Hlavní obsah
Lidé a společnost

Socialistická prvomájová hesla. Co transparent, to perla

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

První máj - lásky čas. Do roku 1989 to byla nucená láska k Sovětskému svazu.

Článek

Svátek práce jsme letos mohli naštěstí oslavit dle své libosti. Před rokem 1989 však první máj patřil mezi zásadní dny komunistického režimu a neúčast v pečlivě chystaném průvodu, který se tvářil jako radostná a spontánní akce pracujících, se tolerovala jen v případě nemoci nebo nutnosti práce.

Z dnešního pohledu bizarní akce, která zabrala spoustu hodin příprav týkajících se organizace a vymýšlení transparentů, které musela strana předem schválit, přitom vůbec nebyla mezi veřejností oblíbená. Traduje se spousta historek o utíkání z průvodu nebo alespoň o co jeho nejrychlejším opuštění. To komunisté věděli, a proto například kolem trasy umisťovali stánky se zbožím, které se jinak jen těžce shánělo, třeba s banány. Tak alespoň částečně zbrzdili uprchlíky.

Prvomájové transparenty samozřejmě v průvodu nemohly chybět. Lidé je radostně drželi a jásali, jak krásně mohou dát najevo svoji lásku k rudým bratrům z východu. Pojďme si některá hesla připomenout.

Ideologické transparenty, kterým snad nikdo nemohl věřit

Ať žije 1. máj! Hurá! nebo Ať žije KSČ!, to byla tradiční hesla, která sice nedala žádnou námahu sestavit, ale straníky neurazila. Zkrátka v jednoduchosti je síla, povinnost tedy byla splněna.

Když se ale k povinnosti vyjádřit lásku ke straně přidá básnické střevo, vznikly transparenty s hesly Ten, kdo stojí na chodníku, nemiluje republiku! nebo Nekoukejte z okna dolů, pojďte s námi do průvodu.

Samozřejmě nemohla chybět silná politická hesla určená přímo těm nejvyšším pohlavárům ze země zaslíbené. Ve světle současné situace až bizarně zní Sovětský svaz – opora míru a pokroku na celém světě! nebo Sovětský svaz – mírová hráz! Tím ale nekončíme. Tradiční transparenty Sovětský svaz – náš nejvěrnější přítel! či Sovětský svaz – náš vzor, ty vždy doplňovaly rudou plejádu ideologických nápisů.

A jelikož je první máj Svátkem práce, nesměl chybět ideologický transparent Tvořivá a důsledná mírová politika SSSR – naděje pracujících celého světa! a vhod přišel i ten s heslem Ať žije slavný, pracovitý a hrdinný sovětský lid!

Někdy se připomínali i hrdinové marxismu-leninismu. Leninskou cestou k dalšímu rozvoji naší socialistické vlasti! Nikdo sice nevěděl, co to znamená, ale pohlaváři (kteří to také nevěděli) byli spokojeni.

A že přátelství Se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak vydrží napořád, tomu nemohl věřit snad vůbec nikdo. Takže práci čest.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz