Hlavní obsah
Lidé a společnost

Štefan Svitek: Co spáchal poslední popravený člověk v Československu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Obrázek od Servicelinket.dk z pixabay.com

Bestiální vraždy, které Svitek spáchal, mu zařídily přezdívku „Horehronský rozparovač“. Brutalita a nelidskost pachatele tehdy šokovaly celé Československo. Byl trest smrti zasloužený?

Článek

Svitek ve svém životě rozhodně moc radostných okamžiků nezažil. Otec byl alkoholik, který si na svých dětech vybíjel frustraci (za trest například musely klečet na struhadle, nebo ostrých polenech), a ve škole mu to také nešlo. Byl zaostalý a učivo nechápal. Později mu bylo naměřeno podprůměrné IQ (81) a dle znalců byl lehce mentálně retardovaný.

Rodiče se o něj nezajímali. Neměl žádné záliby a už od 13 let pravidelně pil a kouřil cigarety. Ve 13 zažil také první sexuální zkušenost s dcerou sousedů, což byl v jeho příběhu důležitý moment. Tento styk ho totiž nijak zvlášť neuspokojil a on se proto rozhodl zkusit jiné alternativy. Prvně se „pouze“ sexuálně ukájel na zvířatech, později s nimi měl dokonce sex. Zjistil také, že ho vzrušuje utrpení (podle znalců skutečně trpěl sadomasochismem a zoofilií), takže začal hospodářská zvířata různě mučit.

K té největší tragédii pak došlo v jeho 27 letech, když už za sebou měl celkem 8 let strávených v různých věznicích (krádeže, týrání zvířat, znásilnění). Zavřený byl i v protialkoholní a psychiatrické léčebně.

Tragický 30. říjen 1987

Svitek si dokázal najít partnerku a oženil se s místní Romkou, která už měla dvouletou dceru z předchozího vztahu. Další dceru pak měli spolu a zároveň byla jeho žena těhotná. Vztah to ale rozhodně nebyl příjemný. Svitek si, tak jako jeho otec, vybíjel na manželce a dětech zlost. Často je bil.

Daný den pracoval (řezal dříví na topení) se svým kolegou a u toho společně popíjeli. Jako odměnu pak dostal rybízové víno a v zábavě se pokračovalo. Šel do místní hospody a z té pak, pozdě večer, směřoval ještě do hotelu Hron, kde si opět objednal další alkohol a zůstal zde až do zavíračky. Poté se s kolegou rozloučil a vydal se domů. Byl ale silně opilý, a tak usnul na lavičce, až přibližně za hodinu jej probudila zima. Kolem 11 večer se konečně dostal domů, jenomže ten byl zamčený.

Oprávněně naštvaná manželka mu zřejmě chtěla dát „lekci“, jenže netušila, že si tím podepsala rozsudek smrti. Když Svitek začal bouchat na dveře, odpověděla mu „aby se vrátil, odkud přišel“. To ho rozzuřilo, vzal sekeru ze dřevníku a rozbil zámek.

Když došel do ložnice, otočila se k němu manželka zády a nechtěla s ním vůbec komunikovat. To byla pro rozzuřeného Svitka poslední kapka. Sekerou svou manželkou praštil do hlavy, což probralo i přítomné děti. Toho, že děti začaly křičet, se Svitek údajně lekl tak moc, že sekerou začal bít do hlavy i je.

Lekl jsem se, aby neviděly, co jsem udělal manželce, a nezačaly křičet. Sekerou jsem proto bil do hlavy i je. Nevím, kolik ran dostaly, ale každou z dcer jsem uhodil nejméně dvakrát. Pak se mi zdálo, že manželka zachrčela, tak jsem se do ní znovu pustil.
Štefan Svitek u výslechu

Všechny tři tak zavraždil. Jenomže tím bohužel neskončil. To, co následovalo pak, dokazuje, že Svitek musel být skutečně nemocný člověk, nebo spíše zrůda. Všechna zavražděná těla totiž Svitek navíc sexuálně zneužil.

Po svém řádění se umyl a rozhodl se odejít do bývalého a opuštěného domu svých rodičů. Tam přespal a pokusil se o sebevraždu. Chtěl se oběsit.

Dopadení

Jenže ani to mu nevyšlo. Švihadlo prasklo a on narazil do hlavy a upadl do bezvědomí. Když se pak probral, zadržela ho policie. Zde ze zdroje různí, dle jednoho se sám přišel udat k prvnímu policejnímu autu, které spatřil, dle jiných ho zase dopadla policie sama. Buď jak buď, na policejní stanici se ke všemu skutečně přiznal.

Lítost nad vyvražděním své vlastní rodiny nepociťoval. Vraždu dokonce popsal jako svůj nejsilnější sexuální zážitek. V rámci znaleckého zkoumání pak byla jeho náprava (vyléčení) naprosto vyloučena. Z tohoto důvodů ho tak Krajský soud v Bánské Bystrici odsoudil k trestu smrti.

Svitek se ještě neúspěšně odvolal a 8. června 1989 byl oběšen. Jednalo se o poslední vykonaný trest smrti v Československých dějinách.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz