Hlavní obsah
Finance

Až se dosáhne stabilizace cen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Na stav v nadpise mnozí lidé čekají, jenže uvedený výrok lze pochopit různě. Někdy dopadne žel i ne zrovna kladně. Pak musí být spořicí prasátko rozbito.

Válka. Panuje strach a hrozí panika. Vznikly cenové skoky. Po nějakém čase ceny tzv. hlavních komodit klesají, část se jich nachází dokonce níže než před zahájením bojů. Přesto se inflace nemění.

Článek

Na znění celé teze si úplně přesně nevzpomínám, ale možná není v dnešní souvislosti natolik významná, abych ji uváděl jako kompletní.

Jak věc vznikla? Poslechl jsem si vystoupení několika komentátorů, jak je přinesly hromadné sdělovací prostředky. Zhusta se hovořilo o inflaci a o faktorech, které na ni mají vliv. A poněvadž mám za sebou pár semestrů ekonomie na VŠ, zaposlouchal jsem se, abych si rozšířil obzory. A porovnal, zda a jak kdysi vyučované ne/ladí s tzv. moderní dobou. A možná také lépe pochopil současné dění. Někdy se tak opravdu stane a já vděčím své píli a zájmu v minulosti, kdy jsem do školských zařízení nechodil zbytečně. Naopak jsem rád, že jsme měli docela náročné vyučující, kteří po nás požadovali nemalé sumy znalostí. Především pak chtěli, abychom uměli s předávanými podklady správně nakládat. Vyplatilo se. Když ke všemu přičtu aktivní využití bohatství metody kritického myšlení a možností formální logiky, ocitá se jedinec v mnohem lepším „porozumívacím“ uspořádání. Je mj. schopen projevit žádoucí stupeň citlivosti k předkládaným výrokům a vývodům, aniž by se spoléhal na jakýsi automatický proces. Právě s ním počítají běžní lidé, procesy kolem sebe nechápou a leckdy jim nezbývá než produkce nadávek. Nebo slepě věřit autoritám a občas žel i demagogizujícím „autoritám“.

Mám-li se vrátit k inflaci, analytici vzpomínali, jak se na ní podepsala válka. Jenže těžko se obhajuje, proč její výška ve dvouciferných údajích dost dlouho přetrvává, byť se tolik kolem nás mění. Začala válka a je logické, že se bude zdražovat. Panuje strach a panika. Jistě ale nebylo nutné činit skoky. Po nějakém čase ceny tzv. hlavních komodit klesají, část se jich nachází dokonce níže než před zahájením bojů. Přesto se inflace nemění. Do hry vstupuje zjištění, že v části zemí je podstatně nižší než u nás. Dovážejí tam snad ropu a plyn z jiné planety? Snížili spotřebu tak, že přešli na koňské povozy? Pak se ozve argument, že bychom měli registrovat spojitost se zavedením eura. Jiný zdroj uvádí, že země, které jím platí, nemají inflaci na stejné úrovni. Běžný a málo vzdělaný občan jen zakroutí hlavou a s povzdechem „já už ničemu nerozumím“ se od výkladů odvrátí a „raději“ přemýšlí, jak zvládne rostoucí náklady. Mimochodem - dnes je inflace hodně dole, a přece válka trvá. Tak komu se má věřit? Byly někdy vytvořeny umělé důvody? Nebo nemáme my dole přemýšlet?

Chce se mi upozornit, že ani renomovaným specialistům nelze věřit každé slovo. Jestliže jsem vzpomenul kritický přístup, snažím se ho uplatnit. Jeden byl požádán, aby objasnil, jaký bude vývoj vysokých cen. Není přece možné / říkají dotazující se, což ale samozřejmě možné je /, aby ceny určitých druhů zboží vzrostly o 100 %! Odpovědí je, že se vysvětlí, co se kde ve světě ne/vyrábí, jaké komplikace vznikají. Kupříkladu odsunutím tzv. špinavé výroby daleko od vyspělých zemí. Tam dojde k nežádoucím jevům na domácí politické scéně a následně k politické nestabilitě. Dopadem je narušení výroby a ohrožení průmyslu v části tzv. vyspělých zemí. Svět je velmi provázán. Pod globalizací bychom si měli představit vyrovnanou informaci. Můžeme si pochutnávat na plodech z jiné části světa, zároveň ale berme v potaz reálné dopady. Když někde v Africe nespokojení občané napadnou hlídku a navrtají ropovod, musíme počítat s výkyvy cen na světových trzích. Zvýšení cen se vcelku hbitě promítne do displejů na benzínových stanicích. Po vyřešení tamních konfliktů u nás ceny klesnou, jenže méně a tzv. líným tempem. Jak dodává moudrá osoba - který podnikatel by nevyužil příležitosti zvýšit ceny, když může? Má pravdu. Máme začít chodit pěšky? Jezdit na kole? Také řešení.

V závěru uvedu, že zaznělo doporučení - je třeba počkat, až se dosáhne stabilizace cen. Nikdo z moudře vystupujících však nesdělil, jestli se myslí na návrat do původní podoby. Nebo se stabilizují na současné vyšší úrovni a dále / možná! / neporostou? Nebo jen mírně, aby si nikdo nevšiml? Má se snad dosáhnout ještě něčeho jiného? A oč se vlastně jedná?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz