Hlavní obsah
Lidé a společnost

Parašutista Viliam Gerik - ke zradě ho dohnala bezvýchodná situace. Svou chybu si uvědomil pozdě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Neznámý autor, Public domain, via Wikimedia Commons, upraveno artguru.ai.

Viliam Gerik byl dobrý a odvážný voják s pozitivním hodnocením od nadřízených. Přesto se z něj, zejména kvůli bezvýchodné situaci a naprostému zoufalství, stal konfident gestapa. Když si svou chybu později uvědomil, bylo na nápravu už příliš pozdě.

Článek

Gerikovi, původem ze Slovenska, bylo na začátku druhé světové války teprve 19 let. A protože byl vlastenec, rozhodl se za obnovu okupované republiky bojovat. Složitou cestou ze Slovenska přes Maďarsko, Jugoslávii, Řecko, Turecko, Sýrii a Libanon se mu nakonec skutečně podařilo dostat do francouzského města Marseille, kde se přidal k formovaným československým zahraničním jednotkám.

Vzhledem k jeho technickému nadání, údajně se ve volném čase věnoval fotografování a skládal rádia, byl poslán na spojovací výcvik a zúčastnil se i bojů na západní frontě. Po rychlé porážce Francie se mu podařilo dostat do Velké Británie, kde pak plně využili jeho technických schopností.

Skvělý voják vybraný k plnění zvláštních úkolů

Gerik si svým svědomitým přístupem udělal v armádě dobré jméno. Ostatně i historik Eduard Stehlík o něm uvedl, že ho „jeho nadřízení hodnotili v superlativech“. A zřejmě proto byl svými nadřízenými vytipován k zařazení do výcviku pro plnění zvláštních úkolů. V jeho rámci absolvoval např. radiotelegrafistický kurz, parašutistický výcvik nebo výcvik v sabotážích. Jeho starostí potom bylo přijímat zašifrované depeše z okupovaného protektorátu a posílat pokyny zpět.

Osudová operace ZINC a nepřející okolnosti

Nakonec byl Gerik vybrán pro výsadek s krycím označením ZINC. Jeho členové, kromě Gerika velitel Ondřich Pechal a radista Arnošt Mikše, měli za úkol s pomocí radiostanice posílat zprávy z území Moravy. Bohužel ale operaci provázely samé nezdary.

Vinou špatné navigace totiž nebyli vysazeni na jihu Moravy, jak bylo v plánu, ale už na území Slovenska. Tento omyl bude mít dopad na životy všech tří členů výsadku.

Velitel Pechal byl zadržen německými celníky, když se snažil přejít slovensko-protektorátní hranici. Stihl je sice zastřelit, ale v rozrušení zapomněl, že jednomu z celníků nechal v ruce svou falešnou legitimaci. Kvůli tomu příslušníci gestapa rychle zjistili jeho pravou totožnost a brzy se ho podařilo zatknout. Během mučení však Pechal nikdy nic neprozradil. Za to pak bohužel zaplatil tu nejvyšší cenu. Byl popraven v koncentračním táboře Mauthausen.

Gerik s Mikšem měli ze začátku alespoň trochu štěstí. Podařilo se jim dostat do Brna, kde se následně rozdělili. Mikš byl ale chvíli nato odhalen a při přestřelce s četníky radši spáchal sebevraždu. A Gerika nečekal o nic příjemnější osud.

„Radši se běž udat!“

Dostal se sice do Prahy, nicméně nevěděl, na koho se obrátit. Jeho spojka s odbojem byla totiž mezitím zatčena, a ani další lidé, jejichž adresy dostal ještě před výsadkem, mu nechtěli pomoci. Gerik totiž neuměl dobře česky, a tak se všechny jeho kontakty obávaly, že jde o provokatéra gestapa. Někteří z nich mu měli údajně rovnou poradit, ať se jde radši udat.

Gerika se tak začalo zmocňovat zoufalství z bezvýchodné situace. Neměl kde spát, nedokázal se spojit s domácím odbojem, a i když disponoval penězi, nemohl si za ně bez potravinových lístků nic obstarat. Naopak jako člověk se špatnou češtinou, celkem vysokou částkou v hotovosti a bez potravinových lístků budil spíše podezření.

Hladový a špinavý proto vsadil na absurdní plán, jehož nereálnost mu vůbec nedocházela. Sám se dobrovolně přihlásil na policejním ředitelství a doufal, že ho jako Slováka předají slovenským orgánům. To byla jeho osudová chyba.

Gerika si totiž ihned převzalo gestapo a vyšetřovatelé obratně využili jeho zničený psychický stav. Nebylo třeba ani mučení a Gerik začal mluvit. Jeho osobnost se kompletně zhroutila. Vyzradil informace o sobě, o svém výsadku, jeho cíli, o československých jednotkách v zahraničích i ostatních výsadkářích. Zkrátka o všem, o čem něco věděl.

Gestapáci ale chtěli jeho potenciál využít na maximum. Přinutili proto Gerika podepsat dohodu o spolupráci a chtěli jej využívat jako donašeče. Měl navazovat kontakty s domácím odbojem a následně informace o něm předávat gestapu. Tomu se ale dokázal vzepřít. Úkoly prováděl s nechutí, často se je sám snažil sabotovat a žádné významné informace už Němcům nikdy neprozradil.

Právě naopak. Sám se pokusil tajně navázat kontakt s odbojem, a dokonce začal plánovat útěk z protektorátu. Se svým plánem se ale bohužel svěřil špatnému člověku, bývalému českému letci RAF Augustinu Přeučilovi, který pro gestapo začal pracovat ještě před začátkem války a může být právem považován za jednoho z nejodpornějších českých udavačů. Gerik byl zatčen a následně skončil v koncentračním táboře Dachau.

Válku přežil, ale návrat do vlasti už ne

Po osvobození americkými jednotkami se Gerik vrátil do Prahy, kde byl zatčen a obviněn ze zrady. Ani bezvýchodná situace a následná snaha o vymanění se z nacistického područí mu nebyly přičteny k dobru. Údajně se za něj přimlouvali i jeho kamarádi z Anglie. Marně.

Ve stejném procesu jako notoricky známý Karel Čurda byl Viliam Gerik odsouzen k trestu smrti. Oba byli popraveni ve stejný den. Gerikovi bylo pouhých 26 let.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz