Hlavní obsah
Umění a zábava

Podívejte se, jak v osmdesátých letech začínal H. P. Baxxter, frontman kapely Scooter

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Stefan Brending / Wikimedia Commons: Creative Commons CC-BY-SA-3.0 de

Baxxter v roce 2002

Scooter slaví 30 let na scéně. Kapela se za ty roky proměňovala jak personálně, tak stylově. Její frontman H. P. Baxxter je ale po celou dobu pevnou kotvou této formace. Málokdo však tuší, že právě on začínal zcela jinak než tvrdý technař.

Článek

Německou formaci Scooter znají většinou i posluchači, kteří se o elektronickou muziku nezajímají, a to zejména díky charismatickému frontmanovi. Blonďák Hans Peter Geerdes, který si říká H. P. Baxxter, připravil s kapelou už 21 alb.

Kapela Scooter během své existence procházela změnami, kromě Baxxtera se všichni ostatní členové několikrát obměnili a stylově se skupina také vyvíjela. Stále jí však dominuje výrazný Baxxterův vokál. Jeho začátky byly ale zcela jiné. Na konci 80. let působil jako zpěvák synthpopové kapely Celebrate the Nun, kterou sice v dnešní době považuje spíše za neúspěšnou, ale svého času měla poměrně dost příznivců.

Vše začalo v roce 1986 v Hannoveru. Tehdy začal dvaadvacetiletý Baxxter vystupovat společně se sestrou Britt a kamarády Rickem J. Jordanem a Slinem Tompsonem. Připravili několik nahrávek a koncertovali v hannoverských klubech, výrazněji se ale prosadili až o dva roky později se singlem Ordinary Town. Skladba se celkem ujala, ale hitem se stal až další singl Will You Be There. Ten bodoval jak v Německu, tak ve Spojených státech. Podobně kladně bylo přijato i debutové album Meanwhile vydané v roce 1989.

Takhle hvězda Scooteru začínala:

O rok později kapelu opustil Slin, nicméně formace se nerozpadla a nachystala druhou desku Continuous. Ta vyšla v roce 1991, ale na úspěch debutu nenavázala. Na začátku 90. let už publikum neprojevovalo zájem o hudbu nové vlny a synthpop, současně do Evropy však začalo pronikat techno, které zaujalo i Baxxtera a Jordana. Kapela Celebrate the Nun se v důsledku neúspěchu rozpadla, ale po dvouleté pouze se Baxxter a Jordan znovu setkali, a ještě společně s dalšími dvěma kamarády vytvořili remixovací formaci The Loop!

Pro vlastní tvorbu zvolili název Scooter, do které ještě chtěli jako zpěvačku přizvat Baxxterovu sestru Britt, ta však odmítla. 9. února 1994 vydal Scooter dnes téměř neznámý singl Vallée de Larmes, na němž ještě Baxxter nezpíval a skupina se k němu ani moc nehlásí. Scooter jako svůj debut prezentuje singl Hyper Hyper z června 1994, kterému už dominuje Baxxterův vokál a výraznou pasáží je v něm pocta soudobým techno producentům. Hyper Hyper byl hit číslo jedna a členové Scooteru měli jasno: „Tahle budeme pokračovat“. A dál už je ten příběh docela známý.

Baxxter na své začátky vzpomíná celkem rád, ale připomíná, že se vždy chtěl od sythpopu posunout někam dál. Našel se v technu, kterého se drží dodnes. Tvorbu Celebrate the Nun ale například připomněl ve skladbě Second Skin, kterou Scooter vydal v roce 2009.

Anketa

Líbí se vám raná tvorba H. P. Baxxtera?
Ano
87 %
Ne
13 %
Celkem hlasovalo 330 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz