Hlavní obsah
Aktuální dění

Postavte si gigafactory v Praze, vykřikují tam, kde mají skoro nejvyšší nezaměstnanost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Ilustrační foto

V Česku se začíná psát druhé pokračování ságy „Gigafactory“. Na Plzeňsku z projektu sešlo a začíná se hovořit o lokalitě na Karvinsku. Negativní ohlasy místních obyvatel ale nemají moc silný argumentační základ.

Článek

Poté, co Volkswagen vycouval ze záměru postavit vlastní továrnu na baterie v Líních u Plzně, se většině místních obyvatel ulevilo, nehledě na skutečnost, že Česko by z takto významné zahraniční investice prosperovalo. Nyní se objevil nový investor, údajně Samsung, jehož provoz by mohl vzniknou u obce Dolní Lutyně na Karvinsku. A místní protestují.

Na Karvinsku je 8 % nezaměstnaných

Nejsilnějším argumentem nespokojených Západočechů byla skutečnost, že na Plzeňsku je minimální nezaměstnanost. Ta aktuálně činí 3,2 %. Nižší hodnotou se může pochlubit jen Praha. Lidé na Plzeňsku se obávali přílivu levné pracovní síly z východu, která by kompenzovala neobsaditelná pracovní místa.

Na Karvinsku je naopak podíl nezaměstnanosti skoro nejvyšší v republice. Podíváme-li se do statistik, v Moravskoslezském kraji je to 5,45 %. Vyšší podíl je jen na Ústecku, kde je 6,04 % nezaměstnaných. Jenže konkrétně v okrese Karviná, kde by nová gigafactory mohla vzniknout, přesahuje podíl lidí bez práce 8 %. Gigafactory by pak mohla Karvinsku výrazně ulevit. Jenže to zřejmě místní nezajímá.

Je to podvod! My to tu nechceme. A nebo chceme?

V pondělí 25. března v Dolní Lutyni proběhla debata místních obyvatel se zástupci ministerstva průmyslu a obchodu, Czechinvestu a hejtmanství ohledně gigafactory. A padala silná slova, například: „Postavte si to v Praze! My to tu nechceme,“ vykřikovala jedna z diskutujících. Proč ale zrovna v Praze, kde je práce dost? Další z názorů byl méně konkrétnější: „My vám nevěříme! Je to podvod!“

Argument, který by mohl obstát více, je ekologické hledisko. Gigafactory má vzniknout na státních pozemcích. Jde o 280 hektarů zemědělské půdy, kde žijí i ohrožené druhy. Není na Karvinsku dost brownfieldů, kde by měl projekt gigafactory menší dopad na přírodu? Evidentně ne. „Byť vedení Moravskoslezského kraje i stát jednoznačně preferují využití brownfieldů, nyní jsme v situaci, kdy takovou plochu v regionu ani v jiné části Česka nemáme. Musíme se proto rozhodnout, zda investorovi umožníme stavět v Dolní Lutyni, nebo o investici přijdeme, řekl pro hejtmanství Václav Palička z agentury Moravskoslezské Investice a Development, a.s.

Ohánění se ekologií je ošemetné. Lidé jsou naštvaní, když ekologičtí aktivisté blokují dostavbu silnice, na druhou stranu pak neváhají ekologii využít ve svůj prospěch. A tak je výsledek takový, že si lidé z Dolní Lutyně sice mohou myslet, že by továrna na baterie Karvinsku prospěla, ale nikdo ji nechce mít za domem.

To dokonce dokládá i průzkum agentury STEM, podle kterého 72 % obyvatel Karvinska s výstavbou gigafactory souhlasí. Její případný vznik totiž může do regionu přinést více než tisíc nových pracovních míst.

Anketa

Měla by v Dolní Lutyni vzniknout gigafactory?
Ano
73,7 %
Ne
26,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1534 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz