový pro cirkulaci krve a udržování života v těle.

Schumannovy rezonance: Tyto frekvence mohou být vnímány jako základní rytmus Země, odrážející dynamiku mezi povrchem Země a její atmosférou.

Jak Schumannovy rezonance vznikají:

  1. Blesky: Hlavním spouštěčem Schumannových rezonancí jsou blesky. Když blesk udeří, vytváří elektromagnetické vlny.
  2. Ionosféra: Tyto vlny se šíří mezi zemským povrchem a ionosférou, což je vrstva nabitých částic ve výšce zhruba 60 až 1000 kilometrů nad povrchem Země.
  3. Odraz a interference: Elektromagnetické vlny se mezi těmito dvěma vrstvami odrážejí a interferují. Pokud jejich délka odpovídá vzdálenosti mezi zemí a ionosférou, mohou se vlny zesílit.
  4. Rezonanční frekvence: Schumannovy rezonance se objevují na specifických frekvencích, které jsou přibližně 7.83 Hz, 14.3 Hz, 20.8 Hz, 27.3 Hz a 33.8 Hz. Tyto frekvence jsou závislé na obvodu Země.

Možné vlivy Schumannových frekvencí na biologii člověka

  1. Mozkové vlny a kognitivní funkce: Schumannovy rezonance mají frekvence, které se překrývají s frekvencemi mozkových vln, zejména s alfa vlnami (8-12 Hz), které jsou spojeny s relaxací a meditativními stavy.
    Některé studie naznačují, že expozice těmto frekvencím může podporovat synchronizaci mozkových vln, což by mohlo přispívat k lepší kognitivní funkci a pocitu pohody.
  2. Cirkadiánní rytmus: Schumannovy rezonance mohou mít vliv na regulaci cirkadiánních rytmů, které ovlivňují spánek, bdělost a hormonální cykly.
    Někteří vědci se domnívají, že přirozené elektromagnetické prostředí Země může hrát roli při udržování zdravých biologických rytmů.
  3. Imunitní systém: Existují hypotézy, že elektromagnetické frekvence mohou ovlivňovat imunitní systém. Některé studie naznačují, že expozice specifickým frekvencím může modulovat imunitní odpověď.
  4. Psychická pohoda a stres: Někteří výzkumníci zkoumají, zda Schumannovy rezonance mohou ovlivňovat psychickou pohodu a úroveň stresu. Některé studie naznačují, že přirozené elektromagnetické pole Země může mít uklidňující efekt.

V dnešní době, kdy technický pokrok a urbanizace mění krajinu kolem nás, často vzniká otázka, zda je nutné se prát s přírodou, abychom mohli žít pohodlněji a bezpečněji. Ale skutečně musíme neustále bojovat s přírodou, nebo můžeme najít způsob, jak žít v harmonii s ní?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám