Hlavní obsah
Názory a úvahy

Na nemocné dítě peníze nebyly a museli se skládat lidé. Ředitel VZP ale rekordní odměnu dostane

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pisecky86, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Jak je to s penězi ve zdravotnictví a jejich účelným využíváním? Skutečně směřují k těm, kteří je nejvíce potřebují?

Článek

Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky je v tuzemsku největší zdravotní pojišťovnou vůbec. Je u ní zaregistrováno téměř 6 milionů klientů, za které ročně vynaloží přibližně 309 miliard korun. V jejím čele pak stojí ředitel, kterému správní rada pojišťovny schválila rekordní roční odměnu ve výši 1,81 milionu korun. Tu dostane jako bonus ke svému základnímu měsíčnímu platu 355 tisíc korun. Je tato odměna ještě morálně a eticky ospravedlnitelná?

Všichni máme jistě ještě v paměti příběh nemocného Martínka, na jehož nákladnou léčbu se peníze pojišťoven uvolnit nemohly a situaci změnila až společnost, která se na jeho léčbu musela složit. Na záchranu života tehdy peníze nebyly, ale pro rekordní odměnu ředitele největší zdravotní pojišťovny se našly bez problému. Jaký to tedy má vysílat o přerozdělování peněz ve zdravotnictví signál?

Příběh Martínka přitom není jediný svého druhu. Stačí se zajít podívat na stránku donio.cz, kde na vás okamžitě vyskočí desítky jemu podobných. Pro zdravotní problémy těchto lidí se peníze také nenašly.

K tomu všemu se jedná o peníze veřejné, tedy nás všech, plátců zdravotního pojištění, které není zrovna malé. A v době, kdy ze všech stran posloucháme o nutnosti šetřit a omezovat veřejné výdaje na minimum.

Podle správní rady nicméně rekordní výše odměny oprávněná je. A důvody? Ředitel pojišťovny prý splnil zadané úkoly z pětaosmdesáti procent. Za splnění úkolů z pětaosmdesáti procent je adekvátní odměna přes 1,81 milionu? Vždyť „běžný“ pracovník by za takovou míru úspěšnosti dostal leda vytýkací dopis od svého nadřízeného. Na zvážení by v takovém případě bylo, jestli vůbec nějakou odměnu k tak vysokému platu poskytnout. Zde jde ještě o odměnu historicky rekordní.

Jaký vzkaz pro společnost tedy takto vysoká odměna vysílá? Je to výsměch, nenažranost, nebo mají lidé začít zpochybňovat celý systém pojištění? Legitimně se totiž mohou mnozí ptát, jestli jsou vybrané peníze skutečně nasměrovány k těm potřebným.

Anketa

Je podle vašeho názoru rekordní odměna pro ředitele pojišťovny adekvátní?
Ano
0,9 %
Ne
97 %
Nevím
2,1 %
Celkem hlasovalo 6454 čtenářů.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz